Kedvezően alakulhat az euró árfolyama a nyaralási szezonban

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A forint a következő hetekben a 370 forintos árfolyamra erősödhet az európai gázárak csökkenésének köszönhetően, ami kedvező lehet a külföldi nyaralás miatt pénzt váltóknak. Az MNB magasabb inflációt jósol 2024-re, mint korábban.

A magyar gazdaság külső egyensúlyi mutatói javulnak, ami lehetővé teszi, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) „másolás-beillesztés” üzemmódban folytassa az elmúlt hónapokban elkezdett monetáris politikáját – derült ki az ING elemzéséből, amely a magyar jegybank keddi kamatdöntő ülése előtt jelent meg. A jóslat bevált.

Az MNB ugyanis a várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal csökkentette az egynapos hitelek kamatát, amivel így 18,5 százalékra szűkítette a kamatfolyosó felső határát. Márciusban ugyanez a kamatláb még 25 százalékon állt.

A Monetáris Tanács a 2023. június 20-i ülésén 2023. június 21-i hatállyal a jegybanki kamatlábaknak az alábbi szerkezetéről döntött:

Jegybanki eszközKamatláb mértékeKorábbi mérték (százalék)Változás (bázispont)Új mérték (százalék)
Jegybanki alapkamat 13,00nem változott13,00
O/N jegybanki betétJegybanki alapkamat – 0,50 százalékpont12,50nem változott12,50
O/N fedezett hitelJegybanki alapkamat + 5,50 százalékpont19,50-10018,50

Az ING elemzői azt is jól látták, hogy az MNB a mostani monetáris politika folytatását fogja ígérni. Ez óvatos, fokozatos enyhítést jelez előre, amit a makroadatok és a piaci várakozások elemzése határoz meg.

Ismét nőhet a kereslet a forintra

A magyar deviza az elmúlt napokban a 373 forint/eurós árfolyam körül mozgott, ami április óta a leggyengébb szintet jelentette. Ezt az európai gázárak emelkedése okozza, ami mögött a gáztárolók feltöltése áll. Ez előrevetíti, hogy ha ez a fajta kereslet enyhül vagy a kínálat igazodik hozzá, akkor a gázár is mérséklődhet. Emellett a piaci szereplők jól fogadják a monetáris politika normalizálódását, és nem mellékes az sem, hogy a forint kínálja a legnagyobb hozamot a rövid távú befektetésekre.

nő asztalnál ül és reggelizik Szicíliában, külföldi nyaraláson, euró váltása után

Mindezek nyomán a forint a következő hetekben visszatérhet a 370 forint/eurós árfolyamhoz, ami az ING 378-378 forintos idei előrejelzésének alsó széléhez közelít. Ez jó hír lehet azoknak, akik a külföldi nyaralásuk miatt terveznek eurót váltani, és tartottak a forint gyengülésétől. Az árfolyamon sokat lehet spórolni azzal is, ha megfelelő módon váltasz eurót:

Az MNB magasabb inflációt jósol 2024-re, mint korábban

A Magyar Nemzeti Bank közleményében megismételte a kormány terveit a költségvetési hiány és az államadósság alakulására vonatkozóan. E szerint a 2023-as hiánycél a GDP 3,9 százaléka, a 2024-es a GDP 2,9, a 2025-ös a GDP 1,9 százaléka. Az államadósság a GDP 73,3 százaléka volt 2022-ben, ami 2023 végére a GDP 70 százaléka alá mérséklődhet. Ezt követően megcélozhatják a 65 százalékos szintet.

Az MNB értékelése szerint májusban gyorsuló ütemben csökkent az infláció. A fogyasztói árak éves összevetésben 21,5 százalékkal emelkedtek, miközben havi összehasonlításban 0,4 százalékkal csökkentek. A maginfláció 22,8 százalékon alakult. A fogyasztói árindex 2,5 százalékponttal mérséklődött áprilishoz képest.

A magyar jegybank várakozása szerint a következő hónapokban folytatódik a hazai infláció és maginfláció csökkenése. Az MNB szerint év végére várhatóan egy számjegyűvé mérséklődik a pénzromlás üteme. Éves átlagban az infláció az idei évben 16,5–18,5 százalék, 2024-ben 3,5–5,5 százalék, 2025-ben 2,5–3,5 százalék között alakulhat.

A jegybank szakértői megemelték a 2024-re vonatkozó inflációs előrejelzésüket: a korábbi 3,0-5,0 százalékkal szemben 3,5-5,5 százalékos ütemet várnak. Egyúttal változatlanul hagyták 2023-as GDP-növekedésre tett előrejelzésüket. E szerint idén 0-1,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. A jövő évi, azaz 2024-es prognózis szerint 3,5-4,5 százalékkal nőhet a GDP. A 2025-ös növekedési várakozás 0,5 bázisponttal alacsonyabb a márciusi előrejelzésnél. Ennek megfelelően az MNB szerint 3-4 százalékos gazdasági növekedés várható 2025-ben.

Mi várható a hitelpiacon? 

A keddi kamatdöntés monetáris lazítást jelent, amelynek eredményeként fokozatosan a piaci kamatok is lejjebb kerülhetnek. Az infláció visszahúzódásával pedig a háztartások vásárlóereje is javulhat. Összességében a hitelkereslet további fokozódására lehet számítani. Az élénkülés egyébként már megkezdődött.

Ezt mutatja, hogy a money.hu partnerénél, a Hitelnetnél a jelzáloghitelekre vonatkozó májusi érdeklődés már elérte a tavaly májusi szintet.