Ezt gondold végig személyi kölcsön felvétel előtt!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Felújítás, autóvásárlás vagy a hűtő lecserélése - ezekben a helyzetekben segíthet egy jól megválasztott személyi kölcsön. Ezek a hitelek az utóbbi években lényegében letarolták a piacot.  Annak ellenére, hogy rövidebb elköteleződést jelentenek, mint egy lakáshitel, és sok banknál már pár óra alatt folyósítják, magasabb a kamatuk, s így a  rendszeres törlesztés is megterhelheti a családi büdzsét. Érdemes pár dolgot figyelembe venned, ha személyi kölcsönt vennél fel. 

A személyi kölcsönök előnye a nagyobb a “szabadság”, hiszen szabad felhasználásúak, azaz bármire el tudod költeni a felvett összeget, legyen szó egy nagyobb műszaki cikk, egy autó beszerzéséről vagy éppen a nászút finanszírozásáról. Szemben például egy áruhitellel, amit csak egy adott termék megvásárlására fordíthasz, vagy éppen a lakáshitellel, amit pedig ingatlan célra költhetsz.

A jelzáloghitelekkel szemben a személyi kölcsönök alacsonyabb összegűek és rövidebb a futamidejük. Tehát a kisebb beruházások esetén érdemesebb a személyi hiteleket választanod. 

Vannak barátságos kölcsönök is

A személyi kölcsönöknél is elérhetőek már az úgynevezett fogyasztóbarát verziók. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MFSZ) kritériumainak megfelelő konstrukciók közös feltételei:

  • szabad felhasználásra vagy hitelkiváltásra nyújthatják a bankok
  • a futamidejük maximum 7 év lehet
  • a kamat a teljes futamidő alatt fix kell, hogy legyen
  • a kamat, így a teljes hiteldíj mutató (thm) is maximalizálva van: 500 ezer forintig a kamatfelár maximum 15 százalékponttal haladhatja meg a hitel referenciakamatát, félmillió forintnál nagyobb összeg esetén 10 százalékkal lehet annál magasabb
  • nem lehetnek a kölcsönöknél rejtett költségek, azaz a folyósítási díj papíralapú szerződésnél a hitelösszeg maximum 0,75 százaléka lehet, online szerződéskötésnél pedig ingyenesnek kell lennie
  • az előtörlesztési díj a felvett összeg 0,5 százaléka lehet, ha pedig futamidőből kevesebb mint egy év van hátra, akkor nem kérhetnek érte pénzt a bankok

Ezeket fontold meg!

A személyi kölcsönök felvétele előtt is érdemes néhány dolgot átgondolni. Alaposan gondold át, mekkora összegre van szükséged: sokszor előfordul, hogy a hitelfelvevők nem számolnak a járulékos költségekkel, ezáltal alulbecsülik a hitelösszeget. 

Bár a személyi hiteleknél rövidebb távú elköteleződésről van szó,  mint egy lakáshitel esetében,  de a személyi hiteleket is évekig törleszteni kell. Ráadásul a kamatuk (és így a törlesztőrészletük) magasabb, Érdemes alaposan átgondolni, mekkora havi terhet vállalsz be, és mennyire terheled ezzel meg a családi büdzsét. Van egy jogszabályi korlát is, amely azt határozza meg, hogy a nettó jövedelem maximum 50 százaléka, 600 ezer forintos havi bevételnél a 60 százaléka mehet hiteltörlesztésre. Azonban a biztonság kedvéért 30-40 százaléknál érdemes meghúzni a plafont.

A legfontosabb szabály, hogy feleslegesen ne adósodj el! Mérlegelj, hogy tényleg szükséged van-e erre a beruházásra, érdemes-e ezért hosszú hónapokig törlesztéssel terhelned a pénztárcádat, vagy boldogulsz például a legújabb, drága elektronikai kütyü nélkül is. 

Érdemes körülnézni a piacon

Ha a hitelfelvétel mellett döntesz, akkor nagyon fontos, hogy alaposan nézz körül a piacon. Egyáltalán nem biztos, hogy a számlavezető bankod adja a legjobb ajánlatot! Ebben segítségedre lehet a money.hu személyi kölcsönöket összehasonlító kalkulátora. A különböző konstrukciók között ugyanis jelentős különbségeket lehetnek, és nem mindegy, mekkora összeget fordítasz havonta a törlesztésre. 

chatsimple