Megtakarítás garantált kamattal: így működik a vegyes élet- és nyugdíjbiztosítás

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 9 perc

Mit szólnál, ha valaki azt mondaná, hogy a befektetett pénzedre garantált kamatot fizet, sőt ha meghalsz, akkor is kifizeti a családtagjaidnak? Ez a vegyes életbiztosítás és az időskorra felkészítő testvére, a nyugdíjbiztosítás, amik tényleg így működnek. A kiszámíthatóságnak viszont az alacsonyabb hozam az ára. De egy bizonyos kor felett ez nem akkora ár azért, hogy biztosan pénzednél legyél.

Kezdjük a befektetési egységekhez kötött, más néven unit-linked életbiztosításokkal és nyugdíjbiztosításokkal, a különbségek ugyanis segítenek megérteni a vegyes életbiztosítások működését.

50-es nő boldog az utcán vegyes élet- és nyugdíjbiztosítás kötése után

A unit-linked életbiztosítások mögött befektetési egységek vannak, amiknek a hozama az ún. eszközalapok teljesítményén múlik. A hozam itt nem garantált: lehet pozitív, nulla vagy akár negatív is. Minden azon múlik, hogy az életbiztosítás mögötti eszközalap milyen értékpapírokba fektet, és ezek a befektetési alapok, ETF-ek, részvények, kötvények és más egyebek hogyan teljesítenek.

Ennek a hátránya a magasabb kockázat, hiszen a hozam negatív is lehet. Ugyanakkor egy jól kiválasztott eszközalappal magas hozamot is el lehet érni. Ha például az eszközalap Vanguard Information Technology ETF-be fektet, akkor ennél ötéves távon 23,6 százalék az átlaghozam. Ugyanez az ETF viszont -0,88 százalékon áll, ha 2024. január 1-jén szálltál be (pontosabban nem te, hanem a biztosító befektetési szakértői).

Vegyes biztosítás fix kamattal

Ott van ezzel szemben a vegyes életbiztosítás, amit hívnak hagyományos, klasszikus vagy fix kamatú életbiztosításnak is, vagy ennek a nyugdíjbiztosításos megfelelője, amik úgy működnek, hogy egy összegre szerződsz le a biztosítóval, aminél többet kaphatsz, de kevesebbet semmiképp.

Mondhatod azt, hogy havi 30.000 forintot szeretnél félretenni, és a biztosító szerződésben garantálja, hogy ezért cserébe minimum mekkora összeget fog fizetni a lejáratkor (5-10 év múlva). Vagy mondhatod azt is, hogy rendszeres helyett egyszeri megtakarítást szeretnél, mivel rendelkezésedre áll egy nagyobb összeg, így mondjuk 10 millió forintot szeretnél befektetni, és erre a biztosító ajánlatot tesz, hogy adott időtávon mekkora pénz jár majd vissza érte.

Ráadásul ezt a szerződéses összeget a befizetéstől függetlenül megkapják a haláleseti kedvezményezettjeid akkor is, ha a futamidő közben meghalsz. Lehet, hogy csak a felét fizetted be a tervezett összegnek, de ez nem számít: akkor is a teljes összeg fog járni.

Vegyes biztosítás hozama

Mivel a biztosítónak garantáltan ki kell fizetnie a szerződésben rögzített összeget, biztos lehetsz benne, hogy nem fognak kockázatos eszközökbe fektetni. Ez akár jó hírnek is tűnhet, hiszen mindenki kockázatmentesen szeretne nagy hozamot elérni, csakhogy ezek kéz a kézben járnak: a magas hozamért általában több kockázatot kell vállalni, míg az alacsony kockázat a legtöbbször kevés hozammal jár (a kivétel erősíti a szabályt: az állampapírok a magas infláció miatt tudnak magas kamatot fizetni lényegében kockázatmentesen).

