Nagy összegű utalás: mennyibe kerül 10-20 millió forint átutalása?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 10 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Időnként szükség lehet nagy összegek átutalására, aminek bizonyos bankoknál borsos költsége lehet, míg más bankok ingyen biztosítják. Összegyűjtöttük a bankok azon bankszámláit, amelyeknél a legolcsóbb a nagy összegű utalás.

Fél évvel ezelőtt készítettünk már egy hasonló gyűjtést, akkor egymillió forint utalási díjait néztük meg bankonként a lehető legolcsóbb számlacsomaggal számolva. Az újabb válogatásunk apropóját az adja, hogy 2023. szeptember 1-től kezdve már nem 10 millió, hanem 20 millió forint az azonnali utalás értékhatára, vagyis akár ekkora összeg is megérkezik a címzetthez 5 másodpercen belül. Gyűjtésünkben a régi és az új utalási limit díjait is megnéztük.

fiatal nő türkíz pulóverben, rózsaszín fal előtt, kezében bankkártya és egy házikó. 20 millió forintot utal át az új lakásáért

A bankszámlacsomagoknál gyakran jövedelmi elvárást kell teljesíteni, ezért itt a KSH szerinti, 2023. júniusi nettó mediánbérrel számoltunk, ami 312.000 forint. Emiatt például a prémium bankszámlák kiestek a válogatásból. Utalásnál mobilbankos díjjal kalkuláltunk, és bankon kívüli utalást feltételeztünk.

Az utalási díj mellett olyan költségekre célszerű odafigyelned, mint:

 • számlavezetési díj,
 • bankkártya éves díja,
 • sms-értesítések díja,
 • tranzakciós illeték.

Ha jól választasz számlacsomagot, akkor a számlavezetésed akár 0 forint is lehet. A bankkártya díját ritkán tudod megspórolni, de arra figyelhetsz, hogy – ha lehet – olcsóbb kártyát válassz. A banki sms-ek lemondásával pedig akár tízezer forintot is spórolhatsz évente, hiszen sok banknál ingyenes push-értesítésekkel kiváltható ez a szolgáltatás.

Lehet, hogy egy bankszámla kedvező bizonyos díjak terén, de az is lehet, hogy a számodra fontos szolgáltatások viszont kifejezetten drágák. Ezért javasoljuk, hogy használd a bankszámla-kalkulátorunkat, ami személyre szabottan mutatja meg, hogy a neked fontos funkciók alapján melyik bankszámlával jársz a legjobban az összköltségek terén.

A tranzakciós illeték megfizetésére nem a bank, hanem az állam kötelez, ami utalás esetén 0,3 százalék, de maximum 10.000 forint. Ez azt jelenti, hogy 3,3 millió forint utalás felett már nem nő tovább az illeték mértéke, vagyis

10 és 20 millió forint átutalásánál is 10-10.000 forint tranzakciós illetékkel számolhatsz.

A tranzakciós illetéket a bank átvállalhatja részben vagy egészben.

Mennyibe kerül 10 millió forint átutalása?

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük, hogy mekkora költséggel járna 10 millió forint átutalása bankon kívül, mobilbankon keresztül, forintban (ha bankfiókban vagy telefonon keresztül adsz utalási megbízást, az költségesebb lehet). Tranzakciós illetékkel nem számoltunk, az további 10.000 forint költséget jelenthet, amennyiben a bank nem vállalja át.

bankszámlacsomag neveátutalás díja tranzakciónként10 millió Ft utalási költsége*
CIB BankCIB ECO Bankszámla20.000 Ft feletti részre 0,467%, max. 13.980 Ft13 980 Ft
Erste BankErste Bank Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szint0,00% (min. 0 Ft; max. 0 Ft)0 Ft
Gránit BankGránit Digitális Plusz bankszámla0,00% (min. 0 Ft; max. 0 Ft)0 Ft
K&HK&H okos kényelmi plusz számlacsomagHavi 5 tranzakció 0 Ft0 Ft
MagNet BankMagNet Diamond számlacsomag0,199% és 11.792Ft31 692 Ft
MBH BankMBH Kedvezmény számlacsomag0,40% (min. 229 Ft; max. 17.175 Ft)17 175 Ft
OTPOTP Smart számlacsomag + Tranzakciós csomag kedvezmény250.000 Ft-ig ingyenes (268 Ft/hó), felette 0,2%; maximum 6870 Ft7 138 Ft
Raiffeisen BankRaiffeisen Díjnyertes számla0 Ft (DirektNeten vagy myRaiffeisenen utalva)0 Ft
UniCreditUniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomag0 Ft(mBanking használatával)0 Ft

*Tranzakciós illeték nélkül.
Forrás: money.hu bankszámla-kalkulátor, 2023.09.06.

