Könnyűszerkezetes lakóházra is igényelhető a CSOK Plusz – ennyibe kerülnek most az ilyen ingatlanok

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Sokkal hamarabb válnak beköltözhetővé a könnyűszerkezetes házak, mint a hagyományos technikával épülő ingatlanok. A könnyűszerkezetes házak a CSOK Pluszra jogosultaknak is jó alternatívát jelenthetnek. Ugyanis ha megfelelő minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik egy ilyen típusú lakóingatlan, a bankok többségénél kamattámogatott hitel is igényelhető rá. Az ingatlan.com-mal közös összeállításunkban elmondjuk, hogyan, és utánajárunk annak is, hogy mennyibe kerülnek a könnyűszerkezetesként eladásra kínált használt lakóingatlanok Budapesten, Pest vármegyében és a vármegyeszékhelyeken.

Ha fontos számodra a minél gyorsabb költözés, illetve nyitott vagy a hagyományostól eltérő lakóingatlanok felé is, akkor neked is jó alternatíva lehet a könnyűszerkezetes vagy készház. A könnyűszerkezetes ingatlanok előnye lehet még a viszonylag kedvező ár is. Azonban a minőségi alapanyagokból épült készházak esetében olyan hatalmas különbség nincs a téglaházak árához viszonyítva. Felmerül tehát a kérdés, hogy hitel segítségével hogyan finanszírozhatóak, és az állami támogatások, kamattámogatott hitelek igénybe vehetőek-e az ilyen szerkezettel épült ingatlanokra. 

Így fogadhatóak el fedezetként a könnyűszerkezetes házak még a CSOK Plusz hitelhez is  

“Egy hagyományos ház építéséhez képest jóval hamarabb elkészülnek a könnyűszerkezetes, előregyártott elemekből összeszerelhető, felépíthető házak. Vannak, akik azért mondanak le a könnyűszerkezetes házról, mert azt gondolják, hogy a bankok nem fogadják el lakáshitel fedezeteként, különösen az államilag támogatott kedvezményes hitelekhez, például a CSOK Pluszhoz. Azonban a CSOK Pluszról szóló jogszabály nem tartalmaz az ingatlan szerkezetének típusára vonatkozó megkötéseket, így a könnyűszerkezetes házak esetében is igénybe vehető a kamattámogatott lakáshitel, amennyiben az adott ingatlan az elvárt minőségi tanúsítvánnyal rendelkezik, és a CSOK Plusz ingatlanra vonatkozó feltételeinek megfelel - legyen szó akár építésről, akár ingatlanvásárlásról”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Könnyűszerkezetes ház acélváza

Már a legtöbb magyarországi lakossági bank nyújt hitelt erre az ingatlantípusra, de a feltételek különbözőek lehetnek a hitelintézeteknél.

  • Van például olyan bank, amelyiknél csak a 10 évnél fiatalabb könnyűszerkezetes házak jöhetnek szóba. Míg más pénzintézet az építés dátumától függetlenül elfogadja a könnyűszerkezetes elemekből készült lakóházakat fedezetként.
  • Általában szükség van az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő, jellemzően ÉME/ETA/NMÉ/EMÉ engedélyek benyújtására - különösen építési hitel esetén.
  • Építési hitelek esetén változó az is, hogy adott bank a szakaszos folyósítást az építésnél egyébként szokásos készültségi fokok szerint valósítja meg, vagy csak magasabb készültségi fok elérésénél folyósít a könnyűszerkezetes ingatlanoknál. 

Ugyanakkor mindig az a döntő, hogy az ingatlan az értékbecslő szakmai véleménye alapján elfogadható legyen a hitel fedezeteként. A korszerű, az építésügyi szabályoknak megfelelő könnyűszerkezetes házakat nem utasítják el a bankok”

- fogalmazott Korponai Levente. 

Mennyibe kerülnek a könnyűszerkezetes házak Budapesten és vidéken? 

“A CSOK Pluszra jogosultaknak figyelniük kell arra, hogy bár az új építésű vagy a használt könnyűszerkezetes házak egyaránt alkalmasak lehetnek a hitel fedezetére, a kedvezményes hitelből nem lehet a telekvásárlást finanszírozni. A könnyűszerkezetes ingatlanok azért jelenthetnek lehetőséget a saját otthonról álmodozók számára, mert állami támogatásokat is igénybe lehet venni az építkezésre, de a kivitelezés költségei jóval kedvezőbbek.”

- emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A szakember azt is elmondta, hogy az eladó lakóingatlanok kínálatában szereplő könnyűszerkezetes házak értéke jellemzően 20-25 százalékkal elmarad a téglaépítésűekétől. De jelentős különbségek vannak az árakban. 

  • Budapesten például a használt könnyűszerkezetes házak átlagos négyzetméterára 850 ezer forint. A XI. kerületben 800 ezer forint, de akad olyan városrész - a XII. és a XVI. kerület -, ahol négyzetméterenként 1,1 és 1,8 millió forint kínálják eladásra ezeket. 
  • Pest vármegyében 628 ezer forintos átlagár jellemzi a könnyűszerkezetes használt ingatlanokat. Ezen belül Szigetszentmiklóson például 794 ezer forintért kínálják eladásra a tulajdonosok, de Szigethalom és Szigetmonostor 600 ezer forint alatti árral rendelkezik. 
  • A vármegyeszékhelyeken is széles a skála. Győrben például 712 ezer forintos négyzetméteráron szerepelnek a kínálatban a használt könnyűszerkezetes házak. Kecskeméten viszont csupán 600 ezer, míg Miskolcon csak 285 ezer forint.   
chatsimple