Testvér tulajdonrészének kifizetéséhez vehető fel hitel, ha haszonélvezet van az ingatlanon?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Tímea

Tisztelt szakértő!

Az alábbiról szeretnék érdeklődni. Édesapám halála után a Testvéremmel megörököltük a családi házunknak a felét 1/2-1/2 arányban. A másik fele Édesanyám tulajdonában maradt és özvegyi haszonélvezetet kapott az egész házra.

Én szeretném a párommal a testvéremet kifizetni, de hitelt is szeretnénk felvenni, és azt szeretném kérdezni, hogy a házat tudjuk-e terhelni úgy, hogy haszonélvezet van rajta és ha megterheljük a házat, a testvérem el tudja-e adni a tulajdonrészét?

Válaszukat köszönöm.
Tisztelettel.
Tímea

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Tímea!

Haszonélvezettel terhelt házra felvehető jelzáloghitel, ha a haszonélvező ebbe beleegyezik. A haszonélvezeti jog jogosultjának, ez esetben az Ön Édesanyjának is részt kell vennie a hitelügyletben. Ha ő nem járul hozzá a hitelfelvételhez, akkor a szóban forgó ingatlan nem terhelhető.

A haszonélvező hozzájárulása esetén Testvére tulajdonrészének kifizetése lakásvásárlási hitel igénybevételével történhet. A hitelkérelem benyújtásához adásvételi szerződést is mellékelni kell. Ez tartalmazza Testvére tulajdonrészének vételárát, melyet a hitelnyújtó bank a Testvére adásvételi szerződésben megadott bankszámlájára utal. Tulajdonrész kivásárlása esetén a kölcsönt tehát nem a hitelfelvevőnek, hanem az eladónak folyósítják a bankok.

Célszerűbb tehát a Testvére kifizetéséhez hitelt felvenni, mint a tulajdonrész kivásárlás előtt egyéb hitelfelvételt intézni. Ha ugyanis a hiteligénylés idején Testvére még tulajdonos az ingatlanban, akkor neki is szerepelnie kell a hitelügyletben. Ha az ő tulajdonrésze úgyis kifizetésre kerül, akkor csak bonyolítaná a helyzetet, ha előbb vennének fel jelzáloghitelt az ingatlanra. Tulajdonosváltás után ugyanis módosítani kellene a zálogszerződést és közjegyzői okiratot ahhoz, hogy testvére kiléphessen a kölcsönből is, ami plusz kiadással jár.

A tulajdonrész kivásárlásához forint alapú, piaci kamatozású lakáshitel igényelhető, melyek aktuális törlesztő részletéről online hitelkalkulátorunk segítségével tájékozódhat, a hitel összegét és futamidejét igény szerint megadva.

Ha kíváncsi személyre szabott, díjmentes hitelajánlatunkra is, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! A hitelajánlatból a tulajdonrész kiváltásához nyújtott hitelek kamat- és költségkondíciót is megismerheti!

Amennyiben a tulajdonrész kivásárlással vagy a haszonélvezeti joggal terhelt ingatlanra történő hitelfelvétellel kapcsolatban további kérdések merülnek fel, forduljon bizalommal hitelszakértőinkhez, akik online, telefonon és személyesen egyaránt elérhetők. Ha a hitelfelvétel mellett döntetek, a teljes körű hitelügyintézést is díjmentesen vállaljuk!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple