Felfutóban az építőipari szakmák, mennyibe kerülne, ha te is belevágnál?

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 13 perc

Az új otthonfelújítási program újra helyzetbe hozza az építőiparban dolgozó szakembereket, azonban az idei támogatás csak célzott korszerűsítésekre vehető igénybe. Így elsősorban a kőművesek, épületszigetelők, ácsok, épületasztalosok, nyílászáró- és árnyékolástechnikai szerelők-beépítők, víz-és gázszerelők lehetnek a nyertesei kivitelezői oldalról a programnak, közülük is azok, akik szerepelnek a hamarosan megjelenő vállalkozói listán. Ugyanakkor a következő években, évtizedekben az otthonfelújítási programon túl is keresettek lehetnek majd az energetikai korszerűsítést végző szakemberek. Összefoglaljuk, hogyan és mennyiért lehet kitanulni ezeket a szakmákat, illetve miből lehet finanszírozni egy-egy ilyen képzést. Mutatjuk azt is, hogy mennyit kerestek az építőiparban dolgozó munkavállalók a tavalyi évben.

Így tanulhatsz ma szakmát Magyarországon

2021-től átalakultak az OKJ képzések. Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) megszűnt, és a jogszabály korlátozta a felnőttképzési intézmények által oktatható szakmákat.  A szakképzésről szóló törvény szerint ugyanis a szakképzés felsőfokú szakképzettséget nem igénylő munkakör betöltéséhez vagy tevékenység végzéséhez szükséges szakmára felkészítő szakmai oktatás és szakképesítésre felkészítő szakmai képzés. 

Szakképzés csak szakképző intézményben szervezhető, melyek a technikum és a szakképző iskola. Ezeken kívül részszakmára felkészítő szakmai oktatás és szakképesítésre felkészítő szakmai képzés szervezhető a felnőttképzési tevékenység folytatására engedéllyel rendelkező felnőttképző által.

Ez azt jelenti, hogy az alapszakmák, amelyeket a Szakmajegyzék tartalmaz, a technikumokban és a szakképző iskolákban szerezhetőek meg, mely alapvetően iskolarendszerű képzést jelent. Ugyanakkor felnőttképzésben is szervezhetők szakképesítések, illetve részszakmaképesítések is (korábbi OKJ), utóbbiak egy alapszakma önálló részét vagy speciális ráépülését jelentik. Vizsgázni viszont a felnőttképző intézményektől független akkreditát vizsgaközpontokban lehetséges. 

Felnőttként bizonyos képzések esetén  25 éves korig tanulói jogviszony is létesíthető, de alapvetően felnőttképzési jogviszonnyal lehet szakmát tanulni:

 • alapfokú végzettség nélkül műhelyiskolában részszakma tanulható (műhelyiskola keretében a szakképzésbe való bekapcsolódáshoz vagy a munkába álláshoz szükséges ismeretek megszerzése történik)
 • alapfokú végzettséggel: technikumban és szakképző iskolában közismeretet is magában foglaló képzés, szakképző iskolában kizárólag a szakmai vizsgára felkészítő képzés (közismeret nélkül), műhelyiskolában részszakma tanulható
 • szakmával, szakképesítéssel rendelkezőknek szakképző iskolában kizárólag a szakmai vizsgára felkészítő képzés
 • érettségi vizsgával rendelkezőknek technikum vagy szakképző iskola kizárólag szakmai vizsgára felkészítő (közismeret nélküli) képzése
Egy tanuló vízvezetékszerelőnek magyaráz az oktatója.

Mennyi időbe telik egy szakma megszerzése?

A Szakmajegyzékben szereplő szakmák mellett feltüntetésre kerül az is, hogy az adott szakma hány év alatt szerezhető meg alapfokú iskolai végzettséggel, illetve érettségivel. Az általunk vizsgált építőipari ágazatban általános iskolai végzettséggel leginkább 3 év, míg érettségivel 2 év alatt tanulhatóak meg az egyes szakmák, amely után vizsgát kell tenni. Sikeres vizsga után vehető át a végzettséget igazoló bizonyítvány.

