Év végére belehúzhat a forint – meglepő jóslat érkezett

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A szakértők egyetértenek abban, hogy a forint hosszabb távon a bizonytalan költségvetési egyensúly és az uniós források hiánya miatt gyenge lábakon áll, ám ettől még lehetnek jobb időszakai. Vannak akik év végére rég nem látott erősödést várnak tőle. 

A magyar deviza július első hetében három és fél hónapos mélypontra gyengült az euróval szemben, amelyet a hónap második hetének kezdetére kezdett ledolgozni – állapítják meg piaci elemzők a  Reuters tudósítása szerint. Ezzel párhuzamosan a cseh korona is lábra állt július eleji gyengélkedése után.

Felemás elemzői vélemények

A kelet-európai devizák gyengesége megosztotta az elemzőket. Egy részük úgy véli, hogy a mélypontok elérése után megkezdődhet az erősödés, míg mások épp az ellenkezőjére számítanak. Utóbbiak elsősorban azzal támasztják alá az előrejelzéseiket, hogy a várható kamatcsökkentések, és az azokra való jegybanki utalások miatt a befektetők egy része megszabadulna ezektől a devizáktól. Az alacsonyabb kamatszinteken ugyanis már kisebb nyereséget tudnának elkönyvelni rajtuk. 

A legnagyobb csapást a hőség beköszöntével együtt a forint kapta, amely három százalékot veszített értékéből. Emögött a költségvetési kockázatok erősödése állt. Az elemzők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy veszélyben lehet a kormány terve, miszerint az év végére a GDP három százalékára viszik le a büdzsé hiányát. Ezzel ugyan teljesítenék az EU elvárását, ám a célt aligha lehet elérni további költségvetési kiadáscsökkentések nélkül.

A forint végül július közepét már ismét a 380 forint/eurós árfolyammal kezdte a pár nappal korábbi 385 forint körüli szint után. Ugyanakkor ez jóval drágább eurót jelent a két héttel korábbi 370 forint alatti árfolyamhoz képest. 

“Az előző hónapok folyamatai alapján nem számítok rózsás fejleményekre. A magas infláció miatt visszaesett a fogyasztói kereslet, ami fékezi az államháztartás áfabevételeit”

idézte a hírügynökség Németh Dávidot, a K&H Bank vezető elemzőjét. Összességében Magyarország a kelet-közép-európai régió egészéhez hasonlóan a gazdaság stagnálásával küzd, miközben az infláció továbbra is magas. Ez felemészti a lakosság elkölthető jövedelmét. Az ING elemzői pedig úgy vélik, hogy a július eleji devizaeladási hullámot vásárlások követhetik. Az eladási hullám kifulladása utat nyithat az előtt, hogy visszatérjen a 2023 eleje tartó kedvező hangulat a régiós devizapiacon. 

Érdemes megnézni, hogy a térségben lévő országok devizái hol tartanak. A 375 forintos euróárfolyam majdnem 6 százalékos erősödést jelent az év elejéhez képest a magyar deviza szemszögéből. A lengyel zloty közel hasonló, 5,4 százalékos erősödést ért el, így 4,43-as szinten mozgott július közepén. Tőlük lemaradt a cseh deviza, egy euróért ugyanis 23,76 koronát kell adni, ez 2 százalékkal erősebb árfolyamot takar a januárinál. A román lej jegyzése stagnál, a 4,94-es szint annyi, mint az év elején volt.   

Forint érmék valaki tenyerében, az eslő egy 10 forintos, a többi elmosódott.

Év végi erősödés jöhet a forintpiacon

A Commerzbank elemzői a forint július eleji gyors gyengülésének tükrében meglepő várakozással álltak elő. Úgy vélik, hogy a magyar valuta 2023 végére hosszú idő óta nem látott erősödést produkálhat. 

A szakértők arra alapozzák jóslatukat, hogy az infláció a magas bázisadatok és a gyenge kereslet nyomán gyorsabban mérséklődhet, mint amilyen tempóban az MNB csökkenti alapkamatát. Így az inflációval korrigált kamat kevésbé lenne negatív, ami utat nyithat az előtt, hogy a magyar deviza a 365 forint/eurós árfolyam környékére erősödjön. Ezt azonban gyengülés követheti 2024-ben, mivel a magyar gazdaság hajlamosabb az inflációra, mint a cseh vagy a lengyel. Ezért amikor a jövő elején kiderül, hogy a pénzromlás kitartóan folytatódik, akkor ismét romolhat a reálkamatláb. 

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.