A bankszámlák, amikkel díjmentes 10 millió forint átutalása (tranzakciós illetékkel nem számolva):

 • Erste Bank Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szint
 • Gránit Digitális Plusz bankszámla
 • K&H kényelmi plusz számlacsomag
 • Raiffeisen Díjnyertes számla
 • UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomag

És a többi bankszámla, olcsóbbtól a drágábbig:

 1. OTP Smart számlacsomag + Tranzakciós csomag kedvezmény
 2. CIB ECO Bankszámla
 3. MBH Kedvezmény számlacsomag
 4. MagNet Diamond számlacsomag

Röviden tekintsük át, hogy mit kell tudni az egyes számlacsomagokról!

Erste Bank utalási díj

Az Erste Bank Privilégium “X” Díjcsomaggal (Kedvezményes szint) ingyen utalhatsz, de csak akkor választhatod ezt a csomagot, ha a számlanyitás hónapjában vagy az azt megelőző 6 hónapban nem rendelkeztél az Erste Banknál élő lakossági bankszámlával főtulajdonosként. A bankszámlacsomagot 2026. március 1-ig biztosítja a bank, utána Erste Bázis díjcsomaggá alakul át.

Gránit Bank utalási díj

A Gránit Digitális Plusz bankszámla esetében az utalás díjmentes, és jövedelmi elvárás sincs, a számlavezetés feltétel nélkül ingyenes. A tranzakciókról díjmentes push-értesítést kaphatsz (iSMS). Korlátozások nélkül nyithatsz számlát online, szelfis azonosítással.

K&H utalási díj

A K&H okos kényelmi plusz számlacsomag havi 5 ingyenes utalást biztosít, azonban a bank felhívja rá a figyelmet, hogy a tranzakciós illetéket a kedvezménnyel érintett tranzakciók esetén is felszámítják. Azért a K&H okos kényelmi plusz került be a válogatásba, mert ennél nincs jövedelmi és megtakarítási elvárás.

Több olyan K&H-s számlacsomag van, amelyiknél havonta ingyenes valahány utalás, ám ezeknél jövedelmi és megtakarítási elvárásokat támaszt a bank:

 • K&H minimum plusz számlacsomag: 2 db díjmentes utalás havonta
 • K&H bővített plusz számlacsomag: 3 db díjmentes utalás havonta
 • K&H kényelmi plusz számlacsomag: 5 db díjmentes utalás havonta

Raiffeisen utalási díj

A Raiffeisen Díjnyertes számla esetében az utalás díjmentes, és a tranzakciós illetéket a 20.000 forint feletti összegrészre számolják csak fel. Ez akkor lehet hasznos, ha gyakran utalsz kis összegben. A Raiffeisen Díjnyertes számla csak bankfiókban igényelhető.

UniCredit utalási díj

Az UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomagnál az utalás díjmentes, de csak az UniCredit mBanking nevű mobilapplikáción keresztül. Vigyázz, mert netbankon (eBankon) keresztül utalva már nem ingyenes, ott 0,354 százalékos díjat számolnak fel, de legalább 230, legfeljebb 12.450 forintot.

OTP utalási díj

Az OTP Smart számlacsomagjához Tranzakciós csomag nevű kedvezményt lehet vásárolni havi 268 forintért, ami havi összértékben 250.000 forint utalást tesz lehetővé ingyenesen. Ez lehet eseti vagy rendszeres átutalás vagy csoportos beszedés is, amihez az OTPdirekt netbankot vagy a SmartBank mobilbanki alkalmazást is használhatod. A kedvezmény mind az OTP bankon belüli, mind a bankon kívüli, belföldi forint tranzakciókra vonatkozik.

A tranzakciós csomagnál ha az átutalások összege meghaladja a 250.000 forintos havi limitet, akkor a hirdetmény szerinti normál díjat számolják fel. Ha az utolsó tranzakciónak csak egy része haladja meg a havi limitet, úgy a normál díjnak csak az arányos részét vonják le – mi ez utóbbival számoltunk.

A 250.000 forint feletti rész utalási díja akciósan 0,2 százalék, de maximum 6870 forint, amely akciót a bank visszavonásig, de legkésőbb a KSH 2023. évi infláció közzétételét követő 2. hónap első napjáig biztosítja. A nem akciós díj 0,2%, de maximum 10.870 forint – a sorrenden egyébként ez nem változtatna.

