Személyi kölcsön igénylés menete

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A személyi kölcsön igénylés nem egy bonyolult folyamat és a hagyományos módon túl végezhető teljesen online is a hitel igénylése, az alábbi néhány pontban összefoglaltuk a szükséges lépéseket!

1. Saját lehetőségek felmérése 

A hiteligénylés, így a személyi kölcsön igénylés előtt is az a legfontosabb kérdés, hogy mennyi a szabad jövedelem. A havi jövedelemből levonva az átlagos havi kiadásokat és a már esetlegesen fennálló hiteleket, mennyi pénz marad az új hitel törlesztésére.

A bank élettársaddal/házastársaddal együtt is vizsgálhatja a havi jövedelmeteket és a közös kiadásaitokat, ebben az esetben kettőtök összevont szabad jövedelmét nézik és ebből állapítják meg a maximális havi törlesztőrészletet.

2. Legjobb hitel kiválasztása és igénylése 

Nincs univerzálisan legjobb bank, mindegyik bank más típusú és eltérő helyzetben lévő ügyfeleket céloz meg. Ahhoz, hogy kiválaszthasd a számodra legkedvezőbb konstrukciót, össze kell hasonlítanod az ajánlatokat, melyben segítséget nyújt egy független személyi kölcsön kalkulátor.  A kalkulátorban a kölcsön kondíciói mellett az is megtalálható, hogy mit vár el a bank az alapfeltételeken túl (pl., életkor, KHR státusz). Ilyenek lehetnek például, hogy egy meghatározott összegű jövedelmet vagy a jövedelemnek az adott banknál lévő bankszámlára történő utalását szabják meg. Esetleg havi bizonyos számú bankszámlás/bankkártyás tranzakció vállalásához kötik az igénylést.

A hitelkalkulátor segítségével ugyanakkor nemcsak a kalkulációt végezheted el, hanem akár azonnal el is indíthatod az igénylést. 

3. Részletes egyeztetés a bankkal a személyi kölcsön igénylés közben

Szükséges dokumentumok listájának áttekintése, beszerzésének megkezdése a következő lépés.

4. Dokumentumok benyújtása

A személyi kölcsön igényeket rövid időn belül elbírálják, így ha a szükséges dokumentumok benyújtásra kerültek, napokon belül folyósítja a hitelt a bank.

5. Banki elbírálás

. A bankoknak saját belső szabályzatuk van arra, hogy miket kell vizsgálniuk egy igényléskor. Például ezek lehetnek az igénylő kora, jövedelme, kintlévőségei és munkáltatója, mely információk alapján ügyfélminősítést végeznek.

6. Folyósítás

Pozitív bírálatot követően az összeget a bank az igénylő bankszámlájára utalja, vagy hitelkiváltás esetén a másik bankhoz.

Személyi kölcsön igénylés akár teljesen online

A hitelösszehasonlító kalkulátor használatával tehát egyszerűen, akár az otthonodból is elindítható a személyi kölcsön igénylése, nem szükséges végigjárni a bankfiókokat, hogy megtaláld a hozzád passzoló kölcsönt.  

Az online ügyintézés igénye ugyanakkor  magával hozta, hogy a teljesen online folyószámlanyitás után egyes pénzintézetekben megjelentek az online igényelhető személyi kölcsönök is. Bankja válogatja, hogy ez mennyire gyorsítja fel a kölcsön igénylésének folyamatát. Egyik lényeges különbség lehet, hogy a pozitív hitelbírálat után a szerződés aláírása digitálisan történik vagy papír alapon történik, mert utóbbi esetben az igénylőnek be kell mennie a bankba.

Az sem mindegy, hogy az adott bank ügyfelei vagyunk (ilyenkor általában az internetbanki felületen történik meg az online hiteligénylés) vagy még nem állunk kapcsolatban azzal a bankkal, ahol személyi kölcsönt szeretnénk felvenni. 

A bankok tehát különböző feltételekkel, eltérő digitális megoldásokkal várják az online személyi kölcsön igénylőket.

Az online hiteligénylés menete mindenhol mindössze pár lépésből áll:

1.) személyes adatok megadása,
2.) a beazonosítás, mely jellemzően videóhívással történik, majd
3.) a szükséges adatok és igazolások benyújtását követően a bank elvégzi a hitelbírálatot,
4.) szerződéskötés történhet digitális aláírással,
5.) folyósítás

Ahogyan általában az online szolgáltatások, úgy a személyi kölcsön igénylés is, gyors, kényelmes, és nem utolsósorban környezetbarát. A jövőben várhatóan egyre több szereplő jelenik meg az online igényelhető személyi kölcsönök piacán, valamint az igénylés is még tovább egyszerűsödik majd.

chatsimple