Így felújíthatod a CSOK Pluszos lakásodat 

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Fokozott az érdeklődés az új otthonteremtési program, a CSOK Plusz iránt. Az első tapasztalatok alapján sokakat foglalkoztat az is, hogy felújításra használható-e a kamattámogatott kölcsön. A CSOK Plusz szabályai közt ugyan nincsen felújítási hitelcél, de például a Babaváróval vagy a Falusi CSOK-kal kombinálva megoldható, hogy a kamattámogatott hitel segítségével megvásárolt használt ingatlanon elvégezzetek néhány felújítási munkálatot. Az ingatlan.com adatai alapján mutatjuk, mennyibe kerülnek a legolcsóbb felújítandó lakóingatlanok országszerte.

“A CSOK Plusz hitelcélja lehet építkezés, vásárlás, vásárlással egybekötött bővítés vagy a meglévő lakás bővítése is, de pusztán felújításra nem lehet igényelni a kamattámogatott hitelt. Ugyanakkor mivel kombinálható a többi elérhető támogatással, ezért működhet az, hogy a vásárlást tervező jogosultak felújítandó ingatlant választanak, majd az igénybe vehető egyéb támogatásokat kihasználva végzik el a lakás felújítását. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy míg a Babaváró teljes összege használható bármilyen munkálatra, hiszen szabad felhasználású, addig a preferált településen elérhető Falusi CSOK támogatásnak egy részét (maximum 50 százalékát) az ingatlan megvásárlására kell fordítani, a fennmaradó összeg fordítható korszerűsítésre, és kizárólag a jogszabályban meghatározott munkálatokat fizethetjük belőle “

- emelte ki Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Egyre több banknál igényelhető a Falusi CSOK

A gyakorlatban tehát, ha CSOK Plusszal kombináljátok a Falusi CSOK-ot, akkor mindenképpen alapfeltétel a házasság és gyermeket is kell vállalni.

Ha például CSOK Pluszt igénylő, még gyermektelen házaspárként két gyermeket vállaltok, akkor a maximum 30 milliós kamattámogatott hitel mellett 4 millió forintos Falusi CSOK vissza nem térítendő támogatásra lesztek jogosultak vásárlással egybekötött korszerűsítésre. A Falusi CSOK-nak legfeljebb a fele, azaz 2 millió forint mehet a vásárlásra, a többit lehet korszerűsítésre fordítani.

Három gyermek esetén - melyből legalább egynek vállaltnak kell lennie - 7,5 millió forint Falusi CSOK támogatás fordítható az ingatlanvásárlásra a CSOK Plusz hitel akár 50 millió forintos összegével együtt, és 7,5 millió forint lehet a felújítási keret, mivel három gyermekre a Falusi CSOK 15 millió forintos támogatást nyújt.

A Falusi CSOK támogatással és a CSOK Plusz hitellel az alábbi összegek érhetőek el:

Meglévő gyermekVállalt gyermekFalusi CSOK max. összegeCSOK Plusz hitel max. összegeElengedés a CSOK Plusz hitelből
011 millió Ft15 millió Ftnincs
114 millió Ft30 millió Ftnincs
2115 millió Ft50 millió Ftnincs
3 vagy több115 millió Ft50 millió Ftnincs
024 millió Ft30 millió Ft10 millió Ft
1215 millió Ft50 millió Ft10 millió Ft
0315 millió Ft50 millió Ft20 millió Ft

Már egyre több nagy lakossági banknál igényelhető az új Falusi CSOK. Például az OTP-nél, az MBH-nál, a K&H-nál és már az Ersténél is elérhető a konstrukció.

Egy villanyszerelő szakember megy fel a létrára, rögzíteni a csillárt egy felújítás alatt álló helyiségben.

Mennyibe kerülnek a legolcsóbb felújítandó lakóingatlanok?

A különböző országrészekben a vármegyeszékhelyeken kívüli piacon, amely számos Falusi CSOK-nak megfelelő települést foglal magába, nagy eltérések láthatóak az ingatlanárakat tekintve. Az ingatlan.com megvizsgálta, hogy a mennyibe kerülnek a legolcsóbb felújítandó lakóingatlanok, vagyis azok, amelyeknél a teljes kínálat háromnegyede drágább.

"Pest vármegyében a 30,9 millió forint az átlagár. Győr-Moson-Sopronban és Veszprém vármegyében 24 millióért és 21,9 millióért kínálják ezeket a lakóingatlanokat.”

-  mondta a kínálati árakról Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

  • Utánuk jön Fejér, Zala, Vas és Somogy, ahol 15-19,5 millió forint az átlag.
  • Számos vármegyében átlagosan kevesebb mint 10 millió forintért hirdetik a használt és felújítandó ingatlanokat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegyében például 6,9-9,9 millió forintnál járnak az átlagárak.  

Babaváróval kombinálva százezreket kaphattok vissza   

Korponai Levente azt is kiemelte, hogy bár a városokban a Falusi CSOK nem elérhető, de Babaváróval kombinálva a nagyobb - nem preferált - településeken is fel lehet újítani a CSOK Plusszal vett használt lakást. A Babaváró hitel esetében ráadásul több bank jelentős jóváírást és számlanyitási kedvezményt ad, melynek összege akár 180-276 ezer forint is lehet. 

Ugyanakkor a szakértők felhívják a figyelmet arra is, hogy kiemelten fontos a hitelképesség a támogatott hitelek esetében. Mert a konstrukciók kombinálásával már jelentős hitelösszegről lehet szó, jóllehet, a gyermekek megszületése után nagyban javulhat a mérleg. Összességében a szigorú kritériumok, a változó banki kínálat és kedvezmények miatt mindenképpen érdemes hitelszakértő segítségével belevágni a támogatások, támogatott hitelek kombinálásába és igénylésébe. Így sokkal gördülékenyebb és gyorsabb lehet a folyamat. 

chatsimple