Lehetséges-e a Nemzeti Eszközkezelőtől lakást hitelre megvásárolni?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Csaba

Tisztelt szakértő!

Nemrég rátaláltunk egy házra, ami nagyon elnyerte a tetszésünket. A tulajdoni lap kikérése után szembesültünk azzal, hogy az ingatlan az Eszközkezelő tulajdonába került és a régi tulajdonosok már csak mint bérlők laknak benne. A házat az eszközkezelő kb. 5 millió forintért vette meg tőlük. Mi 10-11 millióért, piaci áron vásárolnánk meg úgy, hogy a különbözet az eredeti tulajdonosé lenne. Mivel csak nekik van vásárlási joguk, Őket nem tudjuk kikerülni. Készpénzzel történő vásárlás esetén gondolom a járható út az lenne, ha Ők a mi pénzünkből (mivel önerejük nincs) kedvezményesen visszavásárolnák az Államtól, majd mi az a fölötti részen megvásárolnánk tőlük. Viszont nekünk kb 2-3 millió forint önerőnk van, és csok-ot is szeretnénk 2 gyermek után igénybe venni.

Lehetséges-e hitellel és Csok-kal megoldani ez esetben a fennmaradó részt? És lehetőleg úgy, hogy az ingatlan egyből a mi nevünkre kerüljön? (Gondolom hitelt is csak úgy kapnánk a házra.

Előre is köszönöm válaszukat!
Csaba

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Csaba!

Nemzeti Eszközkezelő tulajdonában lévő lakás esetén a jelenlegi bérlőknek valóban elővásárlási joguk van. Ha Önök meg szeretnék vásárolni a lakást, akkor a bérlőknek két lehetőségük van: vagy élnek az elővásárlási jogukkal és ők veszik meg a lakást, vagy amennyiben erre nincs lehetőségük egy meghatározott időn belül, akkor lemondanak az elővásárlási jogukról. Ezt követően Önök a Nemzeti Eszközkezelővel kötnek adásvételi szerződést és a kölcsönösen kialkudott vételárért tudják megvásárolni a lakást, függetlenül az egykori tulajdonosoktól. Ez általánosságban így működik.

Arról, hogy adott esetben a Nemzeti Eszközkezelő és a volt tulajdonosok között van-e valamilyen jellegű, fentiektől eltérő megállapodás, az érintetteknél érdeklődhet. Majd ennek megfelelően a lakásvásárlás további menetével kapcsolatban ügyvéd tud Önöknek segíteni.

A vásárláshoz – jogosultság esetén – Önök igénybe vehetnek lakáshitelt és gyermekek utáni kedvezményt is. Az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő lakáshitelekről szakértőink díjmentes adnak tájékoztatást, ha kitöltik online adatlapunkat vagy felkeresik a lakóhelyükhöz legközelebbi irodát, ahol vállaljuk a teljes körű díjmentes CSOK- és hitelügyintézést is!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple