Állampapírok adózása: mikor kell kamatadót és szochót fizetni?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 4 perc

A magyar állampapírok egy része néhány éve már adómentes, de még mindig vannak olyan sorozatok, amik után kamatadót kell fizetni. A helyzetet bonyolítja, hogy azóta szochót is kivetettek a kamatjövedelmekre, ami részben az állampapírokat is érinti. Összefoglaltuk, mely állampapírok után milyen adókat kell befizetned, és hogy ez milyen adóbevallási kötelezettséggel jár.

Állampapír és kamatadó

Az Szja törvény szerint a 2019. június 1-től kibocsátott magyar állampapírok után kapott kamat vagy árfolyamnyereség nem minősül kamatjövedelemnek, így ezek az állampapírok mentesülnek a kamatadó megfizetése alól.

Nem kell tehát kamatadót fizetni a 2019. június 1-től kibocsátott:

 • Prémium Magyar Állampapír (PMÁP)
 • Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)
 • Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz)
 • nyomdai Magyar Állampapír Plusz
 • Babakötvény
 • Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)
 • Kincstári Takarékjegy (KTJ)
 • Euró Magyar Állampapír (EMÁP)
 • Magyar Államkötvény (MÁK)
 • Diszkont Kincstárjegy (DKJ) után.

A jelenleg kapható állampapír-sorozatok többségét már az említett dátum után bocsátották ki, így a legtöbb esetben nem kell attól tartanod, hogy adóznod kell a kamatnyereség után.

nő az ágyon fekszik laptoppal - állampapírok adózását, adóbevallást böngészi

Vannak viszont olyan hosszú futamidejű állampapírok – főleg a Magyar Államkötvények között –, amiket 2019 előtt bocsátottak ki, és még mindig nem jártak le:

kincstári árfolyamjegyzés

Kincstári árfolyamjegyzés, allampapir.hu (ÁKK)

Egy megvásárolni kívánt állampapír esetében ezt úgy is ellenőrizni tudod, ha a sorozatszáma alapján (pl. 2028/A) megkeresed a hozzá tartozó nyilvános ajánlattételt. Ebben a dokumentumban megtalálod a kibocsátás dátumát is:

nyilvános ajánlattétel - magyar államkötvény 2028/A

Mivel ez egy 2019. június 1-je előtt kibocsátott állampapír, ezért a kamatjövedelem után 15 százalék személyi jövedelemadót (szja) kell fizetni.

Ezt az Államkincstár vagy a bank automatikusan levonja, ezért az adóbevallásodban külön már nem kell feltüntetni.

Állampapír és szocho

2023. július 1-től új megtakarítási adót vezettek be: innentől a kamatjövedelmek után szociális hozzájárulást (szocho) is fizetni kell. Ahogy azt már az előzőekben levezettük, a 2019. június 1-től kibocsátott állampapírok kamata nem minősül kamatjövedelemnek, így azok után szochót sem kell fizetni.

A 2019. június 1-je előtt forgalomba hozott magyar állampapírok esetében csak akkor kell szochót fizetned (a kamatadón felül), ha magánszemélyként az állampapírt 2023. július 1-jén vagy azután vásároltad meg. A szocho mértéke 13 százalék, ami kamatadóval együtt 28 százalékos adóterhet jelent.

A szochót szintén az Államkincstár vagy a bank vonja le, adóbevallási kötelezettséggel nem jár számodra.

Tartós Befektetési Számla (TBSZ)

Ha 2019. június 1-je előtt forgalomba hozott magyar állampapírt szeretnél venni, de el akarod kerülni az adófizetési kötelezettséget, akkor ennek a törvényes módja, hogy az állampapírt Tartós Befektetési Számlára, vagyis TBSZ-re vásárolod meg. TBSZ-re a számlanyitás évében, vagyis a gyűjtőévben vehetsz állampapírt (és egyéb értékpapírokat), utána már nem. Az adómentességhez legalább 5 évnek el kell telnie, de már 3 év után is 15-ről 10 százalékra csökken a kamatadó. Mivel az új szocho-rendelet semmilyen módon nem vonatkozik a TBSZ-re, így egyik esetben sem kell szochót fizetni utána.

tbsz működése, mnb ábra

Forrás: MNB

Összefoglalva a TBSZ adózását:

 • 0. év: gyűjtőév, a számlanyitás évének végéig tart
 • 1-3. év: 15% kamatadó, 0% szocho
 • 3-5. év: 10% kamatadó, 0% szocho
 • 5. év után: 0% kamatadó, 0% szocho

Ha nem várod meg az 5 évet, hanem annál hamarabb eladod az állampapírokat, és kiveszed a TBSZ-ről a pénzt, akkor adófizetési kötelezettséged keletkezik, amit neked kell megfizetned, és neked kell adóbevallást készítened róla.

Állampapír és öröklési illeték

Az állampapírok öröklését az általános jogszabályi előírások (anyagi jogi, eljárásjogi) szabályozzák. Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény („Itv.”) értelmében az Európai Gazdasági Térség államai által kibocsátott állampapírok – ideértve a magyar állampapírokat is – öröklés útján történő megszerzése mentesül az Itv. szerinti öröklési illeték alól. Az öröklési illeték általános mértéke az örökség tiszta értékének 18 százaléka, vagyis ennyi adót lehet megspórolni állampapír öröklésénél.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.