Év végi hajrá várható a lakáspiacon és a lakáshitelezésben?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Még biztosabbá vált az infláció lassulása, amely felrázhatja a lakás- és lakáshitelpiacot egyaránt. A használt lakóingatlanokra ez rá is fér, hiszen a kereslet -egy-két kedvező kiugrástól eltekintve- 19 százalékkal elmarad a tavalyi, szintén alacsony szinttől. Mindkét piacon élénkülést hozhat a nagyvárosi CSOK megszűnése. Továbbá a bankok közötti verseny egyedi megoldásokat hozott a piacra. Ma már egy-egy pénzintézet nemcsak standard kamatakciókat kínál, hanem egyedi és partneri kedvezményeket is nyújt. 

Egyre kedvezőbb előrejelzések jönnek a magyarországi infláció alakulásáról. A Magyar Nemzeti Bank a legutóbbi - keddi - kamatdöntő ülése után jelezte, hogy az év végére akár 7 százalék körüli szintre lassulhat a júniusban még 20 százalék feletti infláció. Ez pedig élénkülést hozhat a lakáshitel- és lakáspiacon egyaránt - derül ki az ingatlan.commal közös elemzésünkből.

Így alakul a lakások iránti kereslet a városokban, falvakban 

“Az idei évben az eladó használt lakások iránti érdeklődés csökkent, de voltak gyengébb és kedvezőbb időszakok. Június elején erősödött a kereslet, ám ez csak pár hétig tartott, utána alábbhagyott a lendület. Összességében az látszik, hogy az idei kereslet hátránya csökkent a múlt év azonos időszakához képest, de mivel a tavalyi kereslet is visszafogott volt, egyelőre nem beszélhetünk erős érdeklődésről”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Költözködő család az új lakásban, a szülők dobozokkal az előszobában állnak, a gyerekek, egy kisfiú és egy kislány a szobában futkosnak.

A fővárosban a kereslet az idén 17 százalékkal maradt el a tavalyitól, a vármegyeszékhelyeken 19 százalékos, a kisebb városokban pedig 21 százalékos volt a visszaesés, a községek pedig 22 százalékos mínuszban voltak. 

Érdekes időszak jön a lakásvásárlók számára

"A lakásvásárlók nagyjából fele kölcsön segítségével vesz ingatlant. Számukra kedvező lehet a következő időszak, az inflációs nyomás enyhülésével a magyar jegybank lazíthat a monetáris feltételeken, azaz lejjebb mehetnek a kamatok, így a hitelek is olcsóbbá válhatnak. Extra lökést adhat a lakáshitel- és lakáspiacnak, hogy az év végével megszűnik a városokban lévő ingatlanokhoz igényelhető CSOK támogatás, az arra jogosultak egy része pedig igyekszik még kihasználni ezt a lehetőséget. A bankok jellemzően szeptember környékén jönnek majd az akciós ajánlatokkal, ezért ez az időszak több szempontból is érdekes lehet a lakásvásárlók számára

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Ilyen akciókkal találkozhatnak a lakáshitel-felvevők 

A bankok többféle módon nyújtanak kedvezményeket a lakáshitel-igénylőknek:

  • standard banki kamatkedvezmények és hitelakciók
  • egyedi kedvezmények
  • partneri - hitelközvetítőkön keresztül nyújtott - akciók

”A kamatok kisebb-nagyobb mértékű csökkentését lehet elérni például a hitelközvetítőkön keresztül igényelt lakáshitelek esetében. Előfordulhat az is, hogy a bankok vonzóbb feltételekkel kínálnak lakáshitelt azoknak a hiteligénylőknek, akik a bank aktív ügyfelei vagy a hiteligénylés kapcsán azzá válnak, például egyéb banki szolgáltatásokat is igénybe vesznek”

- tette hozzá a szakember.

Ugyanakkor nemcsak a kamatból nyújtott kedvezménnyel lehet olcsóbbá tenni a lakáshitelt, hanem például a különböző kezdeti költségek (jellemzően értékbecslési díj, közjegyzői díj, tulajdoni lap díja stb.) elengedésével vagy visszatérítésével is, de akár az ingyenes előtörlesztési lehetőség is kedvező annak, aki a futamidő vége előtt vissza szeretné fizetni kölcsöne egy részét vagy egészét.

Mindez azt jelenti, hogy a hiteligénylőknek még alaposabbnak kell lenniük a számukra legoptimálisabb konstrukció kiválasztásánál, és esetleg szakértők bevonásával intézni a hitelfelvételt, mert jóval olcsóbb lakáshitelhez juthatnak a körültekintő választásnak köszönhetően. 

chatsimple