Erre költik az emberek az szja-visszatérítést

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

A hitelek előtörlesztése és új hitelek önrészének biztosítása is hamarosan a gyermekes családok szja-visszatérítésének köszönhetően számlákra érkező pénzek fő felhasználási céljai között van. Sokan azonban csak akkor kezdenek tervezni, ha a pénz már a számlán van. Meglepő, de a visszatérítést kevesen fektetnék be.

Heteken belül mintegy 1,9 millió szülő kaphatja vissza a múlt évben befizetett személyi jövedelemadóját (szja). A kormány számításai szerint a gyermeket nevelőknek nagyjából 600 milliárd forintot fizetnek majd ki. Ez azt jelenti, hogy egy szülőre átlagosan 315 ezer forint szja-visszatérítés jut majd.

Egy magas jövedelemmel rendelkező, kétkeresős család esetében maximum 1 618 000 forint érkezhet a család számlájára.

Megvárják, míg számlán lesz a pénz

A gyermekes családok nagy része a múlt év végén már tervezte, mire költi majd a neki járó visszatérítést. Ugyanakkor a pontos felhasználásról a válaszadók harmada csak akkor kezd el gondolkodni, ha a pénzt már kézhez kapta. Az Erste Bank tavaly decemberi kutatására válaszolók fele a pénz egy részének már talált helyet. Ráadásul negyedük pontosan meg is tervezte, mit fog kezdeni az érkező összeggel. A válaszolók 10 százaléka aktuális kiadásokra fordítja majd az összeget, ezért nem is készít előzetes terveket.

Mindössze a válaszadók 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem fog részesülni az adókedvezményből. Ennek oka a családok esetében a magasabb év közben érvényesíthető adókedvezmény összegében is kereshető. A 3 vagy több gyermekeseknél a bruttó átlagkeresetnél jóval nagyobb jövedelem szükséges ahhoz, hogy egyáltalán befizetendő közteher keletkezzen. Ha nincs befizetett szja, nincs mit visszaigényelni.

A megtakarítók tudatosabban terveznek

A felmérés tanulsága szerint az szja-visszatérítés minden forintjának a helyét hajlamosabbak azok előre megkeresni, akiknek valamivel alacsonyabb összeg érkezik rendszeres jóváírásként a számlájára, míg a nagyobb havi rendszeres jövedelemmel rendelkezők inkább csak a pénz egy részéről találták ki, mire fordítják. Az is jól látszik, hogy a megtakarítással már rendelkezők tudatosabbak a felhasználás tekintetében is. Akik rendszeresen tesznek félre, nagyobb arányban (26 százalék) hajlamosabbak pontosan előre kitalálni, mit kezdenek majd a számlájukra érkező összeggel.

Forrás: Erste

Felújítás, hitelkiváltás, hitel önerő a fő célok között

Azok közül, akik már tudják, hova megy a pénz, a legtöbben a lakás felújítását, a meglévő hitelek törlesztését, vagy a gyermekekkel kapcsolatos kiadásokat (nyelvtanulás, egyetemi költségek) jelölték meg célként. Ez utóbbi jellemzőbb az alacsonyabb és a közepes havi rendszeres jóváírási összeggel rendelkező ügyfeleknél. Azok, akiknek havonta általában több pénz érkezik a számlájára, hajlamosabbak voltak a lakás felújítását, a meglévő hitelek törlesztését, vagy épp új lakás vásárlását megelőzően az új lakáshitel felvételéhez szükséges önerő megteremtését megjelölni felhasználási célként. Korábban a money.hu jelezte: a gyermeket nevelő hiteligénylők kvázi ingyenessé, de legalábbis sokkal olcsóbbá tehetik a hitelüket, amennyiben az szja-visszatérítést a hitelbe forgatják.

Kevesen akarják félretenni a pénzt

A befektetési szándék egyelőre a válaszadók töredékénél jelenik meg csupán, az egyszeri állami juttatást alig 4 százalék fektetné be – a többségük leginkább állampapírba. A megtakarítások iránti visszafogott érdeklődés annak fényében meglepő, hogy a válaszadók fele a pandémia okozta nehézségek miatt kevésbé érzi stabilnak anyagi helyzetét, tizedük még ennél is negatívabban látja azt. Az ügyfelek 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tudatosabban vásárol, jobban odafigyel, 48 százalékuk ráadásul amúgy igyekszik rendszeresen félretenni, hogy tartalékot képezzen.

Fotó: Getty Images

chatsimple