Kaphatok lakáshitelt úgy, hogy készfizető kezes vagyok egy hitelben?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Anna

Tisztelt Szekesztőség!

2,5 éve ugyanannál az állami cégnél dolgozom közalkalmazottként. Szüleim lakásának én vagyok a tulajdonosa, de Ők 100%-ban a haszonélvezők. Banki szerződés alapján készfizető kezes vagyok. Nekem semmi hitelem nincs, a bankszámlám sem mínuszban van. Lakás szeretnék venni saját részre.

Van esélyem jó hitelkonstrukcióra mint első lakáshoz jutó fiatal, vagy erre a fentiekben említettek miatt nincs? Egyáltalán kezes nélkül kaphatok hitelt? Rendszeresen dolgozom, nem alkalmi munkám van és határozatlan idejű szerződéssel vagyok foglalkoztatva.

Köszönöm előre is válaszukat!
Tisztelettel: Anna

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Anna!

A készfizető kezesség még nem zárja ki a lakásvásárlási hitel felvételét, de a felvenni kívánt lakáshitel bírálata során az Ön kezesi szerepe nem hagyható figyelmen kívül. Ha ugyanis az adós nem törleszti a felvett kölcsönt, akkor a kezesnek kell helyette ezt megtenni. Kezesként Ön ugyanúgy felel a lakáshitel visszafizetésért, mint a szülei adósként. Egy újabb lakáshitel igénylésekor tehát a bank számításba fogja venni annak a lakáshitelnek a havi törlesztő részletét is, amelyben Ön készfizető kezes. Ez csökkenti az Ön szabadon felhasználható jövedelmét, ami miatt lehetséges, hogy kisebb összegű lakáshitelt vehet fel, mintha nem lenne a kezesség.

Az, hogy a kezesség mellett mekkora összegű lakáshitelt vehet fel, igazolt nettó jövedelmétől függ. A jövedelmi helyzettől függően akár kezes nélkül is lakáshitelhez juthat.

A lakásvásárlás másik lényeges pontja az önerő kérdése. A vásárolni kívánt lakás értékének ugyanis egy bizonyos hányada vehető fel hitelként. A törvényi előírás a maximális finanszírozási arányt 80%-ban határozza meg, viszont a gyakorlatban a pénzintézetek ennél kisebb arányú hitelfelvételt tesznek lehetővé. Egy bankon belül is különböző finanszírozási arányok léteznek településtípustól, ügyfélminősítéstől függően, így a tényleges finanszírozási arány is szélesebb skálán mozog, az ingatlan piaci értékének 50%-ától akár 75%-áig is terjedhet.

Ahhoz, hogy konkrét választ is tudjunk adni kérdésére, célszerű lenne kitölteni online ajánlatkérő nyomtatványunkat. Az ügylet további részleteinek ismeretében Szakértőink el tudják végezni a szükséges számításokat és személyre szabott hitelajánlatunkból tájékozódhat a lehetőségeinek megfelelő lakáshitelekről. A forint alapon nyújtott piaci kamatozású és államilag támogatott lakáshitelek várható törlesztő részletének addig is honlapunkon utánanézhet, illetve számolhat egyénileg is.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple