Nyaralásra készülve: érdemes várni az euró-átváltással?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 6 perc

Az MNB magas kamatszintje ugyan támaszt ad a forintnak, ám ha az amerikai Fed tovább szigorít és az infláció a vártnál kevésbé csökken, véget érhet a magyar deviza látványos erősödése.

Az euró árfolyama kevesebb mint egy hónapja, március 18-án 400,96 forintnál tetőzött. Azóta lassan, de fokozatosan erősödött a forint, azaz olcsóbban lehetett rajta eurót venni. A húsvét miatti hosszú hétvégén a forint ismét gyengülni kezdett, az euró árfolyama 378 forint alatt járt, a dollárért kevesebb mint 346 forintot kellett adni a devizapiacon. Egy korona 16,1 forintba, egy złoty pedig közel 81 forintba került.

money.hu euró-forint árfolyam-grafikon

Forrás: money.hu euró-forint árfolyam-grafikon, április 13-i állapot.

A forint az év eleje óta 4,8 százalékot erősödött az euróval szemben, azonban az utóbbi egy év mérlege majdnem 3,5 százalékos gyengülés

– derül ki a Portfolio április elején készített összefoglalójából. A dollárral szemben három hónap alatt 6,3 százalék erősödés jött össze. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezt a 18 százalékos irányadó kamattal (a bankok betéteire adott egynapos betéti kamattal) érte el. Ennél magasabbat nemcsak Európában, de a feltörekvő piacon is alig találni. A régióban a lengyel és a cseh irányadó kamat hét százalék körül alakul. 

Miközben ez magyarázza a forint erősödését, az utóbbi hónapokban egyre gyakoribbak a nagy árfolyam-ingadozások akár napon belül is. Ez arra utal, hogy jelentős úgynevezett forró pénz – nagyon rövid időre szóló vásárlás és eladás – rángatja a magyar deviza árfolyamát.

A „hűha hatás” érvényesülése gyengítette a forintot, illetve a cseh koronát a hosszú hétvége után. Látva az ünnepek alatti erősödést sokan gondolhatták úgy, itt az ideje, hogy hazai valutájukért eurót vásároljanak

mondta a Reuters hírügynökségnek egy cseh devizapiaci kereskedő. 

Érdemes-e még várni az euró-átváltással, vagyis meddig erősödik még a forint?

A devizapiaci kereskedők két tényezőt figyelnek a következő időszakban. Az egyik az infláció alakulása, a másik az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Fed kamatpolitikája.

Az előbbivel kapcsolatban a Goldman Sachs bank szakértői nemrégiben arra figyelmeztettek, hogy a pénzromlás esetleges mérséklődése nem feltétlenül jelent jelentős javulást. Az alacsonyabb energiaáraknak és a bázishatásnak köszönhetően mérséklődhetnek az éves inflációs adatok. (Tavaly az év közepétől kezdve jelentek meg az igazán magas inflációs adatok, így azokhoz képest kisebbek lehetnek az idei áremelkedések.)

Eközben azonban például Magyarországon az év első három hónapjában csak tized százalékpontokkal mérséklődött az infláció a 25 százalék feletti tartományban.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint márciusban 25,2 százalékkal nőttek az árak tavaly márciushoz képest. Januárban ez az adat 25,7, februárban 25,4 százalék volt.

Ami a másik árfolyam-befolyásoló tényezőt illeti, a Fed monetáris politikája közvetve hat a feltörekvő országok helyzetére. Ha az amerikai döntéshozók a további szigorítás, azaz kamatemelés mellett döntenek az infláció leszorítása érdekében, akkor a feltörekvő országokban, köztük a régióban kínált magas kamatok veszíteni fognak vonzerejükből. Ez esetben ugyanis csökken a két kamatszint közti különbség. Így a régiós valuták iránti kereslet is mérséklődhet, ami gyengülésükhöz vezethet. Ebből kifolyólag drágulhat az euró forintban kifejezett ára.

Romlani látszanak Magyarország hosszabb távú kilátásai

A forint árfolyamát hosszabb távon meghatározó tényezők alakulását fürkésző legfrissebb előrejelzés kedvezőtlen hírt hozott. A Nemzetközi Valutaalap World Economic Outlook prognózisának Magyarországgal foglalkozó része a korábbinál kisebb gazdasági növekedést és nagyobb inflációt jósol. E szerint 2023-ban várhatóan 0,5 százalékkal, 2024-ben pedig 3,2 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. A tavaly októberi prognózis még 1,8 százalékos előrejelezést adott 2023-ra. Az MNB 0-1,5 százalékos GDP-bővülést vár az idei évben és 3,5-4,5 százalékos pluszt jövőre.

euró és infláció, bevásárlókocsi

Az IMF inflációs prognózisa 17,7 százalékos idei éves átlagos inflációt vetít előre, szemben az októberi 13,3 százalékos jóslattal. A Valutaalap szerint 2024-ben 5,4 százalék lehet a pénzromlás üteme Magyarországon. Az MNB 2023-ban 15,0-19,5 százalékkal, 2024-ben 3,0-5,0 százalékkal számol.

Ez elé tükröt tartanak az IMF más térségekre vonatkozó inflációs előrejelzései. A Valutaalap az euróövezetben idén 5,3 százalékos, jövőre 2,9 százalékos inflációval számol. A fejlődő országokban idén 8,6 százalékos, jövőre 6,5 százalékos inflációt jósol.

Hasonló várakozások a fizetési mérlegre vonatkozóan. A folyó fizetési mérleg hiánya Magyarországon 2022-ben a GDP 8,1 százaléka volt. Az IMF szerint ez a hiány idén a GDP 4,6 százalékára mérséklődhet, majd 2024-ben két százalék alá eshet. Az MNB szerint a folyó fizetési mérleg hiánya megfeleződhet 2023-ban a 2022-eshez képest, és 2025-re úja pozitívvá válhat. A nagy kérdés az energiaárak alakulása. Főként ezektől függ, hogyan alakul végső soron az egyenleg.

A magyar alapkamat módosításáról az év második felében dönthetnek

A Magyar Nemzeti Bank márciusi kamatdöntő ülésén 13 százalékon hagyta az alapkamatát, ezt követően erőre kapott a magyar deviza. Virág Barnabás, az MNB alelnöke a döntést követő online háttérbeszélgetésen azt mondta, egyelőre nem érdemes arról beszélni, mekkora lehet az alapkamat 2023 végén. Hasonló kommunikációt folytatott március végén a prágai jegybank is. A kelet-közép-európai devizák a magas alapkamatoknak és az ezeket kiegészítő héja hangulatú jegybanki üzeneteknek köszönhetően nagypénteken egyhónapos csúcsot értek el. Ez követően a „hűha hatás” nyomán a cseh deviza 0,4 százalékkal, a 23,43 korona/eurós, magyar társa 0,2 százalékkal, a 376,20 forint/eurós árfolyamra gyengült.

A régió legnagyobb gazdaságának fizetőeszköze kissé más pályán halad. A złoty árfolyama a hosszú hétvége után 0,2 százalékkal, 4,68 złoty/euróra erősödött. Banki szakértők szerint a lengyel valuta a 4,66-4,71-es sávban marad egy ideig egyszerűen azért, mert nincs olyan tényező, ami kimozdítaná innen.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.