Az infláció a kártyás vásárlásokon is meglátszik – mutatjuk, hogyan tudsz rajta spórolni

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Öt év alatt az egy kártyás vásárlásra jutó összeg bő 30 százalékkal nőtt, így ma már meghaladja a 9 ezer forintot. A bankkártyák tarolnak Magyarországon, de nem mindegy, melyiket használod. 

Folytatódik a bankkártyás forgalom bővülése, ezen belül az okostelefonos vásárlásoknál is számottevő bővülés látható. Az első negyedévre vonatkozóan a hivatalos jegybanki adatok szerint bár összességében a bankkártyák száma minimálisan csökkent, a vásárlásra használt kártyák száma emelkedett, és az év első három hónapjában már a kártyák 70,5 százalékával történt vásárlási tranzakció. Közben pedig 6,7 százalékkal növekedett a mobiltárcába regisztrált kártyák száma. Ez sem véletlen, hiszen ma már az okostelefon kezdi átvenni a bankfiók szerepét.

nő bankkártyás vásárlás közben - nőttek a vásárlási összegek

A kártyaboom számokban

A magyar bankok által kibocsátott bankkártyákkal az első negyedév során közel 369 millió alkalommal vásároltak az érintettek, összesen majdnem 3435 milliárd forint értékben. Előbbi 17, utóbbi 31 százalékos növekedést jelent. Vagyis a vásárlások összege nagyobb mértékben nőtt, ami magyarázható azzal is, hogy az egy évvel korábbihoz képest jelentősen növekedtek az árak.  

Egy belföldi bankkártyás vásárlásra átlagban 9315 forint jutott az MNB adatai szerint. Ez egyben azt jelenti, hogy egy év alatt kereken egy ezressel – 12 százalékkal – nőtt a vásárlások átlagértéke, hiszen 2022 első három hónapjában 8315 forint volt ugyanez. Még látványosabb a növekedés, ha az öt évvel ezelőtti szintet nézzük, akkor egy vásárlásra alig több mint 7 ezer forint jutott. Utóbbihoz képest az idei adat bő 30 százalékos növekedésnek felel meg.

Nem mindegy, milyen bankkártyát választasz

Egyre több tehát a kártyás vásárlás és a forgalom is, így nem túlzás arról beszélni, hogy tarolnak a bankkártyás vásárlások. A bankkártyák díjai között azonban lehetnek igen jelentős különbségek. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy mennyit költesz rá és a bankkártyához kapcsolt esetleges többletszolgáltatásokra.

Vannak olyan bankszámlák, amelyekhez bizonyos feltételek esetén ingyenesen jár bankkártya. Ugyanakkor vannak plasztikok, amelyekért évente 3-5 ezer forintot kell fizetni, de vannak bankkártyák több mint 10 ezer forintos éves díjjal is, ezért nagyon nem mindegy, melyiket választod.

Fontos, hogy mindig a kártyahasználati szokásaidnak megfelelő bankkártyát válaszd. Például felesleges lehet a prémium bankkártya, ha a vele járó többletszolgáltatásokat nem is használod. Érdemes megnézni a bankszámla-kalkulátorunkkal a bankkártyák díjait. A kalkulátorban azt is ki tudod választani, hogy mire használod a kártyát, és milyen gyakorisággal. Ha olcsóbb bankszámlára vagy bankkártyára váltasz, mérsékelheted a személyes inflációdat.

Mobilfizetés? De hogyan? 

Egyre többen fizetnek az okostelefonjuk segítségével, ami tulajdonképpen kártyás vásárlásnak felel meg.

  • Ehhez olyan telefonra van szükség, amely támogatja az úgynevezett NFC (Near Field Communications, közeli rádiófrekvenciás kommunikációs) technológiát. 
  • Ha ez adott, akkor be kell kapcsolnod a telefonodon az NFC-t, de lehet, hogy ezt a mobiltárca is felajánlja.
  • Ezután célszerű lehet megadni a telefon beállításai között, hogy NFC-s fizetésnél melyik applikáció legyen az alapértelmezett. Ez akkor lényeges, ha a mobilbankod mellett más appok is képesek a mobilfizetésre – ilyenkor meg kell mondanod, melyiket szeretnéd használni.
  • Ha mindezzel megvagy, nincs más dolgod, mint bolti fizetéskor feloldani a telefont (pin-kóddal, ujjlenyomattal, arcfelismeréssel stb.), és odatartani a bankkártyaterminál fölé, ezzel végbemegy a tranzakció.