Mit tehetünk, ha építkezésnél elfogyott az önerő?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Péter

Kedves Szakértő!

A következő kérdésem van. Építkezésre igényeltem a banktól 5 millió Ft csok hitelt és a 2,6 millió Ft támogatást (2 gyermekre). Az önerőm elfogyott. Leadtam a bankba a számlákat és vártam, hogy akkor folyósítsák az első részt, azonban a bank értékbecslője szerint nem értem el a kívánt építési szakaszt ahhoz még 3 milliót el kell költenem. Nekem nincs 3 millió Ft-om, így ezt nem tudom megtenni.

Megoldás lehet az, hogy az 5 millió Ft csok hitel szerződést felmondom és helyette szabad felhasználású jelzáloghitelt veszek fel? Így megvan a szükséges pénzem a további munkákra. És csak a 2,6 milliós támogatást hívom le?

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Péter

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Péter!

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a támogatás és a kamattámogatott lakáshitel folyósítása minden esetben készültségi foknak megfelelően, utólagosan történik. Ezt az jelenti, hogy a bank első ízben akkor folyósít, ha a támogatott személy a vállalt önerejét már beépítette, a szükséges készültségi fokot elérte, illetve egy bizonyos szintig túl is haladta.

Szabad felhasználású jelzáloghitel csak olyan ingatlanra vehető fel, amely rendelkezik használatbavételi engedéllyel. Arra az ingatlanra, amely most áll építés alatt, ilyen jellegű kölcsön nem vehető fel. A fent leírt hitelfelvétel tehát sajnos nem lehet megoldás.

Építési hiteleknél bevált gyakorlat az, hogy a kivitelező előre dolgozik és csak akkor kell fizetni, ha az adott részmunka elvégzésére került. Kérdés, hogy az Önök esetében megoldás lehet-e ez a verzió. Amennyiben nem, úgy szabad felhasználású jelzáloghitelt másik ingatlanfedezettel lehetne felvenni. A fedezetül bevont ingatlan nem kell, hogy az Önök tulajdonában legyen, elfogadható más személy – például szülő – tulajdonában lévő ingatlanfedezet is. Ha erre sincs lehetőség, akkor ingatlanfedezet nélküli személyi hitelből lehetne még finanszírozni a szükséges 3 millió forintot. Ehhez megfelelő jövedelemfedezettség szükséges.

Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb szabad felhasználású jelzáloghitelekről, illetve fedezet nélküli személyi kölcsönökről. Ehhez azonban bővebb információkra lenne szükség. Ezeket online adatlapunk kitöltésével adhatja meg. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple