Ilyen hiteleket vehetsz fel mobilházra és könnyűszerkezetes ingatlanra

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 10 perc

Az ingatlanárak hazánkban az elmúlt pár évben jelentősen növekedtek, Európában az elsők között vagyunk az áremelkedésben. A különböző állami támogatások, támogatott hitelek és kedvező kamatozású piaci hitelek segítségével sokan vágtak bele új ingatlan építésébe, de az alternatív megoldások, építési módok is egyre nagyobb teret nyernek itthon.

A könnyűszerkezetes házak építésére is egyre többen nyitottak, és megjelentek a mobilházak is a piacon. Nem csupán a kedvező ár dönthet egy ilyen ingatlan mellett, a különböző élethelyzetek, a gyors elkészülés is indokolttá teheti, hogy ezeknek a lehetőségeknek is utánajárj. Azt viszont érdemes tudnod, hogy ha hitelre is szükséged van a vásárláshoz, építkezéshez, nem minden bank fogad el minden típusú alternatív felépítményt. Ráadásul az állami támogatások is csak bizonyos esetekben járnak. Cikkünkben bemutatjuk a mobilház és a könnyűszerkezetes ingatlanok jellemzőit és megvizsgáljuk, milyen feltételek mellett igényelhetsz hitelt rájuk.

Mi az a mobilház?

A mobilház külföldön nagyon népszerű, mert ha az ország vagy a kontinens másik végében kapsz munkát, nem kell albérletet keresni, nem kell csomagolni, csak „alátolod” a kerekeket, és már magaddal is viheted az otthonodat. Ugyan a mobilház nem lakóautó, de egy kis előkészítés után mobilizálható.

A mobilház teljes egésze a kivitelező telephelyén készül, és  kész állapotban kerül leszállításra. A könnyűszerkezetes házat, illetve a konténerházat minden esetben darabokban szállítják ki, és a helyszínen kerül összeszerelésre. A házak állhatnak egy vagy több épületből, mivel az épületek összeilleszthetők. Az épületek bármikor, bárhová áttelepíthetők, és a közművek bekötése után azonnal, akár 24 órán belül beköltözhetőek.

Milyen célra használhatod a mobilházakat?

 • állandó lakásként (zártkertben szabályosan engedélyezhető formában is)
 • nyaralóként (üdülőövezetben engedélyezhető formában is)
 • üzleti célra 
 • irodaként

 Melyek a mobilház legfőbb előnyei?

 • Hagyományos otthonként funkcionálnak: Mobilházak valójában lakóhelyként szolgálnak, teljes értékű otthonok, amelyekben elhelyezhetjük bútorainkat, berendezéseinket, és élvezhetjük a kényelmet és a funkcionalitást.
 • Hordozhatóság: Az egyik legnagyobb előnye a mobilházaknak az, hogy könnyen szállíthatók és áthelyezhetők. Általában kerekeken vagy szerelvényeken vannak, így könnyen szállíthatók egyik helyről a másikra.
 • Költséghatékonyság: A mobilházak általában kedvezőbb áron érhetők el, mint a hagyományos épített otthonok. Az alacsonyabb árak lehetővé teszik, hogy sok ember megengedhesse magának egy otthont, akár első lakásként, akár időszakosan használt nyaralóként. Emellett az energiahatékonyabb kialakítás és az alacsonyabb fenntartási költségek is segíthetnek a hosszú távú költségmegtakarításban.
 • Rugalmasság és testreszabhatóság: Mobilházak különféle méretekben, stílusokban és kialakításban elérhetők. A mobilházakat személyre szabhatjuk, hogy megfeleljenek az egyéni preferenciáknak és igényeknek.
 • Környezetbarát lehetőségek: Sok mobilház készül környezetbarát anyagokból, és az energiahatékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek a tervezés során. Az energiahatékony megoldások, például a jobb szigetelés, a napelemek vagy a víztakarékos berendezések, segítenek csökkenteni az energiaköltségeket és a környezetre gyakorolt ​​hatást.

Egy mobilház kulcsrakész lehet akár a megrendeléstől számított 6-8 héten belül. Az ilyen típusú házak ára Magyarországon nagyban függ attól, hogy milyen felszereltségű, minőségű és méretű házat szeretnél, valamint természetesen a különböző gyártók és eladók árai is eltérnek egymástól. 