A befektetési egységekhez kötött életbiztosításoknál a kockázatot az árfolyam ingadozása jelenti, mivel különféle időtávokon a hozam lehet nagyon kedvező, de akár negatív is. Nem mindegy tehát, hogy mikor szállsz be az adott eszközalapba, és hogy mikor adod el (ettől függetlenül a unit-linked életbiztosításoknál is vannak alacsony kockázati besorolású eszközalapok). Ezt az árfolyam-ingadozás okozta kockázatot iktatja ki a vegyes életbiztosítás azzal, hogy az alacsony, de kiszámítható hozamra törekszik.

Hogy mibe fektetnek, abba nem is avatnak be – be kell érned azzal, hogy az ígért összeget kifizetik.

Az általad befizetett és a lejáratkor kifizetendő szerződéses összeg alapján számolják ki a garantált kamatot, amit hivatalosan technikai kamatnak hívnak. De ez sem lehet akármennyi: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szabályozza, hogy ezeknél a biztosításoknál mekkora kamatot lehet garantálni. Pont azért, hogy a biztosító ne menjen bele olyan kockázatos ügyletekbe, ami – felelőtlen döntések révén – már veszélybe sodornák a pénz kifizetését.

A technikai kamatlábat utoljára 2022. decemberben módosította az MNB:

  • a rendszeres díjas, forint alapú életbiztosításoknál az eddigi évi 1,8 százalékról 4 százalékra,
  • az 5 évnél nem hosszabb tartamú egyszeri díjas szerződéseknél 7 százalékra,
  • az 5 évnél hosszabb egyszeri díjas konstrukcióknál 4 százalékra,
  • az euró alapú életbiztosításoknál évi 0,6 százalékról 1,5 százalékra emelték az adható garantált kamat legmagasabb mértékét.

Mint az látható, az MNB csak az 5 év alatti, egyszeri díjas életbiztosításoknál emelt jelentősen – ezeknél akár 7 százalék kamatot is lehet adni –, 5 éven túl és rendszeres megtakarításoknál azonban csak 4 százalék a kamatplafon. Az emelés a kamatkörnyezet változásával magyarázható, miután az állampapírok is 15-19 százalék körüli kamatot fizetnek az elmúlt években, ám láthatóan az MNB hosszú távon a kockázatmentesen elérhető kamatok csökkenését várja.

A vegyes életbiztosítások esetében a vártnál jobb teljesítmény sem kizárt, ezt többlethozamnak hívják. Ennek általában egy részét megtartják maguknak a biztosítók, de valamennyit neked is adhatnak belőle.

Mennyi a tényleg kamat és hozam?

Ez mind jól hangzik, de a biztosítók saját hatáskörben döntenek arról, hogy mekkora kamatot és hozamjóváírást adnak. Adatgyűjtésünkből az derült ki, hogy a rendszeres élet- és nyugdíjbiztosítások esetében a technikai kamatláb maximumának 1,8-ról 4 százalékra emelése nem hatott ösztönzőleg a biztosítókra:

BiztosítóGarantált technikai kamatTöbblethozam téged megillető részeJóváírt hozam évesített mértéke (legfrissebb adat)
Alfa VIG1%99,5%5% / 6% / 6,75%
CIG Pannónia1,80%min. 80% / 85% / 90%
Generali0%min. 70% / 90%3,70%
GraweEUR: 0,6%;HUF: 1,8%4,5% / 6,25% / min. 85%3,25% (EUR);5,25% (HUF)
Groupama0%*min. 1%
Posta Biztosító0% / 1,25% / 1,6%50% / 80%2,5% / 3%
NN Biztosító1,50%min. 60%
Uniqa0,50%0,3% feletti rész 90%-a

*Akciós jelleggel minimum évi bruttó 5% hozamot lehet szerezni 2024-ben.
Forrás: MNB, biztosítók. 2024.01.19-i állapot.

Mivel a minimum technikai kamat nincs törvényileg meghatározva, így bizonyos biztosítóknál ez 0, de a legjobb esetben is csak 1,8%. A többlethozamból néhol csak 1 százalékot írnak jóvá garantáltan, de ez máshol akár 99,5 százalékig is felmehet.

