Mit érdemes mérlegelni, mielőtt leváltod a lakásbiztosításod?

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 7 perc

Rengeteg olyan lakásbiztosítás van Magyarországon, amelyet évek óta nem vizsgáltak át, és emiatt sok ingatlan alulbiztosított. A márciusi lakásbiztosítási kampány remek alkalom arra, hogy átnézd a jelenlegi szerződésed, és ha szükséges, leváltsd a lakásbiztosításod egy ár-értékben megfelelőbbre. Sok szempont indokolhatja a váltást: a megfelelő biztosítási díj mellett más tényezőket is érdemes mérlegelned. Nézzük meg, melyek ezek a szempontok!

Jelenlegi biztosítási fedezet összehasonlítása az újabbal

A lakásbiztosítás legtöbbször két fedezeti elemre (térítési kategóriára) jön létre. A kockázati körbe tartozik az ingatlan és az abban megtalálható ingóság. Erre a két elemre a biztosító meghatároz egy biztosítási összeget, és a vagyonelemekben bekövetkező kár esetén ennek arányaiban fizeti ki a felmerült kár összegét.

Ezen felül a biztosító külön csomagokat is ajánl kiegészítő kockázati fedezetekkel, melyek különböző káreseményekre védenek. Minél magasabb csomagot választasz, annál szélesebb körű szolgáltatásokat nyújt majd a biztosító.

Az elmúlt két évben nagy mértékű volt az infláció, és az ingatlanok értéke is folyamatosan nőtt, ezért meg kell nézned, hogy a jelenlegi biztosításod pontosan milyen biztosítási összeget tartalmaz, tehát milyen értéken van biztosítva az ingatlanod.

Ha évek óta nem követted az inflációt, akkor biztos lehetsz benne, hogy az ingatlanod a mostani reálértékéhez képest alulbiztosított, ezért érdemes akár a jelenlegi biztosítódnál, akár egy másik biztosítási szerződés keretein belül emelned a biztosítási összegen.

Ez nem feltétlenül jár a biztosítási díjad emelkedésével, mert lehet, hogy egy másik biztosítótársaságnál kedvezőbb ajánlatot kapsz. Ezért érdemes teljes körű kalkulációt megnézned, mely az összes biztosító ajánlatát tartalmazza az ingatlanodra.

Amennyiben magasabb áron jutsz hozzá az emelt biztosítási összeghez, akkor is megéri változtatnod, hiszen egy esetleges káresemény esetén a biztosító reálisan téríti majd a károdat, az ingatlanod értékéhez mérten.

Árak és díjak összehasonlítása a meglévő és új lakásbiztosításnál

A biztosítási szerződések díja fontos tényező, de ennél is fontosabb, hogy az ár és a szolgáltatások összhangban legyenek, vagyis ár-érték arányban kedvező legyen a lakásbiztosítás.

Azt vizsgáld az új ajánlatoknál, hogy az adott díjakhoz milyen szolgáltatásokat ad a biztosító az alap fedezeteken felül. Itt azokat érdemes választanod, amelyek számodra tényleg szükségesek, felesleges kockázati elemeket ne tartalmazzon a szerződésed, mert ne fizess olyan kockázatokért, melyekre nem lesz szükséged.

Vizsgáld meg, hogy a kalkulált ajánlatok pontosan mit tartalmaznak, mire nyújtanak fedezetet, és ezután vesd össze a biztosítási díjakat. Érdemes kedvezményeket is kérned, független biztosítási szakértők tudnak ebben segíteni, hogy az egyes biztosítóknál milyen egyedi árazások érhetőek el.

Lehet ez tartamkedvezmény, díjfizetés gyakoriságához kapcsolódó kedvezmény vagy üzletpolitikai kedvezmény is.

Kiegészítő szolgáltatások és fedezetek összehasonlítása

Alap kockázatok

Alapkockázatoknak nevezzük azokat a kockázati elemeket, amelyekre a biztosító az alapszolgáltatás keretein belül fedezetet nyújt.

Ezek az alábbiak lehetnek:

 • tűz, villámcsapás, robbanás, vihar, jégverés, 
 • hónyomás, sziklaomlás, kőomlás, földcsuszamlás, 
 • ismeretlen építmény és üreg beomlása, ismeretlen jármű ütközése, légi jármű ütközése,
 • idegen tárgyak rádőlése, 
 • felhőszakadás, árvíz, földrengés, vízkár, 
 • betöréses lopás, rablás, rongálás, vandalizmus, üvegtörés

Alap kockázatok körébe tartozó további káresemények:

miniatűr ház kézben tartva - új lakásbiztosítás kötésén gondolkozik, ami jobb és olcsóbb, mint a meglévő

Kiegészítő kockázatok

A kiegészítő kockázatok számos egyéb káreseményre védenek, általában attól függ, hogy milyen kiegészítő fedezetet tartalmaz a leendő lakásbiztosításod, hogy milyen magas csomagot választasz az adott biztosítónál.

