Itt az újabb kamatemelés – a hitelesek 30 százalékának biztos fájni fog

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 7 perc

Továbbra is jelentős a lakossági jelzáloghitel állományon belül a változó kamatozású kölcsönnel bíró ügyfelek aránya, őket akár már januárban érintheti a jegybank csütörtöki, újabb 20 bázispontos emelése. A bankoknak évente fixre váltási szerződésmódosítási, illetve hitelcsere ajánlatot kell adniuk az ügyfeleknek, de az ügyfél kérésére bármikor mód nyílik a változó kamatozású hitelek cseréjére – hívják fel a figyelmet a money.hu szakemberei.

Tovább tart a kamatemelés, drágulnak a hitelek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tegnapi egyhetes betéti tenderét 3,1 százalékos kamaton hirdette meg, s miután minden ajánlatot ismét elfogadott ezen a kamatszinten, ez újabb, 20 bázispontos effektív kamatemelésnek felel meg.

A mostani – és a következő 1-2 hét – kamatemeléseit elsőként a változó kamatozású lakáshitellel rendelkező ügyfelek fogják megtapasztalni, sokuknak már januárban magasabb törlesztőrészletről szóló értesítést küld majd ki a bankjuk – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői. Mindez annak köszönhető, hogy a változó kamatozású hitelek a 3 havi BUBOR szintjéhez kötődnek, a kölcsönök kamata negyedévente átárazódik.

Sok ügyfél érintett

Továbbra is igen jelentősnek mondható a változó kamatozású hitelek aránya a hazai bankoknál.

  • Az OTP Banknál arra hívták fel a figyelmet, hogy a változó kamatozású forint alapú kölcsönállomány jellemzően 2015. előtt kötött szerződéseket takar.
  • A CIB Banknál a portfólió 30 százaléka ilyen hitel.
  • A K&H Banknál a változó kamatozású hiteleken belül mintegy 32 százalék a maximum 1 éves kamatperiódusú ügyletek aránya.
  • Az éven belüli kamatperiódussal rendelkező piaci kamatozású jelzáloghitelek aránya 40 százalék az Erste Banknál. Ezen belül a 2015. évi forintosítás nyomán a 3 havi BUBOR-hoz kötött korábbi devizahitelek az állomány egyharmadát teszik ki.
  • A Gránit Bank által év elején kihelyezett lakáshiteleknek még mintegy harmada változó kamatozású kölcsön volt. A fejlesztéseknek köszönhetően az év második felében rendkívül gyors ütemben bővülő jelzáloghitelállományon belül az új lakáshiteleknek mintegy 90 százaléka már fix kamatozású. A változó kamatozású hitelek átlagos összege 12-13 millió forint közötti – tájékoztattak a banknál.
  • A lakossági jelzáloghitel-állomány 19 százaléka egyéves vagy annál rövidebb kamatperiódusú az Unicredit Banknál. Ezek hátralévő futamideje átlagosan 10 év, az átlagos hitelösszeg 4,6 millió forint – jelezték a money.hu megkeresésére a banknál.
  • A Budapest Banknál a referencia kamathoz kötött hitelek részaránya a III. negyedév végén már csak a kezelt portfolió negyedét tette. Ezen kölcsönök átlagos hátralévő futamideje már 10 év alatti. Miután 2021-ben gyakorlatilag megszűnt az érdeklődés a változó kamatozású hitelek iránt, a Budapest Bank (a Magyar Bankholding másik két hitelintézetével egyetemben) október közepén a változó kamatozású hitelek értékesítésének felfüggesztéséről döntött.
  • Az MKB Banknál a money.hu kérdésére annyit árultak el, hogy a lakáscélú hitelek között az éves, vagy azon belüli kamatváltozással bíró hitelek aránya alacsonyabb a hosszabb távra fixált hitelek arányánál.
  • A Takarékbanknál a portfóliónak még mintegy 40 százaléka változó kamatozású, az átlagos fennálló tartozás 4,6 millió forint, a hátralévő futamidő átlagosan 6-7 év. A Takarékbanknál  új értékesítések több mint 90 százalékát a legalább 10 éves kamatperiódusú termékek adják.
  • A Cofidisnél az ügyfelek túlnyomó részének fix kamatozású hitele van. A változó kamatozású hiteleik jellemzően alacsonyabb összegűek és rövidebb a futamidejük is.

