Ugyanazon gyermek után jár a jelzáloghitel elengedés és a gyermekvállalási támogatás egyidejűleg?

Szeng

Kedves Anikó

A CSOK PLUSZ és Jelzáloghitel csökkentő támogatás ügyében érdeklődnék

Jelenlegi helyzetünk
– Tervezünk felvenni egy 50 M Ft-os CSOK PLUSZ kamattámogatott hitelt (többszörösen igazolták, hogy meg tudjuk tenni)
– Van 1 2022-es születésű fiúnk
– Házasok vagyunk 2020 óta
– Feleségem ikrekkel (2 baba) terhes
– Az ikrek betöltötték a 12. hetet / 91 napot
– Nem vettünk még fel egyáltalán CSOK hitelt

Azt már sikerült megtudnunk, hogy megkaphatjuk a CSOK PLUSZ-os hitelre a 10 M Ft-os elengedést a 3. gyermekre, azaz a 2. magzatra. Illetve ugyan erre a hitelre megkaphatjuk az 1M Ft-os jelzálog csökkentő támogatást a 2. gyermekre, azaz az 1. magzatra.

Amennyire lehet szeretnénk kihasználni a teljes támogatást.
2 ötletünk / kérdésünk van

1, Ha 46 M Ft-os CSOK PLUSZ hitelt veszünk fel és e mellé egy 4 M Ft-os jelzáloghitelt, akkor az utóbbira kérhető-e a teljes 4 millió forintos elengedés (Bár ha jól értelmezem a jogszabályt, nem)

2, Akár külön jelzáloghitellel, akár CSOK PLUSZ hitellel megoldható-e az, hogy megigényeljük a 10 M Ft-os elengedést a 3. gyermekre és a jelzáloghitel elengedést 3 gyermek után az első és 2. gyermekre. (Ha jól láttam, akkor CSOK PLUSZ hitel támogatást olyan gyermekre tudunk igényelni, akire nem igényeltünk jelzáloghitel csökkentést és fordítva. Így azonban mindkét kedvezmény esetén olyan gyermekre kérnék a támogatást, akikre a másiknál még nem volt igényelve. )

Mit gondol? Megoldható a 10 M + 4 M Ft-os támogatás együttes kihasználása?

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Szeng,

a CSOK Plusz rendelet kimondja, amennyiben a támogatott személyek
a) gyermekvállalási támogatásra és
b) a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló 337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet szerinti támogatásra
is egyaránt jogosulttá válhatnak, akkor ugyanazon gyermek után a választásuk szerint vagy az a) vagy a b) pont szerinti egyik támogatást vehetik igénybe. A gyermekvállalási támogatás iránti kérelem benyújtásakor a támogatott személyek teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkoznak arról, hogy a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló 337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet szerinti támogatást ugyanazon gyermek után nem vették igénybe.

Fentiek alapján a CSOK Plusz hitel felvételét követően születendő első gyermek után (aki az Önök második gyermeke) az 1M Ft-os jelzáloghitel csökkentő támogatásra lehetnek jogosultak, a születendő második gyermek után pedig (aki az Önök harmadik gyermeke) a CSOK Pluszhoz kapcsolódó 10M Ft-os gyermekvállalási támogatásra lehetnek jogosultak.

A 4M Ft-os jelzáloghitel csökkentő támogatásra a harmadik gyermekük után lehetnének jogosultak, aki után a 10M Ft-os gyermekvállalási támogatásra is és a fenti rendelkezés éppen azt mondja ki, hogy ilyen esetben – az Önök választása szerint – csak az egyik támogatás érvényesíthető.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple