Lakóházzá minősített ingatlanra átvihető a jelzálog?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Dávid

Üdvözlöm,

Ahhoz, hogy a bankok elfogadják fedezetként, belterületbe kellene vonni, s átminősíttetni, ám erre nem minden esetben van lehetőség.
Az volna a kérdésem, hogy milyen esetben lehetséges?

Szeretnék egy ingatlant megvásárolni, mely gazdasági épületként van nyilvántartva.
Az eladó kérheti ezt az átminősítést?

Az esetleg járható út, hogy beterhelek egy ingatlant, amelyre felveszek egy hitelt, melyből kifizetem ezt a zártkerti megvásárolandó gazdasági épületet, majd átminősítettem? És a korábbi ingatlanról akkor már a saját ingatlanomra terhelem a lakáshitelt?

Köszönettel.
Dávid

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Dávid!

Arról, hogy egy adott ingatlan átminősíttethető-e lakóházzá vagy sem, a területileg illetékes építési hatóság tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Információink szerint lakóépületté való átminősítés alapfeltétele, hogy az épület megfeleljen az OTÉK (az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1977 XII. 20 Kormányrendelet) előírásainak. Ilyen például, hogy az épület huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségei: lakó-, főzó-, egészségügyi-, közlekedő-, és tároló- együttesen biztosítsák az alapvető lakófunkciókat: pihenés, tartózkodás, főzés, tisztálkodás, tárolás. A 30 négyzetméternél nagyobb épületek egy lakószobája legalább 16 m2 kell, hogy legyen. Ebbe az egy légtérben lévő konyha területe nem számít bele. A lakásnak fűthetőnek kell lennie. Lehetőség szerint minden helyiségben a rendeltetésének megfelelő szellőzést, természetes megvilágítást biztosítani kell. Kéménnyel rendelkező épület esetén annak évi rendszeres ellenőrzését a kéményseprő által kiállított tanúsítvánnyal kell igazolni.

Az átminősítéshez kérelmet kell benyújtani. Ezt követően az építésügyi hatóság helyszíni szemle keretében megvizsgálja, hogy az építmény rendeltetésének megfelelő és biztonságos használatra alkalmas állapotban van-e, a vonatkozó jogszabályoknak, előírt követelményeknek megfelel-e.

Gazdasági épületként nyilvántartott ingatlan vásárlása esetén másik ingatlanfedezet bevonása lehet megoldás. Gazdasági épület vásárlása azonban nem finanszírozható lakáshitellel. Erre a célra szabad felhasználású hitel vehető fel. Arra is van lehetőség, hogy lakóházzá történő átminősítés után a jelzálogjog átkerüljön a célingatlanra, amennyiben annak értéke elbírja a felvett hitelösszeget.

Online adatlapunk kitöltése után szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az elérhető legkedvezőbb jelzáloghitelekről. Irodánkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple