Ez a bankok jövedelemszámítása egyéni vállalkozók, átalányadózók, őstermelők jelzáloghitel-felvétele esetén

Ernszt Anikó
Ernszt Anikó
Olvasási idő: 4 perc

A lakossági hitelfelvétel egyik alapfeltétele a bank számára megfelelő jövedelem igazolása. A jövedelem azonban nemcsak alkalmazotti munkaviszonyból, hanem vállalkozói jogviszonyból is származhat. Ha vállalkozó magánszemélyként szeretnél például lakásvásárláshoz kölcsönt felvenni, akkor a vállalkozásból származó jövedelem igazolásával tudsz jelzáloghitelt igényelni. Mutatjuk, hogyan számolnak a bevételekkel a bankok.

Hogyan méri fel a bank a hitelképességed?

Az egyéni vállalkozók adózási formája eltérő lehet. A hitelfelvétel tételes költségelszámolású adózók, átalányadózók és KATA szerint adózók számára egyaránt lehetséges.

Az EKHO (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) szerint adózó jövedelem azonban több banknál a nem elfogadható jövedelemtípusok közé tartozik.

Elsőként a bank megvizsgálja a vállalkozói múltad

A hitelképesség feltételeként a bankok meghatározzák a vállalkozói múlt minimálisan elvárt időtartamát. Ez minden pénzintézetnél jellemzően legalább egy lezárt adóév, ami január 1-től december 31-ig tartó időszakot foglal magába. A jelenlegi szabályokat tekintve van olyan bank, amely tört évet is figyelembe vesz, de a 12 hónap működési múltnak és a lezárt évnek meg kell lenni.

grafikus hölgy otthon azon gondolkozik, hogy
egyéni vállalkozó, átalányadózó vagy őstermelő esetén mekkora jövedelmet számítanak be

Így számít a jövedelem, ha KATA szerint adózol

Jelentős változást hozott a KATA szerint adózók életében 2022. szeptember 1-je. Ettől az időponttól kezdve sokan adónemváltásra kényszerültek.

Azoknál a hiteligénylőknél, akik maradtak katások, a NAV továbbra is az előző évi bevétel 60%-át igazolja jövedelemként.

Jellemzően ezt az összeget kell elosztani 12-vel, vagyis a hónapok számával, és így jön ki a bank által figyelembe vehető jövedelem összege.

Ez a jövedelem lesz tehát az alap a JTM kiszámításakor, vagyis a vállalható törlesztőrészletet meghatározásakor.

Jövedelemszámítás átalányadózóknak

Azoknál az átalányadózóknál, akik 2022. augusztus 31-ig KATA szerint adóztak, majd ezt követően váltottak átalányadózásra, a bankok többsége mindkét adónem szerinti jövedelmet figyelembe veszi, de abban már lehet különbség a bankok között, hogy milyen mértékben veszik figyelembe ezeket. A számítás módját a pénzintézetek belső szabályzatukban rögzítik.

A jövedelem számítása minden esetben NAV jövedelemigazolás és SZJA bevallás alapján történik, amihez további segítséget nyújt az egyes bankok saját, úgynevezett vállalkozói jövedelem kalkulátora.

Szakértőink tapasztalata az, hogy a különböző jövedelemszámítási módok miatt nagyobb eltérés is lehet az egyes bankok között a figyelembe vehető jövedelmek összegét illetően. Emiatt a maximum felvehető lakáshitel összege is jelentős eltéréseket mutathat. A felvehető hitelösszeg maximumát ugyanis a bankok a JTM szabály alapján határozzák meg, melynek kiindulási alapja az igénylőnek a bank által elfogadható jövedelme.

Arról külön cikkben írtunk, hogy miért érdemes még idén lakáshitelt igényelned, ha KATA adónemről átalányadózásra váltottál:

Hogyan számolják a tételes költségelszámolású adózók és őstermelők jövedelmét a bankok?

Tételes költségelszámolású adózás esetén szintén NAV jövedelemigazolás alapján történik a jövedelem megállapítása a bankok belső szabályzata alapján.

Őstermelői jövedelmet nem minden bank fogad el lakáshitel igénylésénél. Az őstermelői jövedelem igazolása előző évi NAV jövedelemigazolás és SZJA bevallás alapján történik, valamint elvárás a legalább 1 éves működés.

Őstermelők esetében arra kell figyelni, hogy amennyiben az őstermelő bevétele nem haladja meg az éves minimálbér felét, akkor nem kell bevallást készíteni, így ezen összeghatár alatt a NAV igazolás nem mutat jövedelmet.

Őstermelői jövedelem tehát csak abban az esetben vehető figyelembe, ha az NAV jövedelemigazolással kimutatható.

A hitelfelvételhez egyéb feltételeknek is meg kell felelni 

A jövedelemigazolás mellett egyéb feltételeknek is teljesülnie kell ahhoz, hogy az egyéni vállalkozó hitelképes legyen:

  • Kizáró ok a vállalkozói adótartozás. A nemleges NAV-adóigazolás benyújtása elvárás az egyéni vállalkozó lakossági hitelfelvétele során is.
  • A vállalkozás ellen nem lehet folyamatban végrehajtási, végelszámolási, felszámolási vagy csődeljárás.
  • A vállalkozó nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) negatív információval.
  • A hiteligénylő magánszemélyként nem szerepelhet az adott pénzintézet belső tiltólistáján, valamint nem lehet vele kapcsolatban negatív banki tapasztalat sem.

A hiteligénylés időpontjában nem szüneteltethető a vállalkozás.

chatsimple