Lehetséges családon belül a hitelátvállalás?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Rita

Tisztelt Cím!

Röviden a történetem a következő lenne.
2010-ben a testvéremnek vettünk egy lakást. Mivel a családban csak én voltam egyedül papíron hitelképes, az ingatlan és a hitel is az én nevemre került, testvérem pedig haszonélvező lett. A hitelt természetesen nem én fizetem. Szeretnénk a lakást és a hitelt is a testvérem nevére átíratni. Mi hitelátvállalásban gondolkodtunk, de a bankánál (Unicredit), ahol a hitelt felvettem, ott azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ez nem lehetséges és az alábbiak szerint kellene eljárnunk:

Adásvételi szerződést kell írnunk, a testvérem venne fel új hitelt a banknál és abból lenne az én hitelem kiegyenlítve. Természetesen nálam ezt úgy kezelnék, hogy végtörlesztek, amiért 65.000 Ft-ot számolnak fel és az 5 év alatt fizetett hitel úgymond kárba veszne, mert eddig csak a kamatokat törlesztettük. Az új hitel havi részlete magasabb lenne és megint indulna minden elölről, újra a kamatokat törlesztené. A banknál a testvérem pozitív hitelelbírálást kapott, hitelképes lenne, semmilyen más hitele nincs, BAR listán nem szerepel és a jövedelme is jóval magasabb, mint amivel én anno a hitelt megkaptam.

A kérdésem az lenne, hogy valóban nem létezik ilyen, hogy hitelátvállalás vagy csak a mi bankunknál nem lehetséges? Vagy csak simán a banknak ez a kedvezőbb, hisz így megint egy új hitelt indítanának el, újra kamatokat kellene törleszteni, ráadásul a végtörlesztés címén még 65.000 Ft-ot is ki tudnának tőlünk csikarni. Nyilván számukra ez az opció lenne a legkedvezőbb.

Köszönöm, hogy levelem elolvasta, válaszát és segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Rita

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Rita!

A hitelátvállalás lehetőségéről és feltételeiről mindig az illetékes pénzintézet tud pontos tájékoztatást adni. Az adásvétel mellett az ingatlan átíratásának másik lehetősége az ajándékozás, vagyis ajándékozási szerződést kellene kötni, melynek során a testvére tulajdonába kerülne az ingatlan. Előzetesen érdeklődni kellene a bankban, hogy hitellel terhelt ingatlan ajándékozása esetén megoldható-e a hitelátvállalás szerződésmódosítással.

Amennyiben nem, s marad az adásvétel, akkor érdemes lenne az UniCredit hitelajánlatát összehasonlítani más bankok hitelkonstrukcióival is. Ebben készséggel állunk rendelkezésükre. Hitelkalkulátorunk segítségével megismerhetik a bankpiacon elérhető, jelenleg legkedvezőbb lakáshiteleket!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple