Magasabb kamatprémiumot fizet a BMÁP állampapír új sorozata

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 2 perc

Kivezetik a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) aktuális sorozatát, helyette november 8-tól újat vezetnek be, ami magasabb kamatprémiumot fizet majd az eddiginél.

2022 őszén vezették be újra a Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP), aminek a kamatbázisát a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) átlaghozama adja, amihez képest a 2026/O sorozat 1 százalék kamatprémiumot fizet. Ezek után nem véletlen lett népszerű a BMÁP: a háromhónapos DKJ hozama az egyik aukción a 14,94 százalékos csúcsot is elérte áprilisban, és ebben az időszakban a BMÁP 15,9 százalékos kamatot fizetett.

3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozama, grafikon, 2018-2023

Csakhogy a DKJ átlaghozamok csökkenni kezdtek, és mivel a BMÁP a háromhavi kamatváltozása miatt ezt dinamikusan leköveti, ez a Bónusz Magyar Állampapír kamatait is érintette: jelenleg már csak 8,76 százalékot fizet, mondhatni, közel megfeleződött a kamatlába.

Ez a múlt heti értékesítési mennyiségekből is látszik: a BMÁP csak a negyedik legnépszerűbb volt a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) után, ha a friss állampapír-vásárlásokat nézzük. Összállományt tekintve továbbra is a BMÁP a második legnépszerűbb.

ÁKK és Államkincstár keze plusz kamatot rak a BMÁP kamatprémiumára

A BMÁP 2026/O sorozat forgalmazása megszűnik

Az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK) lépnie kellett, hogy továbbra is legyen kereslet erre az állampapírra: első lépésként bejelentették, hogy a BMÁP 2026/O sorozatának forgalmazását november 8-án, szerdán lezárják, a délelőtt 9:30-ig beérkező vételi igényeket elfogadják, később viszont a vásárlás már nem lehetséges.

Az új BMÁP sorozatot már mától meg lehet venni

Ezzel együtt egy új, kedvezőbb feltételű BMÁP-sorozatot bocsátanak ki 2027/N jelöléssel, aminek a kamatbázisa ugyanúgy a háromhavi DKJ átlaghozamára épül, de a kamatprémiumot 1-ről 1,5 százalékra emelik. Az első periódus éves kamata 9,31 százalék (időarányosan 2,82%), amit 2024. február 26-án fizetnek ki.

Az új, 2027/N jelölésű BMÁP-ot november 9-én bocsátják ki, de november 7-én, 16:00 órától már vételi nyilatkozatot lehet rá leadni, amit 9-én teljesít az Államkincstár.

A BMÁP többi feltétele nem változik: ugyanúgy háromhavonta (azaz negyedévente) fizet kamatot, ami amiatt lehet kedvező, mert a kamatokból újabb állampapírokat lehet vásárolni, így érvényesül a kamatos kamat elve.

A futamideje 3 év, 6 hónap és 17 nap, ami 2027. május 26-án jár le, de eladható hamarabb is, jelenleg 99 százalékos árfolyamon, azaz 1 százalékos visszaváltási költség mellett, amit a névértékre (tőkére) vetítenek. Egymillió forint befektetésénél például 10.000 forint költsége lenne az eladásnak, amit a kamatok egyelőre könnyedén kompenzálnak. Ezt a visszaváltási árfolyamot a Kincstár határozza meg, így ennek a díja akár nőhet is a jövőben. Korai eladásnál az időarányos kamatot kifizetik a kamatperiódusban eltelt napok alapján.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.