Ugranak a hitelkamatok, érdemes megfontolni a váltást

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A járványhelyzet miatti világpiaci bizonytalanság a magyar hitelkamatokra is hatással van: a 3-12 hónapos bankközi kamatok az MNB egyik új lépése nyomán jelentősen, 80 százalékkal emelkedtek.

Bár így is alacsony szinten vannak, a változó kamatozású lakáshitelt fizető adósoknak a törlesztőrészlet emelkedésére kell felkészülniük. A money.hu példahitelében 3 százalékos kamat mellett 48 ezer a havi törlesztés, míg 4 vagy 5 százaléknál ugyanez 52 ezer vagy 55 ezer forint lenne.

A lakáshitelek több mint fele tartozik a rizikós kölcsönök táborába, azaz ezeknél növekedhet a kamatemelkedés esetén a törlesztőrészlet. A jó hír viszont az, hogy lehet védekezni a törlesztőrészlet emelkedése ellen, mégpedig hitelkiváltással.

Persze az fontos, hogy nem minden lakáshitelesnek éri meg ez a lépés, de arra, hogy mégis kinek éri meg, a money.hu szakértői tudnak választ adni és ők azt is meg tudják megmondani, jelenleg melyik a legolcsóbb hitel a piacon. 

A világpiacokon jelentős bizonytalanság uralkodik a koronavírus-járvány és annak negatív gazdasági hatásai miatt, a nemzetközi események pedig a magyar piac helyzetét is befolyásolják, így a bankközi kamatokat is, amelyek meghatározzák többek között a lakossági hitelek hitelek "árát". 

Magasabb kamat, magasabb törlesztő

A Magyar Nemzeti Bank a héten új monetáris eszközt vetett be a magyar piac likviditás szabályozására, ennek eredményeként a 3, a 6 és 12 hónapos bankközi kamatok emelkedtek. Mégpedig 80 százalékkal 0,84-0,86 százalékra. Ez azért lényeges, mert az emelkedés ellenére továbbra is viszonylag alacsony szinten vannak a kamatok, de a változó kamatozású lakáshiteleknél a törlesztőrészletek növekedését eredményezik - derül ki a money.hu legfrissebb elemzéséből. 

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője azt mondta:

“A bankközi kamatok emelkedése miatt a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészlete emelkedhet.”

A kamatemelkedés törlesztésre gyakorolt hatását a szakértő egy példán keresztül mutatja be. Egy olyan változó kamatozású lakáshitelnél, amelynél 15 év van hátra a futamidőből, a mostani tartozás 7 millió forint és jelenleg 3 százalékos változó kamattal “fut”, a havi törlesztés 48 ezer forint. Ha 1 vagy 2 százalékkal  magasabb lenne a kamat akkor 52 ezer vagy 55 ezer forint lenne a havi kiadás.

Trencsán Erika szerint ez csak egy példa, minden hitel más és más, de az biztos, hogy a változó kamatozású lakáshitelek kockázatosak, mert az esetleges jövőbeni kamatemelkedés megnövelheti a törlesztőrészletet. 

Biztonságos, kiszámítható megoldás

A money.hu szakember kifejtette: “Az újonnan felvett lakáshiteleknél az elmúlt években lényegében eltűntek a rizikós változó kamatozású hitelek. Ugyanakkor a lakosságnál lévő lakáshitelek több mint fele változó kamatozású. Egy-egy kamatemelkedés esetében ők az érintettek.” 

Szerencsére arra is van megoldás, hogy egy jövőbeni esetleges kamatemelkedés ne hozzon magasabb törlesztőrészletet. Erre az esetre vannak a fix kamatozású lakáshitelek, amelyek védelmet nyújtanak, biztonságosak, kiszámíthatóak.

“A jelenleg változó kamatozású lakáshitelek fix kamatozású hitelre történő cseréje lehet a megoldás. Az viszont lényeges, nem mindegyik változó kamatozású lakáshitelnél éri meg a csere, ehhez szakértők tudnak tanácsot nyújtani”

emelte ki Trencsán Erika.

Példa a cserére

A money.hu végzett még egy számítást: mi történik akkor, ha a fenti példában szereplő lakáshitelt - amelyből a mostani tartozás 7 millió forint, a kamat jelenleg 3 százalék és még 15 év van vissza a futamidőből - lecserélné az érintett lakáshiteles.

A money.hu hitelkiváltásra készített kalkulátora szerint ezt a hitelt le lehet cserélni 5 vagy 10 évig fix kamatozású, azaz erre az időszakra még az esetleges kamatemelkedés esetén is fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelre. Ezek közül a legkedvezőbbek törlesztése havi 48-50 ezer forint. 

Ugyanakkor még egyszer fontos hangsúlyozni, a hitelkiváltás esetleges költségei, az adott hitelre vonatkozó feltételek miatt, vannak olyan hiteladósok, akiknek nem biztos, hogy megéri a csere. De mint mondtunk, ebben segítséget tudnak adni a money.hu szakemberei. 

chatsimple