Évente ajánlatot kapnak

A megkérdezett bankok nem terveznek külön értesítést küldeni változó kamatozású kölcsönnel rendelkező ügyfeleiknek, hogy felhívják a figyelmüket arra, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre, hogy az elmúlt hónapokban meglóduló – és vélhetően a következő hónapokban még tovább emelkedő – törlesztőrészleteket elkerüljék. Ugyanakkor az MNB ajánlása (9/2019 (IV.15.)) alapján

a bankoknak évente egyszer kötelező megkeresni az éven belüli változó kamatozással rendelkező és a legalább 10 év hátralévő futamidejű jelzáloghitellel rendelkező ügyfeleket.

Ahogy az OTP Banknál a money.hu kérdésére elmondták, ezekben a figyelemfelhívó levelekben arról tájékoztatnak, hogy lehetőség van a kölcsönszerződés kamatát fixre cserélni, vagyis 5 illetve 10 éves kamatperiódusra átszerződni. A Takarékbanknál a szerződésmódosítással választható hosszabb kamatperiódusú hitel mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy az ügyfelek hitelkiváltással is fixálhatják törlesztőrészletüket.

Az Ersténél legutóbb épp október végén küldték meg az érintett ügyfeleknek 5 és 10 éves kamatperiódusú, személyre szóló ajánlatukat a kamatozás módosításra, amit egyszerűsített folyamattal támogatva biztosítanak a változó kamatozással bíró ügyfelek részére.

A K&H-nál arra hívták fel a figyelmet, hogy a bank 2013 őszétől olyan hitelszerződéseket kötött ügyfeleivel, amelyek magukba foglalták a kamatperiódus későbbi módosításának lehetőségét.

Az UniCredit Banknál azt jelezték, hogy a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek a hitel futamideje alatt bármikor hosszabb kamatperiódusra válthatnak, vagy szerződésmódosítással rögzíthetik jelzáloghitelük kamatát a futamidő végéig, s természetesen a változó kamatozású jelzáloghitelüket bármikor kiválthatják fix kamatozású hitellel.

A money.hu kérdéseire válaszoló bankok közül egyedül a Cofidisnél mondták azt, hogy a sérülékenyebb ügyfeleket telefonon, egyéni ajánlattal keresik meg, de – tették hozzá - a stabilnak tűnő ügyfeleknek is aktívan, elektronikus csatornán kínálnak átstrukturálási megoldásokatt.

Az akciók nyomán csökken a változó kamatozású állomány

A folyamatos figyelemfelhívásnak van is foganatja. Az OTP adatai szerint az utóbbi években

a korábban változó kamatozással szerződő ügyfelek egyre inkább élnek a felajánlott fixre váltás lehetőségével.

A fix kamatok is emelkednek

A CIB Banknál a fixre váltás kapcsán arra is felhívják a figyelmet, hogy az alternatívát jelentő, fix kamatozású termékek induló kamata is folyamatosan emelkedik, mivel a jegybanki kamatemelés nem csak a rövid, hanem a hosszabb periódusra (5, 10 év) fixált kölcsönök induló kamatára is hat. Példaként a 3 hónapos BUBOR szintjét hozzák fel, amely év elejéhez 2,61 százalékkal emelkedett, miközben a 10 éves BIRS 2,63 százalékkal nőtt. A CIB értékelése szerint így aki most szeretne rövid kamatperiódusú hiteléről hosszú kamatperiódusra váltani, azt fogja tapasztalni, hogy a korábbi hónapokhoz képest a hosszan fix hitelek kamata is hasonló mértékben emelkedett.

A végig fix hitelek választása most a legoptimálisabb

A money.hu szakemberei szerint fontos ugyanakkor látni, hogy a fixre cserélt hiteleknél a további kamatemelkedés már nem érződik, míg a korábbi szerződésben bennmaradó ügyfeleknek 3 hónap múlva újra emelkedhet a törlesztőrészlete. Ráadásul a végig fix konstrukciók esetében a referenciakamat változás 0,5 százalékponttal kisebb volt, azaz most a teljes futamidő alatt egységes törlesztőrészlettel bíró kölcsönökre érdemes váltani.

Azt sem szabad elfeledni, hogy a forintosítás idején a változó kamatozású hitelek átlagkamata 5 százalék volt, a kölcsönön a jelenleginél nagyobb volt a banki marzs, így egy hitelcserével még most is kedvezőbb kamatszint érhető el, mint amit az adós egyébként törleszt.

Borítókép: Getty Images

chatsimple