Mely gyermekek után jár a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), ha mozaik családom van?

Dr. Németh Márton
Dr. Németh Márton
Olvasási idő: 6 perc

Dr. Váczi Péter ügyvéd korábbi cikkéből megtudhattuk, hogy kik igényelhetik a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) kizárólagos, illetve közös szülői felügyeleti jog esetén. Most azt nézzük meg, hogy mi a helyzet akkor, ha úgynevezett mozaik családról beszélünk.
Mozaik (vagy patchwork) családnak nevezzük, ha az élettársak vagy házastársak a korábbi kapcsolatukból származó gyermekkel, gyermekekkel egy háztartásba költöznek. Vagy az életközösségük alatt a korábbi kapcsolatukból az új kapcsolatba vitt gyermek mellé közös gyermekük születik.

Mozaikcsalád két kislánnyal, éppen reggeliznek.

Mozaik családnál a kizárólagos felügyelet a CSOK kulcsa

Leggyakrabban élettársi kapcsolat vagy házasság felbontása esetén találkozhatunk a mozaik családdal. Akár az életközösségbe lépő pár egyik, akár mindkét tagja már szülőként kerül az új kapcsolatba. Itt természetesen fontos kérdés lesz, hogy a pár előző kapcsolatából származó gyermek kinek a háztartásában nevelkedik, a szülői felügyeleti jog közös vagy kizárólagos, valamint a gyermek lakóhelye melyik szülőnél található.

Ha az apának és az anyának is van vele élő gyermeke

Nézzünk egy konkrét példát! Gyakori élethelyzet, amikor egy kétgyermekes édesanya a házasságának felbontása után a gyermekei felett kizárólagos szülői felügyeleti joggal rendelkezik és a gyermekek vele élnek egy háztartásban. A válást követően az anya élettársi vagy házassági életközösségbe lép egy olyan apával, akinek egy gyermeke van, a szülői felügyeleti jog a gyermek felett kizárólagos, a gyermek az apával él. Tételezzük fel, hogy korábban a fenti három gyermek egyikére sem igényelték a CSOK-ot vagy azt önkéntesen visszafizették. Ez esetben mindhárom meglévő gyermekre igényelhetik azt a felek (feltéve, ha teljesítik az egyéb feltételeket). Mivel a használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetében a közös háztartásban nevelkedés számít.

Fontos kiemelni azt is, hogy 

  • az egy háztartásban élők egyidejűleg egy családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételére jogosultak. Mozaik család esetén figyelni kell tehát azt is, hogy az adott gyermekre korábban igénybe vették-e a támogatást.
  • az egy háztartásban élők gyermekei csak egy kedvezmény vonatkozásában vehetők figyelembe, nem igényelhetik azt külön-külön. 

Ha csak az anyának van vele élő gyermeke

Amennyiben az apának nincs gyermeke vagy van, de az ő vonatkozásában az anya gyakorolja a kizárólagos szülői felügyeleti jogot, a fent illusztrált példa szerint a kétgyermekes anyával létrejött kapcsolatban az élettársak az anya két gyermekére igényelhetik a kedvezményt. 

CSOK mozaik családban közös gyermekvállalás esetén

Házasságra lépés esetén – amennyiben a feleség még nem töltötte be a 41. életévét – egy vállalt gyermekre is igénybe vehetik az állami támogatást. Ha az apának és az anyának is van már gyermeke a korábbi, megszakadt kapcsolatából, de ők a másik szülő háztartásában nevelkednek, akkor a CSOK tekintetében nem vehetők figyelembe.
Új élettársi kapcsolatuk esetén a közös életközösségükből megszületett gyermek után, házasságra lépés esetén pedig vállalt gyermek(ek) után igényelhetik a családi otthonteremtési kedvezményt. Egygyermekes fiatal házaspár legfeljebb kettő, kétgyermekes fiatal házaspár egy gyermek születését vállalhatja a családi otthonteremtési kedvezménnyel összefüggésben. Mozaik családnál a közös háztartásban élő gyermekek vehetők figyelembe.

CSOK összegek

A családi otthonteremtés összegei az elmúlt időszakban nem változtak. Új lakás vagy használt lakás vásárlása esetén egy gyermek esetén 600 000 Ft jár. Két gyermek esetén használt lakás vásárlásnál 1 430 000 Ft, új lakás vásárlásánál/építésénél 2 600 000 Ft a legmagasabban igényelhető összeg. A legnagyobb differencia a használt és az új lakásokra elérhető CSOK tekintetében három vagy több gyermek esetén van. Használt lakás vásárlásánál 2 750 000 Ft, míg új lakás esetén 10 000 000 Ft állami támogatás igényelhető. 

Mi történik akkor, ha már felvettem a CSOK-ot, de folyamatban van a válás?

Olyan eset is fennállhat, hogy ugyan igénybe vették a szülők a CSOK-ot, azonban házasságuk felbontásáról szóló jogerős ítéletig azt önkéntes teljesítéssel visszafizetik. Ilyen esetben az otthonteremtési kedvezmény újból igényelhető az érintett gyermek(ek) vonatkozásában. Az életközösség megszakadásánál érdemes a felvett állami támogatások sorsáról is időben rendelkezni. Válásnál, szülői felügyeleti jog rendezésénél olyan megállapodást javasolt kötni, amely előnyös lehet a későbbi tervek megvalósítására. Gyakori eset lehet, hogy a válófélben lévő felek már megegyeztek, de a CSOK önkéntes visszafizetését a közös ingatlanjuk eladásából tudják csak rendezni. Ebben az esetben érdemes lehet a peres eljárás szünetelését kérni, míg az ingatlan megtalálja a vevőjét, és akkor rendezni a visszafizetést.

Mozaik családok kialakulása esetén az időben átgondolt döntések sok bonyolult körülményt megelőzhetnek. Természetesen nem tervezhető előre minden, de a pénzügyi szempontból jelentős kérdésekre érdemes minél előbb válaszokat találni. Nem könnyíti a helyzetet, hogy a szabályok összetettek, sok számolást és fejtörést igényelnek. 

Ugyanakkor nem ritka, hogy a mozaik család létrejöttének köszönhetően, a család például jogosulttá válik a legmagasabb összegű CSOK-ra is, amennyiben összesen három, kizárólagos felügyelet alatt álló gyermeket hoznak a kapcsolatba. 

Jelen blogcikk tartalma nem minősül teljes körű jogi tanácsadásnak. 

A blogcikk szerzője Dr. Németh Márton ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat tagja.

chatsimple