Változó vagy fix kamatozású lakáshitel éri meg jobban?

money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Érdemes a változó kamatozású lakáshitelünket fix kamatozásúra váltani!

Több év után változtatott a kamatfeltételeken a Magyar Nemzeti Bank (MNB), így az úgynevezett egynapos betét kamatát -0,15 százalékról -0,05 százalékra emelte. De vajon mi köze ehhez a lakáshiteleseknek? Megmagyarázzuk!

"A jelenlegi döntés következtében elsősorban a bankok egymásnak nyújtott hiteleinek kamatai emelkedhetnek, ami a lakáshitelek közül a változó kamatozásúakat érintheti. Utóbbiak kamatait ugyanis a bankközi kamatlábak mozgásához kötik a hitelintézetek, ezért ezek törlesztő részletei minimálisan emelkedhetnek" – mondta  Trencsán Erika, az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu szakértője

Végül többet kell visszafizetnünk!

Vagyis az MNB döntése a lakossági hitelek szempontjából azért fontos, mert felhívja a figyelmet a lehetséges kamatemelkedésre. Ezt most a money.hu egy példával mutatja be nekünk.

Ha egy olyan lakáshitelünk van, amelynél most éppen a fennálló tőketartozásunk 8 millió forint, és még 15 év van hátra a futamidőből, akkor a kamat az MNB döntése miatt 3 százalékról 5 százalékra emelkedne, vagyis az addigi 55 ezer helyett 63 ezer forintot kellene fizetnünk havonta. A hitelre pedig összesen a teljes futamidő alatt 9,94 millió helyett 11,4 millió forintot kellene visszafizetnünk. Óriási különbség!

Megoldás a fix kamatozású lakáshitel

Azonban van megoldás! Ha nem szeretnénk feszülten a kamatokat figyelni éveken át, akkor érdemes a változó kamatozású hiteleket fix kamatozásúra cserélni a money.hu szakértői segítségével, hogy az eltérő banki ajánlatok közül a legjobbat válasszuk.

Ezt különösen addig érdemes megtenni, amíg alacsonyak a piaci kamatlábak, és még legalább a lakáshitel futamidejének fele hátravan. A fix kamatozású hiteleknél ugyanis az esetleges későbbi kamatemelkedés esetén sem változik a törlesztő részlet, ezáltal sokkal biztonságosabbak és kiszámíthatóbbak.

(money.hu elemzés)

Fotók: Pixabay, Shutterstock

chatsimple