Már több ezer embernek segített a money.hu rezsikalkulátora

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 6 perc

Már több ezer kalkulációt hajtottak végre az érdeklődők a money.hu rezsikalkulátorában, így tájékozódva arról, milyen energiaárakkal szembesülhetnek augusztustól. A money.hu szakértői szerint a jövőben – a rendelkezésre álló állami támogatások mellett – az energiatakarékossági beruházások miatt reneszánszukat élhetik majd a szabad felhasználású jelzáloghitelek.

Már többezer kalkulációt hajtottak végre az energiaszámlájuk várható összege után érdeklődők a money.hu múlt hét vége óta működő rezsikalkulátorában

A hitelösszehasonlító portál a fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében a kormányzati bejelentést követően aloldalt hozott létre, ahol az érdeklődők valamennyi, a gáz- és villamosenergia ár változással kapcsolatos információt naprakészen követni tudnak.

A money.hu rezsikalkulátora konkrét jogszabályi szabályozás hiányában egyelőre a július 13-i Kormányinfón elhangzott átlagfogyasztásra vonatkozó adatokkal számol, ám az új információk átvezetése a jövőben is automatikusan beépül. A rezsikalkulátor csak a fogyasztási adatokkal számol, hiszen ma még nem tudható, hogy a szolgáltatók által kiszabott egyéb díjakat (pl. rendszerhasználati díj) miként alakítja majd a szabályozás, a későbbiekben ez is a kalkuláció része lesz.

money.hu rezsikalkulátor
A money.hu rezsikalkulátora könnyen, egyszerűen használható

Ugyanakkor

a fogyasztási szerkezet modellezésére már most is alkalmas a havi gáz és áramfogyasztás alapján számoló rezsikalkulátor.

A rezsikalkulátor mellett az oldal látogatói azokról a támogatási és hitellehetőségekről is tájékoztatást kapnak, amelyek a természetes spórolás mellett segíthetik a fogyasztókat abban, hogy energiatakarékossági beruházásokat hajtsanak végre.

Kifutottak a dedikált energetikai támogatások

Az érintett 5,6 millió áram- és 3,5 lakossági gázfogyasztó számára egyelőre országos energiatakarékossági pályázat nem érhető el, hiszen az év elején zárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásról szóló pályázata, s idén már nem elérhető a lakóépületek energiahatékonyságát és megújuló energia felhasználását növelő, EU-s visszatérítendő támogatásra épülő, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által bonyolított visszatérítendő támogatást, „0 százalékos hitelt” nyújtó konstrukció sem.

A money.hu szakértői szerint ugyanakkor ma sem kell teljesen lemondani arról, hogy azok, akik a megemelkedő rezsiszámla kivédésére valamilyen energetikai beruházásba kezdenének, támogatott konstrukcióval tudjanak energiatakarékossági fejlesztéseket végrehajtani.

Ezekkel az állami programokkal számolhatunk

Az év végéig biztosan elérhető az otthonfelújítási program. A támogatás összege az elvégzett beruházás 50 százaléka, maximum 3 millió forint lehet, a forrásokat a maximum 6 millió forint összegig, évi 3 százalékos kamatozású, maximum 10 éves hitelből lehet finanszírozni. A támogatást az állam utólag, számla alapján számolja el, ha a fejlesztés hitelből történik, a támogatás összege a hitel előtörlesztésére fordítódik. 

A támogatható beruházások körében számos olyan fejlesztés finanszírozható, amely komoly rezsiszámla csökkenést okozhat –

  • a nyílászárók cseréjétől,
  • a fűtésrendszer korszerűsítésén át
  • a házak szigeteléséig
  • és napkollektor, napelemes rendszer telepítéséig. 

A money.hu szakértői szerint a sikeres energiatakarékossági program a jövő évben is folytatódhat, nagy kérdés, hogy a feltételeken, a támogatási és hitelösszeg több szervezet által kért növelésén elgondolkodik-e az új fejlemények tükrében a kormányzat. 

Az arra jogosultak számára a falusi CSOK a Babaváró is felhasználható energetikai célú beruházás, felújítás támogatására. 

A falusi CSOK-nál a kistelepüléseken lévő, már meglévő házak felújítása esetén 

  • 1 gyermek esetén 300 ezer forintot, 
  • 2 gyermeknél 1,3 millió forintot, 
  • 3 vagy több gyermekre 5 millió forintos támogatást ad az állam.

A Babavárónál a maximum 10 millió forintos támogatáshoz minimum 1 gyermek vállalása szükséges. Az első gyermek megérkezésével a támogatás kamatmentessé válik, a második gyermek után a tőketartozás 30, a 3. gyermek érkezésekor a teljes támogatás összegét leírják, egy fillért sem kell visszafizetni.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek reneszánsza jöhet 

A támogatások mellett a piaci hitellehetőségek is alternatívát kínálhatnak energetikai fejlesztések finanszírozására. Korábban számos energetikai beruházást személyi kölcsön felvételével finanszíroztak a családok. A könnyen, akár órák alatt is elérhető hitelek konstrukcióit a bankok tavaly úgy alakították, hogy azok passzoljanak az otthonfelújítási támogatáshoz. Azaz a futamidő idején egyszer, az otthonfelújítási támogatás megérkezésekor a támogatás összegével, maximum 3 millió forinttal külön díj nélkül ezek esetében is csökkenthető a még fennálló tartozás.

A kamatok emelkedése miatt ugyanakkor a money.hu szakértői szerint

a komolyabb beruházásokban gondolkodók számára a személyi kölcsönöknél olcsóbb megoldást kínálhatnak a szabad felhasználású jelzáloghitelek.

A trendfordulót jól mutatja, hogy az év első öt hónapjában a pandémiát megelőző utolsó évhez, 2019-hez képest már 24 százalékkal több szabad felhasználású jelzáloghitel szerződést kötöttek a bankok, miközben a személyi hitel kihelyezések ugyanebben az időtávban 6 százalékos csökkenést mutatnak. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint az év első öt hónapjában folyósított szabad felhasználású jelzáloghitelek teljes hitelköltség-mutatója (THM) 6,44-8,1 százalék között mozgott, miközben a személyi hiteleket átlagosan 12,9-14,74 százalékos THM mellett tudták felvenni az ügyfelek

Fontos az összehasonlítás

Természetesen a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél is fontos az ajánlatok összehasonlítása. Egy 15 millió forintos 10 évre felvett, végig fix törlesztést biztosító szabad felhasználású jelzáloghitel esetében a banki kamat ajánlatok a money.hu kalkulátorában 8,39 és 10,4 százalék között szóródnak (THM: 8,78-11,41%), ami a havi törlesztőrészletben közel 20 ezer forintos különbséget jelent. A havi törlesztés szerencsés esetében 146 800 forintból is megúszható, ám ennél 13 százalékkal magasabb, 166 300 forint is lehet a havi hitelterhünk. Mindez azt jelenti, hogy jó választással a hitel teljes futamideje alatt közel 4 millió forint spórolható.

Borítókép: Getty Images

 

chatsimple