Válás nélkül vagyonközösség megszüntető hitel felvehető?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Gabriella

Tisztelt Szakértő!

Előzmények

Férjemmel az életközösségünk hat hónapja megszűnt, de nem váltunk el. Elköltöztem a közös tulajdonú (fele-fele részben) családi házunkból, ahol ő továbbra is lakik. A vagyonmegosztás úgy történne meg közöttünk, hogy ő kifizetne a közös ingatlantulajdonunkból. Ehhez neki részben szabad felhasználású jelzáloghitel felvételére lenne szüksége. Kb. 15 millió Ft-ra, kb. 10 éves futamidővel. 64 éves, megfelelő nettó jövedelemmel rendelkezik.

Kérdéseim

Melyik banknál lehetne ilyen idősen hitelt felvenni kb. 10 éves futamidőre?
Én (59 év), mint a jelzálogjoggal megterhelendő ingatlan fele részbeni tulajdonosa adóstárs leszek-e? Esetleg be lehetne mutatni egy ügyvéd előtt mindkettőnk által aláírt nyilatkozatot, hogy köztünk az életközösség végérvényesen megszűnt? Vagy a hitelfelvétel után nyilatkozni erről?
Esetleg más adóstársat lenne szükséges bevonni az ügyletbe?

Szíves válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Gabriella

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Gabriella!

Mivel az ingatlannak jelenleg mindketten tulajdonosai, ezért szabad felhasználású hitel felvétele esetén mindkettejüknek szerepelnie kellene a hitelügyletben. A házastársat adóstársként vonják be a bankok a hitelbe. Ez azt jelenti, hogy Ön is ugyanúgy felelne a hitel visszafizetésért, mint az adós. Ha az a cél, hogy az Ön tulajdonrészét kifizesse a férje, nem javasoljuk ezt a megoldást.

Ami bevált gyakorlat ilyen esetben, az a házastárs tulajdonrészének vagyonközösség megszüntető szerződés alapján történő kifizetése. Ebben az esetben van lehetőség lakáscélú hitel felvételére, ami kamatban kedvezőbb a szabad felhasználású jelzáloghitelnél. A vagyonközösség megszüntető szerződés alapján történő kifizetéskor csak a volt párjának kellene szerepelnie a hitelben. Ön nem kerülne bevonásra. Ennek azonban további feltétele a válás. A legtöbb banknál jogerős bírósági határozatot kell benyújtani a válásról. Van azonban olyan pénzügyi partnerünk is, ahol elegendő annak igazolása, hogy a válás folyamatban van.

Megfelelő jövedelemfedezettség esetén van lehetőség 10 éves futamidejű jelzáloghitel felvételére 64 évesen is. Online hitelkalkulátorunkkal előzetesen tájékozódhatnak az elérhető hitelkonstrukciókról és a fizetendő törlesztő részlet összegéről.

Szakértőink készséggel készítenek személyre szabott, díjmentes tájékoztatót is. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple