Egy állampapír megszűnik, de új is érkezik 2024-ben

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 4 perc

2024-ben megváltoznak a BMÁP és a MÁP Plusz feltételei, egy állampapír megszűnik, egy újat viszont bevezetnek. Bizonyos változások már januárban életbe lépnek.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy december 1-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy az állampapírpiac átalakítását tervezik 2024-ben. Kurali a Portfoliónak adott interjújában magyarázta el a döntések hátterét.

A legfontosabb változások az állampapírok piacán 2024-ben

A tervek szerint januárban a jelenleginél hosszabb, 5 éves futamidejű, az utolsó két évben nagyobb kamatprémiumot fizető Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) vezetnek be. Az aktuális BMÁP sorozat (2027/N) futamideje csak három év, a kamatprémiuma 1,5 százalék, jelenlegi éves kamata 9,31 százalék.

Szintén januárban érkezik egy fix kamatozású, 3 éves állampapír, amit várhatóan FixMÁP-nak fognak nevezni. Több részlet erről az állampapírról egyelőre nem ismert.

Júniusban, ha az állampapírok hozamgörbéje megfelelő lesz, átalakítják a Magyar Állampapír Pluszt, vagyis a MÁP Pluszt. Továbbra is lépcsős, fix kamatozású lesz, és a futamidő is marad 5 év, de várhatóan már nem lesz féléves, csak éves kamat. Jelenleg 3,5 és 6 százalék közötti a kamata, ami 4,95 százalékos átlaghozamot jelent a teljes futamidőre nézve. Ez minden bizonnyal még a júniusi kamatkörnyezetben is alacsonynak fog számítani, ezért az Államkincstár a kamat megemelését tervezi, melynek megállapításánál a FixMÁP akkori kamatát és az aktuális piaci hozamokat fogják figyelembe venni. A MÁP Plusz továbbra is díjmentesen visszaváltható marad minden kamatfizetést követő 5 munkanapban.

az ÁKK döntéshozói sétálnak az irodában, eldöntötték, hogy 2024-től megváltoznak a BMÁP és a MÁP Plusz feltételei, az 1MÁP megszűnik, és a FixMÁP-ot bevezetik

Szintén júniusban megszüntetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP), mivel a MÁP Plusz megreformálásával túl hasonlóvá válik a két állampapírtípus: mindkettőt évente vissza lehet váltani, és a kamatuk is közel egy szinten lesz. Az Államkincstár szerint így felesleges lenne mindkettőt megtartani. Egyelőre egyébként az 1MÁP kamata a magasabb: egy év alatt 8 százalékot fizet.

PMÁP: rontanak-e a visszaváltási díjon?

Az Államkincstár és hozzá igazodva a bankok határozzák meg, hogy milyen árfolyamon váltják vissza az állampapírokat, ha valaki nem tartja meg lejáratig, hanem korábban eladná őket. A Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) 99 százalékos árfolyamon váltják vissza, azaz a tőkére vetítve 1 százalékos visszaváltási díjért cserébe (az időarányos kamatot ez nem érinti). A korai eladás költségét viszont a Kincstár bármikor megnövelheti.

De miért tennének ilyet? Azért merülhet ez fel jogos aggályként, mert óriási mennyiségben vásároltak az emberek PMÁP-ot a kimagasló kamata miatt, viszont ez a kamatszint egy-két éven belül várhatóan jelentősen lecsökken (a PMÁP futamideje eközben 8-9 év). Ekkor sokan dönthetnek úgy, hogy eladják a PMÁP-jukat, akárcsak a MÁP Plusz esetében tették, és a jelképesnek mondható egyszázalékos díj nem fogja megakadályozni őket ebben (egymilliónál például 10.000 forintot vonnak csak le a visszaváltásért). Mivel az államnak sok tartozást kellene visszafizetnie a lakosság felé, és kérdésessé válna az államadósság finanszírozása, így szigoríthatnának a visszaváltáson, hogy kevesebben akarjanak kiszállni a PMÁP-ból – szól az elmélet.

Bár az ÁKK vezérigazgatója november elején hangsúlyozta, hogy nem tervezik a PMÁP visszaváltási árfolyamának megváltoztatását, némi aggodalomra adott okot, hogy nem sokkal ezután a WebKincstárban egy kérdőívvel találkozhattak az állampapír-tulajdonosok, ami sok egyéb téma mellett azt mérte fel, hogy tisztában vannak-e a visszaváltási árfolyamok létezésével, és azzal, hogy ezek akár változhatnak is.

A Portfolio erre is rákérdezett Kurali Zoltánnál, aki ismét megerősítette:

“a PMÁP 99%-os visszavásárlási árfolyamán nem kívánunk változtatni.”

Szerinte nem kell nagy visszaváltási hullámtól tartani, mert ugyan az inflációkövető PMÁP kamata valóban csökkenni fog az inflációval együtt, az

“alacsonyabb kamatkörnyezetben viszont az alternatív lehetőségek kamata is csökken, így az infláció felett prémiumot fizető papír a jövőben is vonzó befektetési lehetőség maradhat.”

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.