Megszabadulnál drága lakáshiteledtől? Havi több tízezer forint maradhat a zsebedben!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Egy évvel ezelőtt még a lakáshitelek esetében nem volt ritka a két számjegyű kamat sem. Ma viszont már jóval olcsóbb, akár 6 százalék körüli kamatú kölcsönök is vannak a banki ajánlatok között. Cikkünkben szemléletes példákon keresztül mutatjuk be, hogy mennyit lehet megtakarítani egy-egy hitelkiváltással. Egy múlt év elején felvett 20 millió forintos, 20 éves futamidejű piaci lakáshitel esetében például a havi törlesztőrészletet 50 ezer forinttal is lejjebb lehet szorítani most egy hitelkiváltással.

Tavaly még 10 százalék feletti hiteldíjakkal is vettek fel lakáshitelt, neked is drága hiteled van?

“Sokan érintettek. Hiszen, ha csak a múlt év első felét nézzük - amikor a lakáshitelek átlagos hiteldíjmutatója majdnem minden hónapban 10 százalék felett volt a jegybanki adatok szerint - 257 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket a bankok"

- mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Tízezer forintos bankjegy egy részlete

Úgy, ahogyan a csökkenő kamatkörnyezet az új hitelfelvevőknek kedvez, az elmúlt 2 év hitelesei is nyertesei lehetnek a folyamatnak. Számukra ugyanis a hitelkiváltás lehet alternatíva.

"Egy ilyen lépés havonta akár tízezreket, hosszabb időtávon, a teljes futamidőre vetítve pedig milliókat hozhat a konyhára, azaz ennyit lehet megtakarítani az egyes hitelek lecserélésével"

- tette hozzá a szakember.

Így lehet tízezrekkel is kevesebb a havi törlesztőrészlet

Szinte minden hitel más és más, ezért több példát is készítettünk arról, hogy milyen megtakarítást eredményezhet egy hitelkiváltás.

  • Ha egy házaspár egy évvel ezelőtt, egészen pontosan tavaly februárban vett fel egy 20 millió forintos, piaci kamatozású, minősített fogyasztóbarát lakáshitelt 20 éves futamidőre fix 10,14 százalékos kamattal, akkor a törlesztőrészletük majdnem 195 ezer forintra rúgott minden egyes hónapban. Összesen a húsz év alatt - hitelkiváltás nélkül - majdnem 47 millió forintot kellett volna visszafizetniük. A mostani banki kínálatban hitelszakértő segítségével kiválasztották a számukra legmegfelelőbb hitelt, amelynek a kamata mindössze 5,65 százalék. Utóbbi lakáshitelnél a havi törlesztőrészlet alig haladja meg a 140 ezer forintot. Azaz havonta mintegy 50 ezer forintot takarítanak meg azzal, hogy a korábbi magas kamatozású kölcsönt egy olcsóbbra cserélték. Beszédes, hogy az új hitel esetében a teljes visszafizetendő összeg 35 millió forint alá csökkent, tehát a teljes futamidőt nézve 12 milliós megtakarításról van szó. 
20 millió Ft - 20 évreHitelkiváltás előttHitelkiváltás után
Kamat10,14%5,65%
Havi törlesztőrészlet194.863 Ft140.485 Ft
Teljes visszafizetendő összeg46.847.015 Ft34.891.321 Ft
  • Másik példánk szerint egy család tavaly 7 millió forintos hitelt igényelt 20 évre 10,54 százalékos végig fix kamattal. Ezidáig havonta közel 71 ezer forintot kellett törleszteniük. Ugyanakkor látva a kamatok csökkentését, ők is szakértői segítséggel az idén váltottak: egy 6,29 százalékos - szintén fix kamatozású - kölcsönre cserélték a korábbit. Így a havi törlesztő összege 52 ezer forint alá süllyedt. A teljes visszafizetendő összeg a drágább hitel esetében majdnem 17 millió forint lett volna, ez 4,5 millió forinttal csökkent az új lakáshitelnek köszönhetően. 
7 millió Ft - 20 évreHitelkiváltás előttHitelkiváltás után
Kamat10,54%6,29%
Havi törlesztőrészlet70.765 Ft51.686 Ft
Teljes visszafizetendő összeg16.983.617 Ft12.404.640 Ft

A hitelkiváltás szempontjairól, költségeiről is tájékozódhatsz alábbi összefoglalónkból, amelyben megnézheted a fenti példák részletes számításait, és további példakalkulációt is találsz. Érdemes elgondolkodni a hitelkiváltáson azoknak is, akik a kamatstop miatt most még nem érzékelik a kamatperiódus-váltást követő magas kamatszinttel járó törlesztőrészlet-növekedést:

Van néhány dolog a hitelkiváltásnál, amire figyelni kell

“Ezek a példák nem tartalmazzák a különböző díjkedvezményekből adódó megtakarításokat, ahogy nem térnek ki az esetleges extra szolgáltatásokra, mint például a hitelbiztosítás költségeire sem. Az azonban világosan látszik belőlük, hogy a magasabb kamatokkal felvett hiteleket jó eséllyel érdemes lecserélni. Szakértő bevonása pedig abban segíthet, hogy minden költséggel kalkuláljunk, amikor a tényleges megtakarítást számoljuk”

- emelte ki Korponai Levente. 

  • Minden hitelnél tanácsos - így a régit kiváltó új kölcsön esetében is - a kezdeti, hitelfelvételhez kapcsolódó kiadások mértékét megnézni.
  • Hitelkiváltás miatt a korábbi hitelhez kapcsolódó esetleges kedvezményeket visszakérheti a bank.
  • Hitelkiváltás esetén általában végtörlesztési díjat kell fizetni a régi hitelre, csak így lehet olcsóbbra cserélni azt.

Összességében azonban a kiváltáshoz kapcsolódó kiadások sok esetben eltörpülnek az olcsóbb hitelből adódó megtakarításhoz képest. Ugyanakkor ha hitelkiváltásban gondolkodsz, számolni kell azzal is, hogy újból megvizsgálja a hitelképességedet az adott bank. Vagyis, ha a kondícióid romlottak a hitelfelvétel óta (munkahelyet váltottál, kevesebb lett a fizetésed), akkor érdemes meggondolni a kiváltási szándékot.

chatsimple