Egyre nagyobb a bizonytalanság a világban, és ez az arany értékét is rekordszintre növelheti

Buró Szilárd
Buró Szilárd
Olvasási idő: 9 perc

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember. A cikk a szerző személyes szakmai véleményét tükrözi.

Csökkenő kamatok és állampapírhozamok, gazdasági és világpolitikai feszültségek – ebben a hangulatban rendre előkerül az arany mint befektetési alternatíva, hiszen a közvélemény továbbra is hisz az értékőrző képességében. Cikkemben így elsősorban arra helyezem a hangsúlyt, hogy milyen mozgások várhatóak az arany árfolyamában, és a jelenlegi makrogazdasági környezet kedvező lehet-e az arany mint menekülőeszköz számára.

Az elmúlt néhány évben minden arról szólt a befektetési lehetőségek kapcsán, hogy a magas kamatkörnyezet eredményeként az állampapírok biztonságát szinte semmilyen kockázatosabb alternatívára nem érdemes elcserélni. Erre tett rá még egy lapáttal az a speciális magyar lehetőség, ami a kiugróan magas infláció eredményeként a Prémium Magyar Állampapírokat (PMÁP) extra hozamhoz segítette a 2023-as és 2024-es évben. Ugyanakkor a hasonló befektetési lehetőségek megvásárlása már a 2023-as évben megszűnt, és a hozamlehetőségek az idei esztendőben is tovább csökkentek.

Köszönhetően annak, hogy a kamatok csökkenése várhatóan hasonló lendülettel folytatódik idén is, sőt a várakozások szerint legkésőbb a második félévben a fejlett országokban is megindulhat  (ebből a szempontból a dollár és az euró kamatára érdemes figyelni), folyamatosan szűkül azon befektetések köre, amik magas hozamot képesek nyújtani.

Ilyen körülmények között pedig a befektetők elkezdik keresni az alternatívákat, amik ugyan magasabb kockázat mellett, de továbbra is hasonló vagy akár még nagyobb hozamok lehetőségét biztosítják.

Ebben a hangulatban pedig rendre előkerül az arany mint befektetési alternatíva, hiszen a közvélemény továbbra is hisz az értékőrző képességében, és szívesen nyúlnak ehhez az eszközhöz, amikor a világban feszültségek, esetleg háborúk zajlanak.

Arról, hogy milyen befektetési lehetőségek vannak az aranyban és mivel lehet kiváltani azt, hogy otthon egy páncélszekrényben kelljen őrizgetned az aranyrudakat vagy -tallérokat, már egy korábbi, a befektetési aranyról szóló cikkemben részletesen bemutattam, így most elsősorban arra helyezném a hangsúlyt, hogy milyen mozgások várhatóak az arany árfolyamában, és a jelenlegi makrogazdasági környezet kedvező lehet-e a nemesfém számára.

Így alakult az arany árfolyama 2023-tól máig

Az arany árfolyammozgása kapcsán a 2023-as esztendő elejéig érdemes visszatekinteni, amikor az elsődleges makrogazdasági ellenfél még az infláció volt, és a jegybankok ennek legyőzésére aktív kamatemelési ciklusban voltak. Habár a magas kamat önmagában nem kedvez az aranybefektetéseknek, aminek ugye nincs ilyen jellegű hozama, de

a tartós inflációtól való félelem mégis azt eredményezte, hogy alig 3 hónap alatt az 1800-as értékről új történelmi rekordszintre, 2076 dollárra emelkedett az arany unciánkénti ára.

Ezt követően egy látványos korrekció indult, és miután a kamatok tetőzése mellett az infláció is egyértelműen lefelé vette az irányt, sokan elfordultak a nemesfém-befektetéstől. Egy idő után az árfolyam esése öngerjesztő folyamattá vált, és az arany értéke ismét megközelítette azt az 1800-as értéket, ami a 2023-as mélypont volt.

xau-usd grafikon, arany árfolyama, 2018 és 2024. február között

arany-dollár (XAU-USD) árfolyam 2018 és 2024 között

Októberben azonban olyan esemény történt, ami ismét alapjaiban változtatta meg a világpiac hangulatát, hiszen az Izraelt ért súlyos támadás komoly veszélyt jelentett a közel-keleti békefolyamatokra, és ismét olyan gócpontot alakított ki, ahol bármikor benne lehetett egy nagyobb háború veszélye. Mindez pedig egyértelműen felfelé lendítette a sokszor menekülőeszközként emlegetett arany árfolyamát, ami gyors ütemben (alig néhány hét alatt) tért vissza a 2000-es lélektani határhoz. Itt volt ugyan némi megtorpanás, de november végére ezt a fontos szintet is maga mögött tudta hagyni az árfolyam, és még karácsony előtt elérte az újabb történelmi rekordot, ezúttal 2132 dollár/uncia árnál.

