Osztatlan közös tulajdon esetén a teljes ingatlan értéke határozza meg a felvehető hitelösszeget?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Timi

Kedves Hölgyem/Uram!

Abban a kérdésben szeretném a segítségüket kérni, hogy a párommal szabad felhasználású hitelt szeretnénk felvenni. Az ingatlan amire felvennék egy külön bejáratú, külön közművekkel rendelkező ház. Közös helyrajzi számon van egy nagyobb ingatlannal. A nagyobb ingatlan a párom szüleié. Az ingatlan nagyobb százaléka a párom tulajdona lesz. A hitelkérelem szempontjából melyik az előnyösebb? Ha hagyjuk osztatlan közös tulajdonnak az ingatlanokat, vagy ha külön alszámot kérünk a helyrajzi számhoz és külön ingatlanként szerepel a kisebb ház?

A másik kérdésem az, hogy az értékbecslés során, ha osztatlan közös tulajdon marad az ingatlan, mind a két ingatlant felbecsülik egy ingatlanként és az alapján bírálják a felvehető hitelösszeget? Vagy a párom tulajdoni hányada alapján döntik el mennyi a felvehető összeg az egész ingatlant felértékelve? Vagy csak a kisebb házat fogják alapnak tekinteni?

A segítségüket előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Timi

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Timi!

Az osztatlan közös tulajdon és a külön helyrajzi szám között létezik egy köztes megoldás is, amit jelzáloghitel felvétele során elfogadnak a bankok. Ha nem szeretnék, hogy a szülői házra is bejegyezzék a hitelnyújtó bank jelzálogjogát, akkor célszerű úgynevezett Használati megosztási szerződést készíttetni ügyvéddel. Ebben – egy vázrajzzal kiegészítve – rögzítik, hogy melyik lakás kié az adott ingatlanon belül. Így értékbecslés során csak az Önök házát értékeli fel az értékbecslő és ennek forgalmi, illetve hitelbiztosítéki értéke alapján állapítja meg a bank a maximálisan felvehető hitelösszeget, s a banki jelzálog is csak az Önök házát fogja terhelni.

Ha marad osztatlan közös az ingatlan és nem készíttetnek Használati megállapodást, akkor mindkét ingatlant felértékelik, a két ingatlan együttes értéke alapján határozzák meg a felvehető hitelösszeget. Ebben az esetben a szülőknek is részt kell venniük a hitelügyletben és a teljes ingatlanra bejegyzik a jelzálogjogot.

A külön helyrajzi szám létrehozása időben lényegesen hosszabb és költségesebb megoldás lenne, mint a Használati megosztási szerződés, s a hitelfelvétel miatt sem szükséges ez az eljárás.

Ha szeretnék megismerni az igényeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő szabad felhasználású jelzáloghiteleket, kérjük, töltsék ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi irodát.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple