Külföldön lévő ingatlan elfogadható lakáshitel fedezeteként?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Anita

Tisztelt szakértő!

30 éves vagyok két gyerekkel. A férjemmel tönkrement a házasságunk. Olcsó lakást szeretnék venni. Jövedelmem a minimálbér, de van külföldön Ukrajnában egy házam, amit fel tudnék ajánlani fedezetként.

Kérdésem az, hogy azt a házat feltehetném fedezetnek lakáshitel esetén?

Várom a válaszát.
Köszönettel.
Anita

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Anita!

Lakáshitel fedezeteként csak Magyarország területén található ingatlan fogadható el. Külföldön, adott esetben Ukrajnában lévő házat sajnos egyik pénzintézet sem fogad el plusz fedezetként lakáshitel felvételénél. Fedezetként azonban felajánlható a megvásárolni kívánt ingatlan is. Erre ugyan nem vehető fel a teljes vételár, de önerővel kiegészítve kellő fedezetet jelenthet. Kérdés tehát az, hogy van-e rendelkezésére álló saját ereje, vagyis készpénze.

A vásárolandó lakásnak hozzávetőlegesen az 50-75%-a nyújtják a bankok hitelként. Az, hogy pontosan mekkora összeg vehető fel, függ a lakás területi elhelyezkedésétől, állapotától és az Ön jövedelmi helyzetétől. Ha nem rendelkezik a vételár kifizetéséhez szükséges készpénzzel, akkor plusz fedezetként nemcsak saját tulajdonban lévő ingatlan ajánlható fel. A pénzintézetek más személy tulajdonában lévő ingatlant is elfogadnak, ha az értékét és típusát tekintve megfelel a banki követelményeknek.

Ami az ingatlan típusát illeti, elsősorban lakóingatlan (kertes ház, sorház, ikerház, társasházi lakás, stb.), hétvégi ház és üdülő fogadható el. Az értéket tekintve a fedezetnek legalább 4-5 millió forint értékűnek kell lenni. A tulajdonviszony tekintetében tehát nincsen hozzátartozói megkötés, bárki tulajdonában lehet a plusz fedezetül szolgáló ingatlan, aki hozzájárulását adja a banki jelzálog bejegyzéséhez és részt vesz a hitelügyletben.

Elvileg minimálbéres keresettel is igényelhető lakáshitel, de ha önerő nélkül, plusz fedezettel kíván lakás vásárolni, akkor elképzelhető, hogy fizetőképességet javító adóstárs bevonására is szükség lesz.

Amennyiben van lehetősége Magyarországon található plusz ingatlan bevonására, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Tanácsadóink tájékoztatni fogják Önt az elérhető lakáshitelekről. Ha nem áll rendelkezésre sem kiegészítő ingatlan, sem készpénz, akkor a szükséges önerőt esetleg az Ukrajnában lévő ház eladásából származó bevételből nyerhetné.

Ha kíváncsi személyre szóló, díjmentes lakáshitel ajánlatunkra, kérjük, töltse ki online kapcsolatfelvételi adatlapunkat!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple