Kicsi lett a lakás? Mennyibe kerülne még egy szoba?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Számos változást hozott a lakáshitel- és az ingatlanpiacon is a magas kamatkörnyezet, például egy-egy lakáshitel átlagos összege is jelentősen csökkent. A hitelfelvevők csak akkora összeget igényelnek, amennyire feltétlenül szükség van, és eltűntek a piacról azok, akik a korábbi alacsony kamatszinteket kihasználva esetleg megtartották a korábbi meglévő lakásukat - derül ki az ingatlan.commal közös elemzésünkből.

Így változtak a lakáshitel-összegek

A a piaci visszaesés a hivatalos lakáshiteladatokból látható. A felvett hitelek összege az idei év első négy hónapjában 50 százalékkal maradt el 2021 első négy hónapjában mért értéktől, és kevesebb mint harmada az egy évvel korábbinak. Azt hozzá kell tenni ez utóbbihoz, hogy magas a bázis, amihez viszonyítunk. Ugyanis 2022 tavaszán a jegybank Zöld Hitel Programja miatt kiugróan magas volt ez az érték.

Az egy-egy új lakáshitelre vetített átlagos összeg csökkenést mutat. 2021 első négy hónapjában 11,5 millió forint volt ez az összeg, tavaly meghaladta a 14 milliót, idén azonban kevesebb mint 9,7 millió volt az átlag. A hitelösszegek csökkenésében szerepet játszhat, hogy korábban, az alacsony kamatok korszakában, sokan úgy költöztek másik lakásba nagyobb hitel segítségével, hogy megtartották a régi ingatlant, és annak kiadásából finanszírozták a törlesztőt. A magasabb kamatkörnyezetben ezt a megoldást már jóval kevesebben választják. 2023-ban 40 százalékkal nőtt az eladásra szánt lakóingatlanok kínálata az országban tavalyhoz képest, aminek oka lehet részben az is, hogy a költözéshez a magas kamatok miatt már muszáj piacra dobni a meglévő ingatlant is.”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A bankok közötti versenynek csak egyik része a kamat, az extrák is nagyon fontosak

Korponai Levente, a money.hu vezetője pedig kiemelte:

“A magas kamatkörnyezetben is van verseny a bankok között, amely azonban nemcsak a kamatokra korlátozódik. Egyre nagyobb a rivalizálás a különböző extrákat tekintve. Sok bank a hitelfelvétel költségeihez ad kedvezményt vagy nyújt visszatérítést. Emellett verseny van a különböző díjak, például az elő -vagy végtörlesztési díjak esetében. Utóbbiak pedig a jövőben felértékelődnek, hiszen várhatóan sokan lesznek azok, akik a kamatok csökkenését követően olcsóbb, kedvezőbb lakáshitelre cserélik a meglévőt. A szinte naponta változó banki feltételek labirintusában komoly segítséget nyújthatnak azon szakértők, akik naprakészen ismerik a kondíciókat.” 

Előtérben egyy ház alakú kulcstartót tart valaki az újján lakáskucsokkal, háttérben egy ház makett.

Van, ahol elég egy plusz szobára az átlagos 10 milliós lakáshitel

A nagyobb lakásba költözőknek egy 12 négyzetméteres szobához a mostani kínálati átlagárakat nézve Budapesten átlagosan 11,3 millió forintra van szüksége. A vármegyeszékhelyeken pedig 3-9 millió forintot kell fizetniük egy plusz szobáért.

Balogh László közölte:

  • “Természetesen a városrészek között komoly eltérések vannak. A legnagyobb kínálattal rendelkező VII., XI. és XIII. kerületben például 11,8-13 millió forint ugyanez az összeg.
  • A vármegyeszékhelyeken az összesített átlagos négyzetméterár 595 ezer forint, így 7,1 millió forintba kerül még egy szoba.
  • Persze a vármegyeszékhelyek között is jelentősek a különbségek. Győr mondható a legdrágábbnak, ahol egy 12 négyzetméteres szobáért majdnem 9 millió forintra lenne szükség, a másik végletet Salgótarján képviseli 3 millió forinttal.”

Egy kedvező lakáshitellel pénzt spórolhatsz és előre is tervezhetsz

Mindkét szakember kiemelte, hogy az inflációs nyomás enyhülése miatt a következő időszakban várhatóan a kamatok is lassú csökkenésnek indulnak. Emellett a nettó reálbérek is visszakerülhetnek a pozitív tartományba, mindezek pedig élénkülést hozhatnak a lakáspiacon és a lakáshitelezésben is. Nagyon lényeges azonban, hogy a lakáshiteles vásárlók körültekintően válasszanak a különböző konstrukciók közül, mert milliókat lehet megtakarítani a teljes visszafizetendő összeget nézve egy megfelelő hitellel és a jövőbeni hitelkiváltásra is érdemes gondolni a döntéskor. 

chatsimple