Melyik banknál hány nap alatt folyósítják a Babaváró hitelt?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 4 perc

Babaváró hitelként akár 11 millió forint kamatmentes kölcsönt vehettek fel, amit szabadon felhasználhattok. Törvény szabályozza, hogy hány nap alatt kell a banknak elbírálnia a kérelmet. Ha nincs szükség hiánypótlásra, akkor van olyan bank, ami ezután akár 24 órán belül folyósítja a Babaváró kölcsönt.

A Babaváró igénylése után a bank elbírálja a kérelmet. A törvény 10 munkanapot ad a bankoknak a hitel elbírálásra, amibe a hiánypótlás és kiegészítés nem számít bele, tehát ha hiányosan vagy nem megfelelő módon nyújtod be a folyósításhoz szükséges dokumentumokat, akkor akár 10 munkanapnál is hosszabb idő lehet, mire megkapjátok a kölcsönt. Ezért is célszerű odafigyelni, hogy a megfelelő dokumentumokat töltsétek ki.

A Babaváró igényléséhez személyes okmányokra, jövedelemigazolásra, a TB jogviszony igazolására és a kölcsönkérelmi formanyomtatvány kitöltésére lesz szükség, de speciális dokumentumokra is szükség lehet, ha az igényléskor már fennáll a várandósság. A Babaváróhoz szükséges dokumentumokat és feltételeket külön cikkben részletesen összeszedtük:

Ha megfeleltek a feltételeknek és minden dokumentumot hiánytalanul kitöltöttetek, csatoltatok, akkor 10 munkanapon belül döntést hoz a bank. Ha az elbírálás pozitív, akkor kerül sor a kölcsön folyósítására. A legtöbb bank nem tesz arra nézve vállalást, hogy mikor utalják ki a Babaváró összegét, de akad két kivétel:

a Gránit Bank akár 24 órán belül, az Erste Bank akár 72 órán belül folyósítja a Babaváró hitelt a szerződéskötést követően.

A Babavárót a kereskedelmi bankok folyósítják, de a feltételei erősen kötöttek, így mindegyik bank közel ugyanazt a konstrukciót kínálja, ezért csak a jóváírásokban és a kedvezményekben tudnak versenyezni egymással. Külön cikkben foglalkoztunk vele, hogy milyen esetben mekkora jóváírást kaphattok, és hogy milyen feltételeket kötnek hozzájuk:

Mik a Babaváró hitel alapvető feltételei?

A Babaváró hitel főbb feltételei:

  • házasnak kell lennetek,
  • mindketten rendelkeztek magyarországi lakcímmel,
  • nem lehet tartozásotok a NAV felé,
  • magyar állampolgárok vagytok, vagy legalább 3 hónapja tartózkodási engedéllyel rendelkeztek,
  • nincs rólatok negatív információ a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR, korábbi nevén BAR-lista),
  • nem áll fenn olyan tény vagy körülmény, amelynek alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető,
  • vállaljátok, hogy legalább egyikőtök a kölcsönszerződés megkötését követően született vagy örökbefogadott gyermeket/gyermekeket a nagykorúvá válásig, de legfeljebb a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásában neveli.

Milyen kedvezményekkel jár a Babaváró kölcsön?

A Babaváró kölcsön lakáshitel önerejének, autóvásárlásra vagy hitelkiváltásra is alkalmas, mivel egy szabad felhasználású kölcsön, ami akár 11 millió forint is lehet.

A hagyományos személyi kölcsönökhöz képest sokkal kedvezőbbek a feltételei:

  • 0% kamat, ha a hitelfelvételt követő 5 éven belül legalább egy gyermeketek születik,
  • a második gyermeknél a fennálló tartozás 30 százalékát elengedi az állam,
  • a harmadik gyermeknél a teljes fennálló tőketartozást elengedik.

Terhesség alatt is igénybe lehet venni a Babavárót, a kamattámogatás akkor kérhető, ha a magzat legalább 12 hetes.

fiatal pár új lakásukban a kanapén nézik a babaváró folyósítási időket, az elbírálásra várva

Hogyan változik a Babaváró 2024-től?

A Babaváró hitel egyik fontos feltétele 2023. december 31-ig, hogy a feleség életkora 18-40 év lehet (a 41. életévét nem töltötte be), ez azonban jövőre megváltozik. (Bizonyos bankok elvárják, hogy legalább 21-23 évesek legyetek.)

2024. január 1-je és december 31-e között igényelve a várandósság igazolásával a feleség életkora maximum 40 év lehet, viszont ha nem vártok gyermeket az igényléskor, akkor a feleség maximum 29 éves lehet. 2024-ben már akár 11 millió forintot is lehet igényelni.

2025. január 1-től nincs több kivétel: a feleségnek 30 évnél fiatalabbnak kell lennie. A legnagyobb igényelhető összeg ekkor is 11 millió forint.

Vagyis ha a feleség betöltötte idén a 30 évet, de nem várandós és nem terveztek új gyermeket vállalni legkésőbb jövőre, akkor a Babavárót már csak idén tudjátok igénybe venni.

chatsimple