Még a Mikulást is lekörözheti az MNB és a kormány fiataloknak szánt közös ajándéka

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

    Jövőre várhatóan a bankok 10 százalékos önrésszel is adhatnak lakáshitelt a megfelelő jövedelemmel rendelkező 41 évnél fiatalabb első lakásvásárlóknak. Így várhatóan könnyebben juthatnak hozzá első otthonukhoz a fiatalok. A szóban forgó korosztály tagjainak jelentős része várhatóan garzonlakást vásárolna majd, melyek például a fővárosban átlagosan 33,5 millió forintos áron szerepelnek a kínálatban, a négyzetméteráruk pedig 1,01 millió forint. Ez a lépés tehát a garzonlakások piacán hozhat nagyobb élénkülést - derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből, amelyben ismertetjük, hogy jelenleg mennyiért kínálják eladásra a fiatalok számára első lakásnak leginkább megfelelő garzonokat Budapesten és a vármegyeszékhelyeken.

    Komoly segítséget kaphatnak az első lakásukat vásárló fiatalok

    "A CSOK Plusz rendelet már megjelent, de ebben nem szerepel a korábban beharangozott első közös otthon vásárlás esetén igénybe vehető 10 százalékos önrészre vonatkozó kedvezményes feltétel. Sokakban ezért kérdésként merül fel, hogy milyen minimális önrésszel vásárolhatnak lakást jövőre a fiatalok, mert ezt konkrét jogszabályban még nem rögzítették. Ugyanakkor a korábbi kormányzati és jegybanki nyilatkozatok szerint arra lehet számítani, hogy az első lakásvásárló fiataloknak 10 százalékos önrésszel lesz erre lehetősége 2024-től.”

    - fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

    Fiatal nő telefonál a grzonlakása kanapéjáról.

    A szakember szerint a kedvezőbb önrész-feltételeket az MNB saját hatáskörében rendelheti el, amire a jegybank korábbi 330 pontos versenyképességi programjában, illetve legutóbbi makroprudenciális jelentésében is utalást tett.

    “Ha ez a forgatókönyv valósul meg, az még kedvezőbben érintheti a fiatalokat, mert így jóval többen tudnak élni a 10 százalékos önrész lehetőségével. A CSOK Plusz rendeletben foglalt kedvezmények ugyanis gyermekvállaláshoz kötöttek, a kormányzati célokkal összhangban bevezetendő jegybanki könnyítéseknél viszont valószínűleg nem lesz ilyen feltétel.”

    - tette hozzá Balogh László.

    Az ingatlan.com szakértője szerint korábban is volt arra példa, hogy az MNB és a kormányzat összehangolt lépésekkel élénkítette az ingatlanpiacot, legutóbb például a szuperkedvezményes zöld hitelek kapcsán.

    “Ennek fényében a 41 év alatti fiatalok lehetnek bizakodóak, mert a CSOK Plusz rendeletben is ennél az életkornál húzták meg a jogosultsági határt.”

    - fejtette ki a szakember.

    2024-ben növekedhet a fiatalok szerepe a lakáspiacon

    A lépéssel még nagyobb arányt képviselhetnek majd a fiatalabbak a lakáspiacon, akik már eddig is jelentős szerepet játszottak. A KSH adatai alapján a 41 év alatti lakásvásárlók az elmúlt években - 2019 és 2022 között - az összes adásvétel 41-46 százalékában jelentek meg vevőként. A korosztály tagjai tavaly Budapest mellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun vármegyében voltak a legaktívabbak. A fővárosi 41 évnél fiatalabb lakásvásárlók száma 2022-ben meghaladta a 11 ezret, arányuk viszont csupán 36 százalékot tett ki az összes budapesti adásvételből.

    41 évnél fiatalabb lakásvásárlók aránya 2022 KSH

    Jelentős különbségek lehetnek a hitelpiacon

    Korponai Levente, a money.hu vezetője pedig azt mondta:

    “Jelenleg 20 százalék minimális saját erőt kell teljesítenie a vevőknek, jövőre azonban a fiataloknak elég lehet 10 százalékos önerőt felmutatni. Ez pedig azt jelenti, hogy hamarabb önálló lábra állhatnak, mivel nem kell az ingatlan vételárának ötödét összegyűjteniük. Fontos, hogy a 10 százalékos önrész egyben azt is jelenti, hogy nagyobb összegű lakáshitelre lesz szükség a vásárláshoz, vagyis magasabb törlesztővel kell számolni. Ez a kiadás pedig nem haladhatja meg a fiatal lakásvásárló havi jövedelmének 25-60 százalékát. Lényeges, hogy a házaspárok esetén a jövedelmet együttesen nézik a bankok”

    Várhatóan a bankok között verseny lesz a fiatalokért. Lesznek ugyanis hitelintézetek, akik alkalmazzák a kedvezőbb feltételeket, és lesznek olyanok is, amelyek nem. Az első lakást vásárló fiataloknak ezért érdemes lesz több banktól is ajánlatot kérniük, mert könnyen lehet, hogy a pénzintézetek konstrukciói között jelentős eltérések lesznek majd. Ugyanígy lehetnek különbségek a jövedelem- és hitelbírálati szempontok között is.

    Mennyibe kerülnek a lehetséges célpontok?

    A 41 év alattiak egy része várhatóan a 40 négyzetméternél kisebb garzonlakásokat keresi majd, amelyekből közel 10 ezer várt gazdára december elején az ingatlan.com adatai szerint.

    A fővárosban ezek a lakások átlagosan 33,5 millió forintos áron szerepeltek a kínálatban:

    • A legdrágább városrész az I. kerület, ahol közel 52 millió forint.
    • A XX. kerületben a legolcsóbbak, 24,9 millió forint az átlag.

    A négyzetméterárak 750-1,6 millió forint között szóródnak.

    A vármegyeszékhelyeken átlagban 22,9 millióért hirdetik a garzonokat, az négyzetméterár pedig 620 ezer forint. A fővárosi kerületekhez hasonlóan a városok között nagy az eltérés:

    • Győrben, Veszprémben és Debrecenben 28,7-32,5 millió forintért szeretnék eladni azokat a tulajdonosok, a négyzetméterár pedig a szóban forgó városokban 825-948 ezer forint.
    • Szegeden és Pécsen 26,2 és 22,9 millió az áruk, a négyzetméterenkénti átlag pedig 750 és 622 ezer forint.
    • Ugyanakkor Békéscsabán, Salgótarjánban, Miskolcon és Kaposváron 9,5-17,8 milliós árral lehet számolni, az átlagos négyzetméterár pedig 276-423 ezer forint.
    chatsimple