A személyi kölcsönök is drágultak, de nem csökkent a kereslet irántuk

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Szinte minden hiteltermék árazását, kamatát érintik a Magyar Nemzeti Bank monetáris szigorításai, amelyekkel az inflációt szeretnék visszaszorítani a jegybankárok. Így a személyi kölcsönök is drágultak az elmúlt időszakban. A hivatalos adatok szerint tavaly augusztusban az átlagos kamat ezeknél a konstrukcióknál 11,9 százalék volt. Idén augusztusban viszont már 16,44 százaléknál tartottak. 

Az év első nyolc hónapjában majdnem 361 milliárd forint értékben kötöttek személyi kölcsön szerződéseket a bankok, ami 16 százalék feletti éves bővülésnek felel meg. Azaz a kamatemelések még nem vetették vissza a keresletet. A növekedés pedig köszönhető annak is, hogy a bankok közötti verseny miatt - csakúgy, mint a lakáshiteleknél - ezek a konstrukciók sem drágultak olyan mértékben, mint amennyit a monetáris szigorítások indokolnának. 

A bankokat maguk a hitelfelvételt tervezők is “megversenyeztethetik” úgy, hogy megkeresik a legjobb ajánlatot, például a személyikölcsön-kalkulátorunkkal

Férfiké kockákkal, amelyek felfele nyilakat és százalékokat ábrázolnak.

Tekintélyes összeg spórolható meg az összehasonlítással

Október közepén a legkedvezőbb 5 éves futamidejű, 1,8 millió forintos összegű személyi kölcsönök közül a legjobb ajánlatok havi törlesztése 40 ezer forint alatt maradt, a legdrágábbak közé tartozó hiteleknél 45 ezer forintnál magasabb összegről beszélhetünk.

Ha feltételezzük, hogy idén a személyi kölcsönök átlagos összege 1,8 millió forintot tett ki, akkor a már említett hozzávetőlegesen 360 milliárd forintos összeg 200 ezer személyi kölcsönre lenne elég. Mivel a legkedvezőbb és drágább kölcsönök közötti havi 5 ezer forintos különbség is lehet,  ezért a hitelfelvevők összesen minden egyes hónapban 1 milliárd forintot takaríthatnak meg a kedvezőbb konstrukcióval. Az 5 éves futamidővel számolva ez már együttesen 60 milliárd forint.

Fontos megjegyezni, hogy az infláció még nem került leszálló ágba és a kamatszintek emelkedhetnek. Azaz további drágulásra lehet számítani a személyi kölcsönöknél is. Ez pedig még inkább indokolja, hogy a hitelfelvételt tervezők körültekintően vágjanak bele az igénylésbe.

Még mindig megéri személyi kölcsönből vásárolni?

Mivel a személyi kölcsönök kamatainak további emelkedése várható, ezáltal teljes visszafizetendő összeg is egyre több lesz. Azaz most még olcsóbban juthatsz hozzá egy adott kölcsönhöz, mintha azt egy kamatemelés után igényelnéd. Ráadásul emellett még figyelembe kell venni az infláció hatását is a kölcsönből megvásárolni kívánt termék árára. Ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy ha kivársz a vásárlással, a termék később többe kerülhet.

Az MNB legutóbbi inflációs jelentése szerint ugyanis az infláció emelkedése kitart még az idén, a jövő évtől várható csökkenés. De csak 2024 első felében érheti majd el a jegybank által tolerált szintet a várakozásoknak megfelelően.

Az infláció várhatóan az idei évben még emelkedik, majd a következő év első felében egyre markánsabban jelentkezik a globális nyersanyagárak és a hazai fogyasztás csökkenésének árleszorító hatása. A hazai infláció csökkenése 2023 második felében felgyorsul és a fogyasztóiár-index várhatóan 2024 első felében tér vissza a jegybanki toleranciasávba.

- MNB Inflációs jelentés, 2022. szeptember

Hitelszakértőink azt az álláspontot képviselik  - de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez különösen fontos - , hogy csak azt vásárold meg, amire tényleg szükséged van, és tartózkodj a felesleges hitelfelvételtől. Ugyanakkor ha  személyi kölcsön felvétele mellett döntesz, nem mindegy, hogy melyik ajánlatot választod. Mint a példaszámításunkból kiderült, a legolcsóbb és a legdrágább személyi kölcsönök havi törlesztőrészletei között több mint 5 ezer forintos különbség is lehet. Ez 60 hónapos futamidővel számolva akár 300 ezer forint spórolást  is jelenthet neked a visszafizetendő összegben. Azaz ennyivel olcsóbb kölcsönt is találhatsz, ha összehasonlítod az ajánlatokat.

chatsimple