Egy egyszerűbb, kisebb méretű, alapfelszereltséggel rendelkező mobilház ára általában 5-10 millió forint között lehet. Nagyobb, jobban felszerelt és minőségibb mobilházak ára viszont elérheti vagy akár meghaladhatja a 20 millió forintot is.

Mobilház sor egy utcában.

Mit érdemes tudni a könnyűszerkezetes házakról?

A könnyűszerkezetes ház egy olyan építészeti megoldás, amelyben a szerkezeti elemek könnyű, általában nem tartós anyagokból készülnek, például acélból, fafélékből vagy alumíniumból. Ezeket az anyagokat könnyű súly és jó szilárdság-tömeg arány jellemzi.

A könnyűszerkezetes házak építéséhez általában előre gyártott, standardizált elemeket használnak, amelyeket a telephelyen szerelnek össze. Az elemeket gyakran gyártóüzemben előre elkészítik, majd a helyszínen összeszerelik, ezáltal gyorsabb és hatékonyabb építési folyamatot eredményezve.

Melyek a könnyűszerkezetes ház előnyei?

 • Gyors építés: Az előre elkészített elemek és az egyszerű szerelési folyamat lehetővé teszi a könnyűszerkezetes házak gyors építését. Ez időt és munkaerőt takarít meg a hagyományos építési módszerekhez képest.
 • Költséghatékony: A könnyűszerkezetes házak általában olcsóbbak lehetnek az építési költségek szempontjából. Az előre gyártott elemek hatékonyabb anyagfelhasználást eredményeznek, és az egyszerűbb szerelési folyamat csökkenti a munkaerőköltségeket.
 • Rugalmasság: A könnyűszerkezetes házak tervezése és kialakítása rendkívül rugalmas. Az előre gyártott elemeket könnyen testreszabhatják az egyéni igényekhez, így számos stílusban és méretben elérhetők.
 • Környezetbarát: A könnyűszerkezetes házakhoz gyakran használnak újrahasznosított vagy fenntartható anyagokat. Emellett az építési folyamat során kevesebb hulladék keletkezik, és az energiahatékonyság is növelhető a megfelelő szigeteléssel és a modern technológiák alkalmazásával.

A mobilházak és könnyűszerkezetes ingatlanok finanszírozása

Mobilházra felvehető hitelek

Jelenleg Magyarországon a bankok nem fogadják el a mobilházat fedezetként, így jelzálogfedezetű hitelt,  lakáshitelt nem tudsz igényelni rá. Ugyan ez igaz a támogatásokra is, vagyis CSOK illetve Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel (OTK) sem igényelhető  mobilházra. 

Ugyanakkor a  személyi kölcsön és a támogatott hitelek közül a szabadon felhasználható Babaváró hitel alkalmas lehet mobilház finanszírozására is. Fontos, hogy jelenleg a személyi kölcsön felvehető összegének maximuma 12 millió Ft, a Babaváró kölcsöné pedig 11 millió Ft. Természetesen amennyiben a jövedelmed elbírja, mindkét kölcsöntípusból  felveheted akár a maximumot is. 

Nézzünk egy példát, hogyan alakul hiteleid törlesztőrészlete, ha felveszel mindkét kölcsöntípusból 10 millió Ft-ot :

 • 10 millió Ft személyi kölcsön, 8 éves futamidővel (500 ezer Ft jövedelem mellett):
 • 166 478 Ft/hó, 12,54% kamat (THM 13,48%), UniCredit Bank
 • 168 459 Ft/hó, 12.89% kamat (THM 13,88%), CIB Bank
 • 171 955 Ft/hó, 13,69% kamat (THM 14,93%), Erste Bank

(Forrás: money.hu személyikölcsön-kalkulátor, 2023.05.18.)

 • 10 millió babaváró hitel, 20 éves futamidővel:
 • 45 835 Ft/hó

Tehát a két hitel összesen a legjobb esetben is 212 313 Ft/hó törlesztőrészletet jelent neked.

Fontos még azt is tudnod, hogy bár a mobilház nem, de a megvásárolandó építési telek a legtöbb banknál finanszírozható jelzáloghitellel. Ez esetben elegendő minimum 20% önerővel rendelkezned, a telek többi részére igényelhetsz piaci kamatozású hitelt. A lakáshitel kedvezőbb kamatozású a személyi kölcsönnél, tehát érdemes hitelkalkulátor segítségével kiszámolni, hogy melyik esetben jársz a legjobban, és hogyan érdemes kombinálnod a különböző hiteltípusokat.

