A harmincasok megrohamozhatják a lakáspiacot, mert jövőre már nem kaphatnak Babaváró hitelt

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

2024-től megváltozik az igényelhető állami támogatások rendszere, köztük a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a Babaváró hitel feltételei is módosulnak. Az új feltételek arra ösztönöznek, hogy akik ezekben a támogatásokban gondolkodnak, azoknak érdemes még 2023-ban lépniük, ha a leendő családanya 30 évnél idősebb és a család nem kistelepülésen tervezi az otthonát. A mostani ingatlanpiaci helyzet még jó alkalmat is adhat a vásárlásra – derül ki az ingatlan.com-mal közös elemzésünkből. Kiderítettük azt is, hogy a csokra és Babaváróra jogosult 30-39 éves házaspárok milyen lakóingatlanok iránt érdeklődnek leginkább.

“Azzal, hogy a jelenlegi kilátások szerint az év végén kifutnak a csokos támogatások, a gyermekvállalást és lakóingatlan-vásárlást tervező házaspárok extra keresletet hozhatnak a lakáspiacra. Nekik a Babaváró támogatás is lényeges tényezőt jelenthet a vásárlásban, bár ez a lehetőség jövőre is megmarad, viszont jelentősen szigorodnak az életkorra vonatkozó feltételek. Azért is érdemes sietni a csokra jogosult pároknak, mert jövőre a nagyvárosi csok kivezetésével számos egyéb kedvezmény is megszűnhet. Az illetékmentesség és a kedvezményes csok-hitel akár több millió forinttal nagyobb támogatást jelenthet a vevőknek idén, mint jövőre”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

“Kiemelten fontos most az időzítés. A csokos támogatáshoz járó lakáshitel, valamint a Babaváró hitel kamatozása nagyon kedvező a mostani kamatkörnyezetet tekintve. Ha pedig a vásárláshoz még további kölcsön szükséges, akkor az idén felvett piaci lakáshitelt később – a kamatok csökkenésekor – olcsóbbra lehet majd cserélni. Akik azonban nem lépnek, és jövőre kiszorulnak az állami támogatásokból, sok millió forinttól esnek el, és az önerőn felüli teljes vételárat piaci hitelből kell megoldják majd, ami a visszafizetendő összeget tekintve több tízmilliós különbséget is jelenthet ezeknek a családoknak”

– tette hozzá Korponai Levente, a money.hu vezetője.

terhes anyuka laptoppal a kanapén és a férje, babaváró hitel és csok igénylése közben

Ezeket az ingatlanokat keresik a 30-as Babaváró-igénylők

Az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző adatai szerint a csok és Babaváró iránt érdeklődő házaspárok majdnem 16 százaléka már kinézte magának a megvásárolni tervezett ingatlant, 47 százalékuk pedig jelenleg is keresi a megfelelő lakást. A fennmaradó 36 százalék még csak a tervezés fázisában jár.

Az állami támogatásokra nyitott harmincas korosztály kétharmada családi ház, ikerház vagy sorház vásárlását tervezi, a tégla- és panellakások iránt 35 százalékuk érdeklődik.

27 százalékuk 20 és 39 millió forint között keres ingatlant, további 26 százalékuk pedig a 40-59 milliós kategóriában keres otthont magának. A 60-79 milliós sávba tartozó ingatlanok közül 15 százalékuk válogat, 8 százalék pedig az ennél is drágább, 80-99 millió forintos ingatlanokat keresi. A 100 millió forint feletti ingatlanok iránt a támogatásra jogosultak 8 százaléka érdeklődik.

A Babaváró kölcsön és csok segítségével vásárló 30-asok közül a legtöbben Budapest XIV., XIII. és III. kerületében keresnek lakást a támogatások segítségével. A fővároson kívül az agglomerációban Érd és Dunakeszi a népszerű, ezen kívül mellett Debrecenben, Szegeden, valamint Kecskeméten a legnagyobb az érdeklődés a CSOK-kal és Babaváróval vásárolni tervezők körében.

chatsimple