A támogatott hitelek tartják vissza a hitelkamat-cunamit

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

A kihelyezések mellett a jegybanki hitelkamat kimutatásokat is torzítják a különböző támogatott hitelprogramok. A piaci hitelek átlagkamatai 5 százalék fölé jutottak december elejére.

A hitelek több, mint negyede támogatott

Egyre komolyabban torzítják a lakás hitelezési adatokat a különböző támogatott konstrukciók. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint 2021 novemberében a bankok 111,4 milliárd forint értékű lakáshitel tudtak kihelyezni. Ez 3,2 milliárd forinttal meghaladja az októberi adatot.

A havi folyósításokon belül a támogatott hitelek részaránya még sohasem volt ilyen magas, 26,2 százalékos, mint idén novemberben.

A kihelyezett összegből 29,2 milliárd forinttal vették ki a részüket a támogatott termékek. Az eddigi csúcsot 20,2 százalékos részesedéssel az idei június tartotta. 

Az állami támogatott hitelprogramok mellett nem felejthető el, hogy tavaly novemberben debütált a Magyar Nemzeti Bank Zöld lakáshitel programja. Az energiatakarékos, aszkéta új lakások finanszírozására az MNB a bankok számára nulla százalékos refinanszírozást kínált, s a bankoknak ezeket a hiteleket maximum 2,5 százalékos kamat mellett kell kínálniuk az ügyfeleiknek. Az első hónap adatairól nem tudunk, a jegybank közlése szerint december végéig 753 szerződés köttetett, 22 milliárd forint értékben. 

A zöld hitel a kamatkimutatást is torzítja

Természetesen ezen szerződések döntő része már a decemberi adatokat fogja szépíteni. Ugyanakkor azt, hogy a zöld hitel érdemben belepiszkált a kimutatásokba azt leginkább ott vesszük észre hogy a novemberben felgyorsult jegybanki kamatemelés és a piaci kamatozású lakáshitelek egyre gyorsabb novemberi emelkedése ellenére az MNB statisztikái szerint a lakáscélú hitelek átlagos kihelyezési kamatlába az októberi 4,4 százalékról 4,26 százalékra csökkent. Az átlagkamat mérséklődésére pedig egyedül a 10 éven túli kamat fixálás esetében látunk példát. Más kérdés, hogy itt azonban markánsan, 4,74 százalékról 3,82 százalékra csökkent az átlagos kihelyezési kamatláb. Ez az a szegmens, amelyet a maximum 25 éves futamidővel végig fix konstrukcióban kínált zöld hitel leginkább megbolondított. A zöld hitelek olcsóságuk miatt akár heteken belül a használt lakáspiaci vásárást tervezők egyetlen alternatív hitellehetőségévé válhatnak.

Öt százalék felett az átlagkamatok

A korábbi sztárajánlatnak számító, s még novemberben is a szerződések 51 százalékát hozó 10 éves kamatfixálás mellett nyújtott hitelek kamata 4,08 százalékról 4,13 százalékra emelkedett november hónapban. Ennél drasztikusabban drágultak a rövidebb kamat bázissal rendelkező hitelek. Egyetlen hónap alatt például 74 bázisponttal 4,33 százalékról 5,07 százalékra emelkedett a változó kamatozású hitelek átlagos kamatszintje. Áprilisban ilyen kondíciókkal még 3,63 százalékos átlagkamaton lehetett hitelt felvenni. Más kérdés, hogy változó kamatozással csak hatszázmillió forintnyi hitelt vettek fel az adósok november hónapban – decembertől pedig például a Magyar Bankholding tagjai nem is kínálnak változó kamatozású jelzáloghitelt. A novemberben folyósított kölcsönök közel negyedét kitevő, maximum 5 éves futamidőre kínált hitelek átlag kamata 9 bázispontos emelkedés után már csak 3 bázisponttal maradt el november végén az ötszázalékos lélektani határtól – azt annak rendje és módja szerint decemberben át is lépett

Borítókép: Getty Images

chatsimple