Az is megoldás lehet, hogy egy már meglévő ingatlant kínálsz fel fedezetnek, és ha az megfelel a banki elvárásoknak, valamint értéke elegendő a hitel fedezetéhez, akkor megvásárolhatod a mobilházat szabad felhasználású jelzáloghitelből.

A számodra legmegfelelőbb finanszírozás megtalálásához kérj díjmentes hitelszakértői  segítséget, hiszen egy tapasztalt, a különböző banki gyakorlatokat jól ismerő szakember sok időt és pénzt spórolhat neked a legolcsóbb ajánlat kiválasztásával. 

Könnyűszerkezetes ház finanszírozása hitelből

Egyre elterjedtebbek a könnyűszerkezetes házak itthon, így jelenleg már a legtöbb magyarországi bank nyújt hitelt erre az ingatlantípusra. 

Ha nem kész házat vásárolsz, hanem építkezel, akkor az építés alatt álló új ingatlan finanszírozása esetén be kell mutatni az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő ÉME/ETA/NMÉ engedélyt, mely az építési engedélyezési dokumentáció részét képezi.

Építkezés esetén építési hitellel finanszírozzák a bankok a folyamatot. Az építési hitel jellemzője, hogy az önerő beépítése után, a bank szakaszosan folyósít, készültségi foknak megfelelően, és az utolsó 10 %-ot a használatbavételi engedély megszerzése után utalja ki a kivitelezőnek. Mivel a könnyűszerkezetes ingatlan kivitelezése eltér a hagyományos téglaépület építésétől, a kivitelezőnek is tisztában kell lennie a banki ütemezésekkel.

Az OTP Bank, a K&H Bank, az UniCredit Bank, a CIB Bank, MKB Bank a szokásos metódussal készültségi foknak megfelelően finanszíroz, az Erste Bank viszont a könnyűszerkezetes ingatlanoknál csak 70%-os készültségi foknál folyósítja az első részletet. A Raiffeisen Banknál az építési hitel klasszikus formája nem elérhető. Náluk pótfedezet bevonásával finanszíroznak,  az építkezés végén fedezetcserével beterhelik az új ingatlant, és kivonják a fedezetből az eredetileg bevont lakást/házat.

Jó hír, hogy a könnyűszerkezetes ingatlanok építésére, vásárlására igényelhető a CSOK támogatás, illetve az OTK hitel. Kiegészítheted Babaváró kölcsönnel és akár piaci kamatozású hitellel is a finanszírozást.

Nézzünk itt is egy példát:

 • 50 millió Ft értékű ház, 
 • 20 millió Ft önerő, 
 • 10 millió kamattámogatott  hitel, 
 • 20 millió Ft építési hitel, 
 • 20 éves futamidő mellett.

10 millió Ft OTK hitel

 • 55 460 Ft/hó, 3% kamat (THM 3,04%)

20 millió Ft piaci kamatozású építési hitel 

 • UniCredit Bank, 172 637 Ft/hó, 8,3% kamat (THM 8,8%)
 • K&H Bank, 174 833 Ft/hó, 8,6% kamat (THM 9,03%)
 • Duna Takarék Bank 175 062 Ft/hó, 8,5% kamat (THM 9,16%)

(Forrás: money.hu lakáshitel-kalkulátor, 2023.05.18.)

Tehát a hiteled várható havi törlesztőrészlete a legkedvezőbb esetben ~ 228 000 Ft lesz.

Összegzés

A mobilházak és a könnyűszerkezetes ingatlanok térnyerése folytatódhat, hiszen a növekvő megélhetési költségek mellett egyre többen keresik az ingatlanvásárlás vagy -építés kapcsán az olcsóbb megoldásokat. Szerencsére a bankok is finanszírozzák a hagyományostól eltérő építési módokat, ugyanakkor mindig érdemes egy szakértővel konzultálni, mielőtt belevágunk a folyamatba, hiszen eltérő gyakorlatot alkalmaznak a pénzintézetek. A hitelajánlatok közt pedig milliós eltérések lehetnek, vagyis megéri az összehasonlítás.

chatsimple