Ebben az időszakban a befektetők már erőteljesen arra koncentráltak, hogy a 2024-es év a kamatcsökkentések éve lesz, de a hivatalos megerősítések változatlanul hiányoztak. Kialakult az a furcsa helyzet, hogy a piaci szereplők sokkal nagyobb monetáris lazításra számítottak, mint amit a FED, vagyis az amerikai jegybank előrejelzése mutatott. Minden egyes jegybanki megszólaló azt próbálta hangsúlyozni, hogy nem fogják elhamarkodni a kamatok mérséklésének ütemét.

Ez pedig érzékelhető volt az aranyban is, amelynek korábbi lendületét a felerősödő kamatcsökkentési várakozások is segítették.

Ennek köszönhető, hogy 2024. februárra ugyan stabilizálódott a 2000 dollár feletti aranyár, de új lendületet új rekordok irányába nem tudott venni.

A világpolitikai bizonytalanságok miatt nőhet az arany ára

Ennek ellenére, ha hosszabb távon nézzük, ahogy az előző szöveges áttekintésből is kitűnhet, az emelkedés trendszerűvé vált, és könnyen lehet, hogy az idei évben is folytatódik majd.

Ami egyértelműen az arany malmára hajthatja a vizet, hogy ha a geopolitikai helyzet nem nyugszik, vagy esetleg tovább fokozódik. Ez egyértelműen növelheti azok számát, akik a biztonságosabb aranyban keresik majd a hosszú távú befektetés lehetőségét.

dollárjel lufiból, aranyhalmok, pumpa, arany árfolyama megy fel

Emellett új lendületet adhat majd az árfolyamnak, amikor valóban konkréttá válik, hogy az Egyesült Államokban és Európában is megindulnak lefelé a kamatok. Erre most az optimistább becslések április-május hónapot prognosztizálják.

Valamint fontos esemény lehet az egész világ és így az aranybefektetők szempontjából a novemberi amerikai elnökválasztás is, hiszen több elemzés megmutatta, hogy legutóbb, amikor Donald Trump került az ország élére, az jelentős árfolyam-emelkedést hozott az aranyban. Sokan most is azzal számolnak, hogy ha az ex-elnök visszaszerzi a pozícióját a választások után, akkor ismét lendületesebb aranyemelkedés következhet, ami biztosíthatja majd az újabb és újabb történelmi rekordértékeket az árfolyamban.

Az arany árfolyamában a történelmi rekord után sem lenne meglepő további emelkedés. A vártnál magasabb decemberi tengerentúli infláció, a közel-keleti konfliktushalmaz és az egyéb háborús kockázatok, az amerikai választások keltette bizonytalanság, illetve a várhatóan folytatódó jegybanki vásárlások mind az arany malmára hajthatják a vizet.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A jelen honlapon található információk és kiadványok a szerző(k) személyes szakmai véleményét tükrözik. A szerző(k) a kiadványt munkakörükön kívüli személyes szakmai tevékenység keretében készítette/ék és nem értelmezhető az Equilor Zrt., vagy a honlap üzemeltetőjének vagy egyéb szervezet hivatalos álláspontjaként, ezért ezek a kiadványért, az abban foglalt információkért való felelősséget kizárják.

A kiadvány, a honlapon megjelenő információk nem értelmezhetők a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzésként és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadásként. A kiadvány és a benne foglalt információk marketingközleménynek minősülnek és nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készültek, egyúttal nem vonatkozik rájuk a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Jelen kiadvány, abban foglalt információk sem önmagában, sem részben nem képeznek ajánlatot, vagy felhívást semmilyen pénzügyi eszköz jegyzésére, vagy megvásárlására, tartására, értékesítésére és sem maga a kiadvány, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, így az ebben szereplő információk csak saját felelősségre használhatók fel. A szerző(k) nem vállal(nak) felelősséget arra, hogy a dokumentumban megfogalmazott előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és azok a valóságban is beigazolódnak.

A dokumentumban foglalt számszerű adatok kizárólag tájékoztató jelleggel bírnak, csak a szerző(k) adott időpontban kialakított véleményét tükrözik és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.

A szerző(k), a honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a kiadvány, az abban foglalt információk aktualizálására. 

A kiadványban deklarált tájékoztatások kapcsán nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők pénzügyi ismeretei, egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége.

Bármely befektetési döntés meghozatala szükséges és javasolt az adott befektetés alkalmasságának és megfelelőségének adott befektető szempontjából történő egyedi személyreszabott vizsgálata, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések meghozatala előtt tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért a szerző(k), Equilor Zrt., a honlap üzemeltetője felelősséget nem vállal.