Hogy mekkora jóváírt hozamot adtak ténylegesen a költségek levonása után, azt nem mindig teszik közzé a biztosítók a weblapjukon. Akik igen, azoknál a legutóbbi ismert adatot beírtuk az utolsó oszlopba.

Az elérhető adatokból úgy tűnik, hogy a rendszeres vegyes élet- és nyugdíjbiztosítások esetében legfeljebb 7,7 százalék hozamot lehetett realizálni az utóbbi időben, de valójában hosszú távon ami ebből biztosan garantált, az maximum 1,8 százalék.

Nyugdíjbiztosítás adójóváírása

A vegyes nyugdíjbiztosítás ugyanúgy működik, mint az életbiztosítás, a különbség csak annyi, hogy a lejárata a nyugdíjkorhatárig tart (65 év), és az, hogy a nyugdíjbiztosításnál adóvisszatérítést lehet igénybe venni, ami az egy évben befizetett összeg 20 százaléka, de évente maximum 130.000 forint.

Vegyes biztosítás költségei

A megtakarításoknál a költségek is fontosak, ezt ezúttal is a Teljes Költségmutató, azaz a TKM mutatja meg, ami egy adott időtávra kiszámított átlagköltséget ad meg százalékos formában. Az MNB TKM-keresőjét használva nemcsak azt találod meg, hogy milyen elérhető ajánlatok közül választhatsz, de ezeknek a TKM értékeit is kiolvashatod. Mivel azonban a vegyes élet- és nyugdíjbiztosítások esetében szerződéses összeget kapsz, a TKM érték kevésbé fontos.

Azt kell lényegében eldöntened, hogy a befizetett pénzért cserébe megkapott összeggel elégedett vagy-e.

A TKM-keresőben szűkíteni is tudod a találatokat: beállíthatod, hogy nyugdíjra vagy egyéb, általános célra keresel megtakarítást, hogy egy összegben vagy rendszeresen takarítanál meg, és azt is, hogy vegyes vagy unit-linked biztosítást keresel-e (netán önkéntes nyugdíjpénztárat).

Kinek éri meg a vegyes biztosítás?

Az alacsony kamat nem azt jelenti, hogy ne lehetne hasznos a vegyes életbiztosítás vagy nyugdíjbiztosítás. Abban az esetben jön jól, ha a kiszámíthatóság és az alacsony kockázat minden más tényezőt felülír. Ez leginkább a nyugdíjhoz közeledve lehet igaz, vagy ha tudod, hogy 5-10 éven belül szükséged lesz a pénzre, és eszerint választod meg a futamidőt. Ha viszont 10-15 éves távban gondolkodsz, akkor mindenképp érdemes a többi megtakarítás között körbenézni.

Életbiztosítási szerződés felmondása

A költségek abban az esetben számítanak igazán, ha valamilyen okból kifolyólag meg akarod szüntetni a vegyes életbiztosításodat.

A szerződéses feltételek között megtalálhatod, hogy mi történik, ha elmaradsz a biztosítási díjjal – így hívják a megtakarítási összeget. Mielőtt felmondanád a szerződést, lehetőséged van díjcsökkentésre, díjszüneteltetésre és végső esetben díjmentesítésre is. Ha egyik sem járható út, és ki szeretnéd venni a pénzt a lejárat előtt, akkor – biztosítói kifejezéssel szólva – vissza kell vásárolnod a biztosítást. Ha ez az első 3 évben történik, akkor a költségek kifejezetten magasak lesznek.

A biztosítók weblapján minden életbiztosításnál megtalálod a Kiemelt Információkat tartalmazó Dokumentumot (KID), ami többféle forgatókönyv szerint megmutatja, milyen összegre, hozamra és költségre számíthatsz egy bizonyos idő elteltével. Itt azt is megmutatják, mekkora veszteséged lesz, ha 1 év után kiszállsz az életbiztosításból: a befizetett pénzednek akár a 80 százalékát is elvesztheted.