Melyik lakás fér bele a büdzsébe? Segít a Hitelintéző!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Mekkora hitellel és milyen állami támogatásokkal számolhatsz, ha ingatlant vásárolnál? Ezekre a kérdésekre ad választ a Hitelintéző, az ingatlan.com megújult szolgáltatása.

Az elképzeléseknek megfelelő ingatlan megtalálása nem könnyű feladat, hiszen a vágyakat kell összehangolni a lehetőségekkel. Ha a kiszemelt lakásra nincs meg a szükséges fedezet, akkor az érintettek lakáshitelből vagy állami támogatásokból tudják finanszírozni a kérdéses összeget.

A jelenlegi gyakorlat szerint azonban ebben az esetben gyakran előbb találnak rá a vevőjelöltek álmaik otthonára, és csak utána derül ki, hogy a vásárláshoz szükséges teljes hitelösszeget fel tudják-e venni. Ezen fordít az ingatlan.com megújult szolgáltatása, a Hitelintéző

Segítség a lakáskeresőknek

“Az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu szakembereinek segítségével elindított Hitelintéző pontosan megmutatja, hogy az ingatlanvásárlást tervezők a jövedelmük alapján mekkora hitelt kaphatnak, milyen támogatásra jogosultak és ez alapján az ingatlan.com kínálatában szereplő eladó ingatlanok közül melyik lehet reális célpont” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Vágyak kontra realitás

A szolgáltatás tehát a vágyakat köti össze a realitással, az első kitöltés után ugyanis minden megtekintett ingatlan adatlapján megjelenik a Hitelintéző, így már a nézelődés közben is pontosan látható, hogy a kiszemelt ingatlan belefér-e a büdzsébe, illetve mekkora hitellel és milyen támogatásokkal lehet számolni a vásárláshoz. Ráadásul ezeket a legoptimálisabb kombinációban mutatja személyre és ingatlanra szabottan. 

Ki, mit keres? 

A Hitelintézőt 2020. november elejéig 27 ezren töltötték ki, ezekből az adatokból pedig azt látni, hogy

  • az ingatlant keresők megosztottak: ugyanolyan arányban keresnek lakást és családi házat. 
  • A legtöbben budapesti lakóingatlanok iránt érdeklődtek, de népszerűek még a Pest megyei, Fejér megyei, Győr-Moson-Sopron és Somogy megyei ingatlanok is.

Ezek az adatok egyébként összhangban vannak a lakáspiaci trendekkel, az ingatlan.com adatai szerint ugyanis a főváros és Pest megye a nagyobb lakosság miatt eleve élénkebb lakáspiaccal rendelkezik. A Fejér megyei ingatlanok esetében a fővároshoz való közelség és a Velencei-tó jelenti a fő vonzerőt, míg a Somogy megyei lakóingatlanok esetében a Balaton. 

Kik vennének fel lakáshitelt? 

Hitelintéző adataiból az is kiderül, hogy a lakáshitelek iránt érdeklődő kitöltők átlagéletkora 36 év.

  • A családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető konstrukciók iránt érdeklődők viszont fiatalabbak, átlagosan 34 évesek. 
  • A többségük alkalmazotti fizetésből él, mindössze kevesebb mint 9 százalékuk vágna bele egyéni vállalkozóként lakáshitellel az ingatlanvásárlásba.
  • 69 százalékuk pedig jelenleg nem törleszt semmilyen hitelt. 

Hogyan áll a lakáshitelpiac? 

A hitelfelvételt tervezőknek azt is érdemes tudniuk, hogy bár a koronavírus-járvány még mindig bizonytalanságot okoz a lakáspiacon és a lakáshitelpiacon, szeptemberben több mint 90 milliárd forint volt az új lakáshitelek szerződéses összege, ami kiugró eredménynek számít.

A szeptemberi rekord azonban részben az év korábbi hónapjairól elhalasztott hitelfelvételeknek köszönhető Októberben és az év hátralévő hónapjaiban azonban lassulhat a hitelpiaci lendület. Ahogy azt korábbi cikkünkben is írtuk, az állami lakástámogatási rendszer újabb elemekkel bővült,  így az érintettek egy része kivár a támogatások indulásáig.

Mire érdemes figyelni hitelfelvétel előtt? 

„A hitelfelvétel előtt nagyon fontos tisztázni, hogy az érintettek rendelkeznek-e hosszú távon megfelelő jövedelemmel, csak ebben az esetben szabad belevágni az igénylésbe. Figyelni kell az úgynevezett adósságfék-szabályra is, azaz a jövedelemarányos törlesztési mutatóra (jtm)” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Mi az jtm? 

A jtm értéke a forintalapú, legalább 10 évig fix törlesztést garantáló, így kiszámítható havi kiadással fizethető lakáshitelek esetében 50 százalék, 600 ezer forint nettó jövedelem felett pedig 60 százalék.

Ennek értelmében a nettó jövedelem maximum ekkora hányada fordítható a hiteltörlesztésre. Fontos azonban, hogy nem érdemes teljesen kifeszíteni a büdzsét, szakemberek szerint a teljes rendelkezésre álló jövedelemnek a 30 százalékáig érdemes eladósodni, így marad mozgástér. 

„Lényeges, hogy ezek a limitek a jtm-re vonatkozó szabályozásban szerepelnek, a bankok a saját belső hitelbírálati szabályaiknak megfelelően ennél szigorúbb feltételeket támaszthatnak. A koronavírus-járvány miatt pedig több bank is így döntött” – tette hozzá Németh-Simkó Judit.

chatsimple