Nézzük meg, melyek lehetnek ezek a kiegészítő kockázati elemek:

 • fagyasztott élelmiszerek megromlása
 • zárcsere
 • bankkártya elvesztése
 • baleseti kiegészítő biztosítás a bentlakókra
 • besurranás, trükkös lopás
 • duguláselhárítás térítése
 • elfolyt víz
 • szabadban tárolt vagyontárgyak biztosítása
 • napkollektor, napelem biztosítás
 • hőszivattyú biztosítása
 • ebtartói felelősségbiztosítás
 • kisállat-biztosítás

Attól függően, hogy számodra mely kockázatok fontosak az alap biztosításon felül, kell kiválasztanod, hogy az adott biztosító melyik csomagajánlatát válaszd. A kiegészítő kockázati limitek is eltérőek attól függően, hogy milyen módozatot szeretnél, és az milyen fedezetekre terjed ki. Arra is lehetőséged van, hogy egyes káreseményekre vonatkozóan megemeld a biztosítási összeget az igényeidnek megfelelően.

A lényeg az, hogy egyénre szabott megoldást válassz, melynek segítségével az ingatlanodat teljeskörűen biztonságban tudhatod.

Melyik biztosítót érdemes választanod az ügyfélszolgálat szempontjából?

Amikor kiválasztod a számodra megfelelő lakásbiztosítási szerződést, fontos azzal is tisztában lenned, hogy az adott biztosító milyen minőségű szolgáltatást nyújt az ügyfelei számára.

Ennek érdemes utánanézned az interneten, elolvashatod az online véleményeket és az értékeléseket. Amennyiben alkusz (biztosításközvetítő) segítségével kötsz új biztosítást, bátran kérj felvilágosítást tőle erről is, hiszen a legtöbb szakember többéves tapasztalattal rendelkezik, és pontosan látja, hogy az egyes biztosító társaságok milyen ügyfélkiszolgálással bírnak.

Egy jó ügyfélszolgálat, pontos ügyintézés, teljes körű és gyors kárügyintézés elengedhetetlen ahhoz, hogy elégedett legyél azzal a lakásbiztosítással, amit kiválasztasz. Ez éppen olyan fontos, mint a díjak vagy összegek, vagy a kiegészítő kockázati csomagok.

Mit rejt az apróbetű?

Minden szerződésnél javasoljuk, hogy ne csak az ajánlati adatokat olvasd el, hanem szánj időt arra is, hogy a biztosítás feltételeit tüzetesen áttanulmányozd. Az ajánlat részleteiben több olyan tényező is szerepel, ami megmutatja, hogy

a biztosítás milyen feltételek mellett jön létre, pontosan milyen káreseményekre terjed ki, és melyek azok az esetek, amikor a biztosító nem térít, tehát korlátozza a szolgáltatását.

Ezekkel a részletekkel fontos tisztában lenned még a szerződés megkötése előtt, hogy el tudd dönteni, ezekkel az apróbetűs részekkel is megfelelő-e számodra a kiválasztott lakásbiztosítás.

Új lakásbiztosítás kiválasztása

A márciusi lakásbiztosítási kampány egyértelmű nyertesei azok lesznek, akik körültekintően tájékozódnak az adott szerződésük kapcsán, és megnézik, hogy milyen lehetőségeik vannak a változtatásra. Az ingatlan a legmagasabb értéket képviselő vagyontárgyad, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségű az a lakásbiztosítási szerződés, amit a biztosítónak fizetsz.

Szerencsére több forrásból van lehetőséged tájékozódni, több helyen elérhetőek lakásbiztosítás kalkulátorok, érdeklődhetsz az egyes biztosítótársaságok ügyfélszolgálatain, vagy kérheted független biztosításközvetítő segítségét is.

A legfontosabb, hogy nézd meg az aktuális ajánlatokat, kockázati limiteket, kiegészítő fedezeteket, az adott szolgáltatások díjait, a biztosítótársaság szolgáltatásának minőségét, és ezek tudatában dönts arról, hogy érdemes-e változtatnod a jelenlegi szerződéseden.

Ha egy új, olcsóbb és jobb lakásbiztosítás mellett döntesz, és a meglévőt felmondanád, akkor olvasd el cikkünket, ami ennek a lépéseiről szól: