Könnyebb lesz önálló lábra állni: jegybanki segítséget is kaphatnak az első lakás megvásárlásához a fiatalok

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Jövőre könnyebben léphetnek az önállósodás útjára az első lakásuk megvásárlását tervező fiatalok. 2024 első felében ugyanis várhatóan a mostani 20 százalékkal szemben már 10 százalékos önerővel is vehetnek lakáshitel segítségével lakást - derül ki az ingatlan.com-mal közös elemzésünkből. Bemutatjuk azt is, hogy mennyiért kínálják eladásra az első lakásként jellemző 40 négyzetméternél kisebb lakásokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken. Ahogy már egy korábbi elemzésünkben is vizsgáltuk, a fiatalok önálló lábra állását továbbá a kormányzati tervek szerint a lakástámogatási program átalakítása is segítheti.

Ennyiért lehet most egy garzonban önálló lábra állni Budapesten

“Jelenleg a lakáshiteles ingatlanvásárlás esetén minimum 20 százalékos önrészt kell vállalniuk a vevőknek, azaz a vételár ötödét kell saját erőből finanszírozniuk. A magyar jegybank tervei szerint azonban az önállósodó fiatalok első lakásvásárlásánál jövő év első felében 10 százalékra csökkentené ezt a határt. Vagyis a fiatalok számára az önálló lábra álláshoz kisebb megtakarított összeg is elegendő lehet. A legkisebb alapterületű lakások kiemelten népszerűek az első lakásvásárlást tervező fiatalok körében. A garzonok tipikusan a legolcsóbb ingatlanok annak ellenére, hogy az átlagos négyzetméteráruk az adott település vagy kerület átlagainál magasabb”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy fiatalok az első lakásuk megvásárlásához a jövőben további segítséget kaphatnak a támogatási rendszer átalakításának és az abban megjelenő új elemeknek köszönhetően.

A maximum 40 négyzetméteres fővárosi lakóingatlanokat az ingatlan.com adatai szerint október közepén átlagosan 34,8 millió forintért kínálták eladásra. Kerületenként azonban nagy a szórás:

  • A legnépszerűbb városrészek közül a III., a XI., XIII. és XIV. kerületekben a garzonlakások átlagára 33-45,5 millió forint.
  • A XX., XXI., és a XXIII. kerület a legolcsóbb, ahol átlagosan 26,5-27,8 millió forintért hirdetik ezeket a kis lakásokat.
Egy fiatal pár a bútorokat pakolja az új lakásban

3,5 milliós önrésszel elérhető lehet egy fővárosi garzon

“A jelenlegi fővárosi átlagárakból kiindulva nagyjából 3,5 millió forintos önerőre lesz jövőre szüksége egy fiatalnak ahhoz, hogy hitel segítségével ingatlant vegyen. Ez éppen 3,5 millió forinttal kevesebb, mint amit idén kellene előteremtenie, ugyanakkor a hitelösszeget mindenképp növeli majd az alacsonyabb önerő. A 30-39 éves fiatalok átlagos nettó keresete az idei első félévben 397 ezer forintot tett ki, így kevesebb mint egy évnyi átlagfizetésből összejöhet a szükséges önerő a fővárosban.”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.  Hozzátette:

"Az önálló lábra álláshoz tehát nagy könnyebbséget jelenthet a minimum önerő határ csökkentése, de ahhoz, hogy tömegesen jelenhessenek meg a piacon az első lakásuk megvásárlását tervező fiatalok, szükség lesz a lakástámogatási rendszer tervezett új elemeire is.  Segíthet ugyanakkor, hogy a kamatkörnyezet folyamatosan kedvezőbbé válik a lakáshitelek piacán, ami szintén helyzetbe hozhatja a megfelelő keresetű fiatalokat. A jövedelmen pedig elég nagy a hangsúly, hiszen nemcsak az önerőt kell felmutatni, hanem a fizetésnek el kell bírnia a hitel törlesztőjét is. A 10 százalék önerő mellett szükséges 31 milliós hitelösszeg 20 éves futamidőre 250 ezer Ft havi törlesztővel jár jelenleg, ha a legkedvezőbb ajánlatokat nézzük."

Alacsonyabb árak és kevesebb önerő a vármegyeszékhelyeken

A vármegyeszékhelyeken a budapestinél jóval alacsonyabb áron kínálják a lakásokat, így alacsonyabb összegű önrész és lakáshitel is elég lehet az első lakás megvásárlásához.

  • A legolcsóbb városokban - Miskolcon, Békéscsabán és Salgótarjánban - 9,6-18,5 millió forint a garzonok átlagára.
  • A legdrágábbak Veszprémben, Győrben és Debrecenben, ott 28-29,9 millió forintért hirdetik ezeket az ingatlanokat.

Összességében várostól függően 10-25 millió forintos lakáshitellel már lehet garzonlakást találni, egy ilyen összegű hitelnél 80-200 ezer forint lehet a törlesztőrészlet 20 éves futamidőre nézve. 

Az önálló lábra álláshoz szükséges önerő csökkentése, valamint az új lakástámogatási rendszer egyaránt élénkítheti mind a lakás-, mind a lakáshitelpiacot. Ugyanakkor a fiataloknak nem szabad túlvállalni magukat a törlesztőrészlettel. Figyelniük kell arra is, hogy a hitelfelvétel előtt alaposan nézzenek körül, használjanak online kalkulátorokat a hitelek összehasonlításához, mert a bankok lakáshitelei között jelentős eltérések vannak.

chatsimple