CIB Bank utalási díj

A CIB ECO Bankszámla utalási díja 0,467 százalék, de maximum 13.980 forint, amit egy akció keretében csak a 20.000 forintot meghaladó részre kell kifizetni, vagyis 20 ezer forint utalása díjmentes. Az utalási díj maximuma miatt 3 millió forint feletti tranzakciónál nem nő tovább.

MBH Bank utalási díj

Az MBH Kedvezmény számlacsomag utalási díja 0,40 százalék, de minimum 229 forint, maximum 17.175 forint. Ez azt jelenti, hogy 4,3 millió forint utalás felett nem nő tovább az utalási díj. A beszedésnek nem minősülő átutalási díjat (0,30%, max. 6000 Ft) csak az átutalt összeg 20.000 forint feletti részére számítják fel. A számlacsomag érvényességi ideje 2 év. Lejárat után az MBH Belépő bankszámla kondíciói lesznek érvényesek.

MagNet Bank utalási díj

A MagNet Bank kínálatában a MagNet Diamond számlacsomaggal a legolcsóbb az utalás, ennek a díja 0,199 százalék és 11.792 forint, ha az utalási összeg eléri a 3.340.000 forintot. Mondhatni itt a 11.792 forint a minimum díj, és maximum díj nincs, tehát a költségek akármeddig nőhetnek.

20 millió forint átutalásának költségei

Ha az azonnali utalás jelenlegi maximális értékhatárát, 20 millió forintot utalsz át mobilbankon keresztül, eseti jelleggel, akkor a MagNet Bank kivételével ugyanazokat a költségeket kapod:

bankszámlacsomag neveátutalás díja tranzakciónként20 millió Ft utalási költsége*
CIB BankCIB ECO Bankszámla20.000 Ft feletti részre 0,467%, max. 13.980 Ft13 980 Ft
Erste BankErste Bank Privilégium "X" Díjcsomag Kedvezményes szint0,00% (min. 0 Ft; max. 0 Ft)0 Ft
Gránit BankGránit Digitális Plusz bankszámla0,00% (min. 0 Ft; max. 0 Ft)0 Ft
K&HK&H okos kényelmi plusz számlacsomagHavi 5 tranzakció 0 Ft0 Ft
MagNet BankMagNet Diamond számlacsomag0,199% és 11.792Ft51 592 Ft
MBH BankMBH Kedvezmény számlacsomag0,40% (min. 229 Ft; max. 17.175 Ft)17 175 Ft
OTPOTP Smart számlacsomag + Tranzakciós csomag kedvezmény250.000 Ft-ig ingyenes (268 Ft/hó), felette 0,2%; maximum 6870 Ft7 138 Ft
Raiffeisen BankRaiffeisen Díjnyertes számla0 Ft (DirektNeten vagy myRaiffeisenen utalva)0 Ft
UniCreditUniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomag0 Ft(mBanking használatával)0 Ft

*Tranzakciós illeték nélkül.
Forrás: money.hu bankszámla-kalkulátor, 2023.09.06.

A költségek amiatt sem változtak 20 millió forint átutalása esetében, mert ahol az utalás ingyenes, ott ennek nincs felső határa tranzakción belül, ahol pedig díjat számolnak fel, ott a legtöbb esetben adnak meg egy felső díjkorlátot, amit már a tízmilliós utalásnál is elértünk.

A MagNet Bank amiatt kivétel, mert náluk nincs az utalási díjban felső korlát: a fix díjon kívül a 0,199 százalékot bármekkora utalási összegnél ki kell fizetni (ez a díj 3,34 millió forint feletti utalásnál érvényes).

Akár bankszámlát is érdemes lehet váltanod

Ha nem is utalsz át rendszeresen 10-20 milliós összeget – ez viszonylag ritka egy ember életében –, de havi rendszerességgel utalsz pénzt, akkor érdemes az ingyenes utalást biztosító számlacsomagokat jobban megnézned. Lehet, hogy csak az utalási díj miatt nem váltanál bankot, de a díjcsomag több olyan kedvezményt biztosíthat, ami miatt már megéri váltani. Az egyablakos bankváltásnak köszönhetően már ez is sokkal egyszerűbb, mint néhány évvel ezelőtt.

Vagy akár már azzal is sokat spórolhatsz, ha bankon belül keresel egy olcsóbb csomagot – a legtöbb esetben találni ilyet. Igaz, a kedvezményes csomagokat sokszor csak az új ügyfeleknek kínálják.

Próbáld ki bankszámla-kalkulátorunkat, hogy személyre szabottan láthasd a kedvező bankszámladíjakat!