Egy hét maradt arra, hogy lecseréld a lakásbiztosításod egy olcsóbbra

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 6 perc

A lakásbiztosítási kampány hivatalosan március 31-ig tart, de a húsvéti ünnepek miatt idén április 2-a (kedd) éjfélig tolódik ki: eddig lehet díjmentesen, indoklás nélkül felmondani és újrakötni a lakásbiztosítást. Az elmúlt évek magas inflációja miatt a meglévő lakásbiztosítások többsége elavult: baj esetén a kifizetés kevés lenne a károk helyrehozásához, ezért is kell őket felülvizsgálni. Egyébként is jó eséllyel találhatsz jobb és olcsóbb biztosítást, amire már csak szűk két heted maradt – legközelebb csak évfordulókor lesz erre lehetőséged.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint a kampány első harmadában nagyságrendileg 50 ezer újrakötés és több mint 500.000 online díjkalkuláció történt. Becsléseik alapján a rendkívüli időszak végéig az újrakötések száma elérheti a 200 ezret is. Egyes számítások szerint

éves szinten 25.000 forintot is megspórolhatnak a váltással a lakásbiztosítások legnagyobb részét kitevő családiház-tulajdonosok.

A lakásbiztosítás felmondása 2024 előtt úgy nézett ki, hogy a biztosítási szerződés évfordulója előtt legkésőbb 30 nappal jelezhetted a biztosító felé, hogy fel szeretnéd mondani. Ami azt jelenti, hogy egy évben egyszer volt rá lehetőséged. Ez amiatt lehet gond, mert hiába szabadulnál a lakásbiztosításodtól, az évfordulóig akkor is ki kell fizetned a díját – ha nem teszed, a biztosító behajtja rajtad az elmaradt befizetéseket. Ez továbbra is így van, ám a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevezette 2024-től, hogy az évfordulón kívül további egy alkalommal, március hónapban is felmondhatod a lakásbiztosításod, méghozzá indoklás nélkül, ingyen, nem kell kifizetned az évfordulóig hátralévő díjakat.

Ez a lakásbiztosítási kampány, ami a biztosítók közti versenyt igyekszik élénkíteni, és felhívni arra az emberek figyelmét, hogy érdemes körbenézni a biztosítók ajánlatai között, mert könnyen lehet, hogy találnak olcsóbb és jobb lakásbiztosítást, mint amilyen van nekik. Elég csak a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokra (MFO) gondolni, ami egy speciális MNB-s minősítés, és csak azok a lakásbiztosítások kaphatják meg, amik megfelelnek a szigorú előírásoknak. Az MNB szerint a fogyasztóbarát lakásbiztosítások nagyjából 10 százalékkal olcsóbbak a többinél, mégis több szolgáltatást nyújtanak. Ezen kívül a biztosítók is különféle akciókkal készülnek márciusban.

A másik, ami miatt fontos néhány évente felülvizsgálni a lakásbiztosításod, az az alulbiztosítottság elkerülése. A szerződésedben szerepelnek évekkel ezelőtt megállapított biztosítási összegek, amik elavulhattak időközben, azaz egy kár esetén kevésnek bizonyulhatnak. Ez az infláció miatt van, mivel az építőanyagok ára és az építés-szerelési költségek is jelentősen megnőttek az elmúlt években. Baj esetén abba a szerencsétlen helyzetbe kerülhetsz, hogy fizet ugyan a biztosító, de a kár helyreállítási költségeihez képest keveset. Ha az épület újjáépítési értékének 50 százalékát teszi csak ki a biztosítási összeg, akkor a biztosító is csak a térítési összeg felét fogja kifizetni. Már csak emiatt is megéri új kalkulációt készíteni, és az otthonod védelmét korszerűsíteni, hogy ezt a helyzetet elkerülhesd.

A lakásbiztosítási kampány március 1-től március 31-ig tart, de húsvét hétfő miatt a kampány végét idén kitolták április 2., azaz kedd éjfélig.

Nem érdemes tehát halogatni, mert fogytán az idő a lakásbiztosítás leváltására. Ha április 3-a előtt nem lépsz, akkor meg kell várnod a lakásbiztosítási szerződésed évfordulóját ahhoz, hogy fel tudd mondani, és addig a díjakat is fizetned kell.

Ha lecserélnéd a lakásbiztosításod márciusban

A meglévő lakásbiztosításod a neved, a biztosított ingatlan címének és a kötvényszámod megadásával mondhatod fel. A felmondási idő akkor is 30 nap, ha márciusban kezdeményezed, így a biztosítás még áprilisban is élni fog, ezután szűnik meg.

Ha előre, például egész évre kifizetted már a lakásbiztosítás díját, akkor a felmondási idő lejárta utáni részt vissza fogod kapni. Ha van olyan díj, amit nem fizettél meg a felmondási idő végéig, akkor azt be kell fizetned. A díjhátralék nem akadálya a szerződés felmondásának, viszont ilyenkor a biztosítónak a felmondásos megszűnés időpontjáig bírósági úton is kikényszeríthető követelése marad a kockázatvállalásával érintett időszakra eső díjra/díjrészletre.

3D házak lila színben, egy narancsszínű ház búra alatt, amit a lakásbiztosítási kampány véd

A biztosító jóváhagyása nélkül nem szüntethetsz meg olyan szerződést, amit nem határozatlan, hanem határozott időre kötöttél. A határozatlan idejű, de hűségkedvezménnyel járó lakásbiztosítást akkor mondhatod fel, ha a kedvezmény arányos részét visszafizeted.

A felmondással párhuzamosan fontos arról gondoskodnod, hogy új lakásbiztosítást találj, hogy amikor lejár a 30 napos felmondási idő, akkor az otthonod továbbra se maradjon védelem nélkül egy napra sem.

Ha a meglévő lakásbiztosításodat lakáshitel mellé kötötted (záradékoltad a hitelszerződés mellé), amit kötelező fenntartanod a lakáshitel futamideje alatt, akkor is lecserélheted, de az új szerződésnek is meg kell felelnie a bank által támasztott feltételeknek, és engedményezned kell a biztosítást a hitelt nyújtó pénzintézet felé. Ennek az adminisztrációját a szerződés megkötésekor intézheted el, és az új engedményező nyilatkozatot ezután le kell adnod a banknak.

Amikor új lakásbiztosítást keresel, érdemes kalkulációkat készíteni, és összehasonlítani az árakat, díjakat, az alap és kiegészítő fedezeteket, kedvezményeket, az ügyfélszolgálat munkáját és az apróbetűs részeket. Ezekről részletesen írtunk: