Hogy működik a Wise utalás?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 6 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A Wise pénzügyi szolgáltató olcsó devizaátváltási árfolyamokat és kedvező utalási díjakat biztosít. Cikkünkben áttekintjük, hogyan lehet pénzt küldeni Wise-számlára, illetve külföldre, különféle devizákban.

Ahogy korábban bemutattuk, a Wise (régi nevén TransferWise) egy londoni székhelyű fintech szolgáltató, amit két észt üzletember alapított 2011-ben, és mostanra 16 millióan használják világszerte. Ezúttal a Wise utalási funkcióját nézzük meg részletesebben.

Pénz feltöltése Wise-ra

A Wise-nál készpénzes befizetés nem lehetséges, az egyenleget banki átutalással vagy bankkártyás fizetéssel tudod feltölteni. Ez azt jelenti, hogy a Wise mellé kelleni fog egy hagyományos bankszámla is, ha te magad szeretnél rá pénzt feltölteni.

Ha a bankkártyás fizetést választod, ami más esetekben ingyenes, akkor a Wise felszámol valamekkora díjat, ezt látni is fogod a feltöltés előtt. A banki átutalás ingyenes, legalábbis a Wise részéről, de a bankod levonja a szokásos utalási díjakat, ha vannak – korábbi cikkünkben öt banknál is találtunk díjmentes utalási csomagokat.

A Wise riválisánál, a Revolutnál 2022 óta egy LT országkóddal kezdődő, vagyis litván eredetű nemzetközi bankszámlaszámot (IBAN) kapsz a felhasználói fiókodhoz, amit Magyarországon nem mindenhol fogadnak el. A Wise nagy előnye ezzel szemben, hogy a tőlük kapott számlaszámod IBAN-ja HU előtaggal kezdődik, azaz magyarországi számlaszámnak felel meg.

A Wise számlaadataidat az egyenlegedre kattintva találod.

Ha magadnak vagy egy másik Wise-felhasználónak utalsz bankszámláról pénzt, akkor 20 millió forint alatt az összeg az azonnali fizetési rendszeren megy keresztül, vagyis az utalás ideje kevesebb mint 5 másodperc. A 20 millió forint feletti utalások hosszabb ideig tarthatnak, munkanapokon általában egy-két órán belül, hétvégén pedig a következő munkanapon érkeznek meg.

Forint utalás Wise számlára

Lényeges, hogy az egyenleged pénznemében indítsd az utalást: ha a HUF számládra szeretnél utalni, akkor forintban indítsd az utalást a netbankban vagy a mobilbankban. Ha a GBP egyenlegedre szeretnéd, hogy beérkezzen a pénz, akkor GBP-t kell küldened és így tovább.

A forintszámládra forintban fogadhatsz banki átutalásokat Magyarországon belülről. Nemzetközi SWIFT utalásokat és forinttól eltérő pénznemben érkező utalásokat nem fogadhatsz a HUF számládra.

Devizaszámla és deviza átváltása Wise-on

A Wise-nál Magyarországon az alábbi devizákhoz tartozó számlaszámod lehet, vagyis jelenleg csak ezekben a pénznemekben fogadhatsz pénzt (a lista változhat):

 • forint (HUF),
 • euró (EUR),
 • amerikai dollár (USD),
 • angol font (GBP),
 • román lej (RON),
 • török líra (TRY),
 • kanadai dollár (CAD),
 • új-zélandi dollár (UZD),
 • szingapúri dollár (SGD).

Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak ezeknek a pénznemeknek a tárolására van lehetőséged. A felsorolt devizákat átválthatod több mint 40 másik devizába, amiknek a tárolása a többpénznemű számlával lehetséges, ami ingyenes, és ezekkel a devizákkal fizetni is tudsz. Például ha forintot utaltál a Wise-számládra, akkor válthatsz például kínai jüanra (CNY) vagy japán jenre (JPY) is akár.

A Wise aktuális átváltási árfolyamát a devizakalkulátoruknál találod.

Wise utalás menete

Ha Wise-ról szeretnél utalni, akkor először meg kell keresned azt a devizát az egyenlegeid között, amiben utalni szeretnél, majd az Utalás gombra kell rámenned.

Itt eldöntheted, hogy nemzetközi utalást szeretnél vagy azonos pénznemben küldenéd a pénzt. A nemzetközi utalásnál átváltja az egyik devizát a másikra. Küldés előtt pontosan látod, hogy milyen árfolyamon történik az átváltás, ezt hány óráig garantálják, és hogy milyen költségekkel jár maga az utalás. Ez azon is múlik, hogy az olcsó, az egyszerű vagy a gyors utalást választod-e. Ilyenkor a Wise arra is ad egy becslést, hogy a pénz várhatóan mikor fog megérkezni.

 • Olcsó utalás: a pénzt a bankszámládról küldöd.
 • Egyszerű utalás: a pénzt a bankodból online utalással küldöd.
 • Gyors utalás: a pénzt bankkártyával vagy hitelkártyával küldöd el.

Azonos pénznemnél nem történik devizaváltás, de azt itt is megadhatod, hogy az olcsó, az egyszerű vagy a gyors utalást szeretnéd-e igénybe venni, és azt is látod, hogy ez pontosan mennyibe fog kerülni.

Ha Wise-felhasználók között történik az utalás, akkor ez akár díjmentes is lehet az utalási opciótól függően (olcsó/egyszerű/gyors). Egyéb esetben a pénz utalási díja 0,43 százaléktól indul a Wise-nál.

wise utalás telefonról - koncepciós ábra - pénzérmék - pénz

Ezután kell megadni a címzettet. A telefonkönyved alapján könnyen megtalálhatod azokat a barátaidat, ismerőseidet, akik szintén Wise-felhasználók. A korábbi címzettek között név, emailcím vagy telefonszám alapján is tudsz keresni. 

Ha új címzettet adnál meg, a Hozzáadás gombra kell menni, és meg kell adni, hogy a címzett:

 • te vagy,
 • egy másik személy,
 • cég vagy jótékonysági szervezet.

Ezután ki kell választanod, hogy Európán belül vagy kívül van-e a bank, ahova utalsz. Európán belül a számlatulajdonos nevére és IBAN-jára lesz szükség. Európán kívül e kettőn kívül a SWIFT (BIC) kódot is meg kell adnod.

A tranzakció összegzése és ellenőrzése után válaszd ki, milyen módon szeretnéd a pénzt elküldeni. A választásod függvényében a Wise megadja az utalási adatokat, ahova a pénzt küldheted a hagyományos bankszámládról, vagy ahol megadhatod a bankkártyád adatait.

Külföldre utalás Wise-on keresztül: mennyi idő?

Az utalási időnél lényeges, hogy milyen devizában utalsz, és hogy EU-n belülre vagy kívülre kell-e a pénzt küldeni.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) országain belül a SEPA rendszert használják átutalásra, aminél az utalás általában még a megbízás napján, akár 4 órán belül teljesül, de legkésőbb a következő munkanap odaér. SEPA átutalásnál a nemzetközi bankszámlaszámot (IBAN) kell megadni, a bankot azonosító BIC (SWIFT) kódra ebben az esetben nincs szükség.

Az EGT-n belüli nem eurós átutalásoknál vagy az EGT országain kívülről érkező utalásnál a SWIFT átutalást használják a bankok. Ez egy lassabb rendszer, aminél 2–5 munkanapba is telhet, mire odaér a pénz.

A Wise kalkulátora megmutatja, hogy egyik pénznemből a másikra váltva milyen költség mellett és mikorra érne oda az utalás. Devizanemtől függően ez néhány másodperctől három napig is eltarthat. Az is lényeges, hogy te milyen módon juttatod el a pénzt a Wise-hoz, és hogy banki utalást vagy bankkártyás fizetést választasz-e ehhez.