Ki és hogyan juthat egyedi kamatkedvezményhez a bankoknál?

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 5 perc

Ha  piaci hitelre is szükséged van az ingatlanvásárláshoz, számtalan, sokszor nehezen értelmezhető banki ajánlat közül kell eldöntened, hogy melyik lesz számodra a legmegfelelőbb. Ugyanakkor nem is olyan rossz a helyzet, mint azt elsőre a magasnak tűnő kamatok miatt hinnéd, hiszen a bankok most versenyeznek az új ügyfelekért, ezért különböző akciókkal, díjelengedésekkel és egyedi kamatkedvezményekkel igyekeznek elérni, hogy mellettük tedd le a voksod. Abban segítünk most, hogy hogyan használd ki a jelenlegi helyzetet és járj jól a hiteleddel!

De először is tisztázzuk, mit jelent tulajdonképpen a kamatkedvezmény.

Mi az a kamatkedvezmény és mitől függ, hogy mekkora kedvezményhez juthatsz?

Kamatkedvezmény az eredeti kamatárazáshoz képest nyújtott kedvezmény, vagyis amikor a bank az ajánlatban lévő kamatlábat bizonyos bázisponttal csökkenti. A kedvezmény mértéke bankonként eltérő és változó feltételekhez kötött.

 • Több bank például bizonyos hitelösszeg felett ajánl egyedi kamatot. Legtöbbször elvárás az is, hogy a jövedelmed az adott pénzintézethez érkezzen a jövőben. Fontos, hogy amennyiben támogatott hitel is kapcsolódik piaci hitelhez, akkor a teljes hitelösszeget figyelembe veszi a bank az egyedi kamat meghatározásakor. 
 • A jóváírás havi mértéke is lényeges tényező, hiszen a bankok sávosan áraznak. Zehát minél magasabb a számládra beérkező összeg, annál magasabb engedményt kaphatsz a hitel kamatából. Van olyan pénzintézet, amelyik előírja, hogy munkabér jogcímen érkezzen be havonta a pénz, de egyes bankok számára az is elegendő, ha rendszeres havi jóváírás érkezik egy külső bankszámláról. A kedvezményhez kötött összegsávok bankonként eltérőek.
 • További kedvezményeket jelenthet, ha az ingatlan biztosítását is az adott pénzintézetnél kötöd meg, vagy hitelfedezeti biztosítással egészíted ki a hiteledet. Van olyan bank, aki a prémium kamat mellé kötelezően előírja a biztosítás megkötését, tehát csak akkor adja az egyedi kamatot, ha végig fizeted a biztosítást is.
Egy százalék kocka és egy kis ház makett egy fából készült libikóka két végén.

A kamatkedvezmény mértéke eltérő tehát bankonként, azonban összességében elmondható, hogy minél magasabb hitelösszeget igényelsz és minél magasabb jövedelemmel rendelkezel, ergo jó adós vagy a bank számára, annál nagyobb kedvezményekkel számolhatsz.

Hogyan kaphatsz egyedi ajánlatot?

A válasz egyszerű, akkor jársz a legjobban, ha független hitelszakértőhöz fordulsz! Az előminősítés vagyis a saját paramétereidre szabott banki ajánlatok bekérése után ugyanis a következő lépés az egyedi ajánlatok, árazások beszerzése az adott ügyletre vonatkozóan. Ilyenkor jöhet igazán jól egy tapasztalt szakember. A bankok közötti, ügyfelekért folytatott verseny hétköznapi terep egy hitelszakértőnek. Éppen ezért minden bizonnyal el fogja érni a paramétereidre szabott legjobb kondíciókat számodra. Neked mindössze annyi lesz a dolgod, hogy a két legjobb ajánlat közül dönts. 

Miután egy független hitelszakértő volument, vagyis a sok ügyletének köszönhetően magas szumma hitelösszeget visz a bankhoz, ezért jóval kedvezőbb ajánlatot kap majd, mintha egyénileg próbálnál alkudozni.

Emellett az sem utolsó szempont, hogy lényegesen egyszerűbb, gyorsabb és stresszmentesebb lesz számodra a hitelfelvételi folyamat, szemben azzal, ha mindent magadnak kellene intézned.

A bank által kiadott egyedi ajánlat általában 15 napig érvényes, tehát ebben az időintervallumban a kölcsönkérelmi folyamatot is el kell indítani.

Miből áll még egy hitelszakértő munkája?

Számos előnnyel járhat, ha saját szakértővel vágsz bele a hitelfelvételbe: 

 • Mivel a te megbízásodból jár el, a célja az, hogy megtalálja a számodra legkedvezőbb megoldást, konstrukciót, támogatást. Személyes ajánlásod fontos lesz számára.
 • Szerződésben áll a legtöbb magyarországi pénzintézettel, így teljes körű rálátása van a hitelajánlatokra, és az egyes bankok egyedi konstrukcióira.
 • A munkája mindig egy konzultációval indul, ahol a személyes igényeidre és élethelyzetedre keresi meg a megfelelő megoldást.
 • A rendelkezésére álló információk alapján hitelkalkulációt végez egyszerre több pénzintézetnél.
 • Összehasonlítja a kalkulációk eredményét, elemzi a banki ajánlatokat és teljeskörűen tájékoztat az egyes előnyökről, hátrányokról. Vagyis segít neked megalapozott, jó döntést hozni.
 • Közreműködésével egyedi ajánlatokat érhetsz el a bankoknál, alacsonyabb kamatokat, díjelengedési akciókat vehetsz igénybe, vagyis spórolhatsz.
 • Válaszokat kapsz tőle a kérdéseidre nem csak szigorúan banki nyitvatartási időben. 
 • Képbe hoz a számodra elérhető állami támogatásokkal kapcsolatban, ellenőrzi a jogosultságodat.
 • Végigkísér a teljes igénylési folyamaton, rengeteg időt spórolva ezzel. Kitölti a nyomtatványokat, leadja a kiválasztott bankban, neked mindössze a kölcsönszerződés aláírásakor kell személyesen bemenned a fiókba. 
 • Átlátható, egyszerű lesz és gyorsítósávon halad segítségével a kölcsönigénylési folyamat, előre kiszűrve a lehetséges buktatókat.

Összegzés

A jelenlegi kamatkörnyezetben tehát az egyik legeredményesebb módja annak, hogy  a számodra elérhető legkedvezőbb kondíciókkal igényelhesd lakáshiteled, ha hitelszakértővel intézed azt. Egyedi kamattal havonta többezres, a teljes visszafizetendőt tekintve pedig többszázezres, akár milliós megtakarítás érhető el. A legtöbb egyedi ajánlat hitelszakértői segítséggel 1-2 napon belül megérkezik, és konkrét banki ígéretet jelent az ajánlat kiadását követő 15 napon belül.

Amellett, hogy így jelentős mennyiségű pénzt spórolhatsz, számos további előnnyel is jár a díjmentes szakértői szolgáltatás, aminek köszönhetően az ingatlan vásárláshoz szükséges hitelfelvétel problémamentes és gördülékeny folyamat lesz számodra. 

chatsimple