Mennyi idő alatt kell visszafizetni a CSOK-ot, ha nem születik gyermek?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Martina Judit

Üdvözlöm!

Egy meglevő és egy vállalt gyermekre igényeltük a CSOK-ot, 1.025.000 Ft-ot kaptunk (előző házasságok alatt kapott szocpol miatt ennyi). A CSOK mellé 11,5 millió kamattámogatott hitelt vettünk fel. A gyermek nem fog megszületni.

Hogy tudnánk ebből jól kijönni?
Mennyit és mennyi idő alatt kell visszafizetnünk?
Ha visszafizetjük a támogatást a meglevő gyermekre nem igényelhető meg felújításra a támogatás?

Köszönöm szépen, ha válaszol a kérdéseimre!

Üdvözlettel:
Martina

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Martina,

Ha a gyermekvállalás a támogatási szerződésben meghatározott határidőig nem teljesül, úgy az igénybe vett CSOK összegét csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után a szerződés megkötésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint járó CSOK összegével a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti, de 5%-ot meg nem haladó mértékű késedelmi kamattal növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 120 napon belül – vissza kell fizetni.

Visszafizetendő továbbá a kamattámogatott hitelre a visszafizetésig kapott kamattámogatás is az igénybevétel napjától számított, a Ptk. szerinti, de 5%-ot meg nem haladó mértékű késedelmi kamattal növelten, mert 1 gyermek után a kamattámogatásra való jogosultság nem áll fenn. A hátralévő futamidőre a kamattámogatás megszűnik.

A visszafizetendő összegekről pontos tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya, illetve megelőlegezett CSOK esetén az érintett bank tud adni.

Az újbóli igénylés lehetőségét Szakértőink bővebb információk ismeretében tudják megvizsgálni. Felújításra a falusi CSOK érhető el, de csak preferált kistelepüléseken.

A preferált kistelepülések listáját IDE kattintva érhetik el.
Amennyiben az adott települések valamelyikén lenne a célingatlan, akkor kérjük küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple