Egyre fiatalabbak a lakáshitel iránt érdeklődők – erre elég az önerejük

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Jelentősen csökkent a lakáshitelek iránt érdeklődők átlagéletkora az elmúlt években a Hitelintézőt kitöltők adatai alapján, ami részben a fizetések emelkedésével és az államilag támogatott konstrukciókkal magyarázható.

Egyre fiatalabbak lettek a lakáshiteles érdeklődők

Idén februárban 36 év volt a Hitelintézővel kalkulálók átlagos életkora, szemben a

  • 2022 egészére vonatkozó 39 évvel, valamint a
  • 2021-es 41 és
  • 2020-as 43 évvel. 
Egy fiatal pár beköltözött új otthonába, a nő mutatja a kulcsot.

“A lakáshiteles finanszírozás iránt érdeklődők átlagéletkorának csökkenésében szerepet játszhat, hogy évek óta jelentősen emelkedik a 20-29 éves és 30-39 éves korosztály nettó átlagkeresete. A múlt évben 287 ezer és 354 ezer forint volt, szemben a 2020-as 225 ezer, illetve 279 ezer forinttal. Vagyis azóta több mint 27 százalékkal emelkedett az átlagkereset ebben a két korosztályban”

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Elmondta azt is, hogy az állami támogatások, így a Babaváró és a csokos konstrukciók szintén hozzájárulhattak ahhoz, hogy a fiatalok egyre korábban vághassanak bele az ingatlanvásárlásba.

Budapesten 18,5 millió forintos önerővel vágnának bele a költözésbe

A hitelintézős adatokból kiderül az is, hogy az átlagos önerő a budapesti ingatlanok esetében az idén 18,5 millió forint volt, a fővároson kívüli lakásoknál pedig 13,7 millió forintot tett ki.

“Ez a saját erő a fővárosban eladásra kínált használt lakások jelenlegi, átlagosan 56,5 millió forintos árának közel majdnem 33 százalékát fedezi. Igaz, Budapesten belül jelentősek az eltérések, számos városrészben, így például a XXI., a VIII. és a XXIII. kerületben 38-48 milliós az átlag, vagyis a 18,5 milliós önerő az ottani lakások akár 38-48 százalékára is elég lehet”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Erre elég az átlagos önerő a nagyvárosokban

A fővároson kívül a vármegyeszékhelyeken a használt lakások átlagos ára 37,9 millió forint, az önerő ezeknél 36 százalékos. A saját erő hányada azonban kedvezőbb is lehet, mert a jelenlegi lakáspiaci helyzetben erős a vásárlást tervezők alkupozíciója.

Egy sikeres alkuval a lakásvásárláshoz szükséges lakáshitel összege is csökkenthető. Például ha egy 25 milliós lakáshitel helyett az alku révén elég lesz egy 22 milliós kölcsön is, akkor ezzel akár több mint 25 ezer forinttal is kevesebb lehet a havi törlesztőrészlet 20 éven keresztül.

"A különböző nagyvárosokat nézve látszik, hogy Salgótarjánban, Miskolcon és Békéscsabán a legkedvezőbb az arány, az önerő összege a lakásár 53-88 százalékát teszi ki. A másik véglet Debrecen, Veszprém és Győr, ezekben a városokban 25-29 százalékos az arány”

- fogalmazott Balogh László.

A szakember azt is elmondta: A vevőjelölteknek érdemes számolniuk azzal, hogy a mostani lakáspiaci helyzetben, a keresletcsökkenés és a kínálat bővülés eredményeként a korábbi évekhez képest jóval kedvezőbb alkupozícióban vannak. Így jelentős árengedménnyel is hozzájuthatnak egy-egy lakáshoz, aminek eredményeként az önerő is nagyobb arányt képviselhet a vételárban. 

chatsimple