Felnőttképzésben pár hónapos tanfolyamoktól kezdve akár 1-2 év is lehet a képzés időtartama. A képzés végén a felnőttképző intézmények tanúsítványt állíthatnak ki, de a szakképesítést igazoló bizonyítványhoz akkreditált vizsgaközpontban kell vizsgázni. A vizsga sikeres teljesítése esetén államilag elismert, szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt lehet szerezni.

Néhány építőipari szakma képzési ideje 

SzakmaKépzési idő technikumban általános iskolai végzettséggelKépzési idő technikumban érettségivelKépzési idő felnőttképzésben*
Ács3 év2 év10 hónap
Asztalos3 év2 év10 hónap
Kőműves3 év2 év10 hónap
Nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő-belépítő--3 hónap
Szigetelő3 év2 év4 hónap (Hő- és hangszigetelő részszakképesítés)
Tetőfedő3 év2 év10 hónap
Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő3 év2 év10 hónap
Víz- és csatornarendszer-szerelő3 év2 évnincs megadva

*Tanfolyamguru.hu tanfolyamközvetítő weboldal alapján 2024.05.16.

Mennyibe kerülnek az építőipari szakmai képzések?

Az állam 

 • az első kettő szakma megszerzését – ideértve az ahhoz kapcsolódó előkészítő évfolyamban, illetve a műhelyiskolában való részvételt is – az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül,
 • a szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés megszerzését az első képesítő vizsga befejezéséig, és
 • a technikumban tanulói jogviszony, illetve felnőttképzési jogviszony keretében az érettségi bizonyítvány megszerzését

az általa, illetve az együttműködési megállapodással rendelkező fenntartó által fenntartott szakképző intézményben ingyenesen biztosítja. 

Ezeken felül a felnőttképzésben általában képzési díj fizetendő a szakmai tanfolyamokért, képzésekért, de vannak ingyenesek is az említett tanfolyamközvetítő weboldal jelenlegi kínálata alapján*, azonban a vizsgáért már fizetni kell. Ugyanakkor a szakmai képzések ára több százezer forintra is rúghat, az építőipari szakmacsoportban 200-655 ezer forint között mozog a tanfolyamkínálat:

 • ács: 655 ezer Ft (kedvezménnyel 555 ezer Ft)
 • asztalos: 650 ezer Ft (kedvezménnyel 550 ezer Ft)
 • asztalos segéd: 269 ezer Ft
 • asztalosipari szerelő: 269 ezer Ft
 • kőműves: 550 ezer Ft (kedvezménnyel 550 ezer Ft)
 • nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő-belépítő: 239-250 ezer Ft
 • hő-és hangszigetelő: 209-355 ezer Ft
 • tetőfedő: 450 ezer Ft
 • központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő: 655 ezer Ft (kedvezménnyel 555 ezer Ft)
 • víz- és csatornarendszer-szerelő: 650 ezer Ft (kedvezménnyel 550 ezer Ft)

*Tanfolyamguru.hu 2024.05.16.

Részletfizetés esetén egyes tanfolyamok néhány tízezer forinttal drágábbak. A tanfolyam költségéhez még hozzá kell számolni a vizsgadíjat, ami 70-90 ezer forint körüli összeg.

Miből finanszírozhatod a szakmai tanfolyam költségét?

Az építőipari munkások (mesteremberek, szerelők) társadalmi elismertsége a Pénzcentrum felmérése szerint a válaszadók közel felénél (44,51%) nagyon elismert vagy elismert. A mérnök és a programozó után ezt a szakmacsoportot ajánlanák leginkább a pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Egy építőipari szakma megtanulása és a karrierváltás gyakori még a diplomások körében is. Egy alulfizetett munkakörben dolgozónak is jó lehetőséget jelent az átképzés, hiszen a legjobb mesteremberekre extrán nagy a kereslet.

Egy önköltséges tanfolyam árát azonban nem mindig könnyű előteremteni. A tanfolyam díján felül még a vizsgadíjjal, és ha a tanfolyam ára nem tartalmazza, akkor a szakmai gyakorlat költségével is érdemes számolni. Amennyiben a képzés helyszínére utaznod kell, az útiköltséggel, illetve esetleges étkezés és szállásköltséggel is tervezhetsz. Érdemes gondolni a jegyzetekre, tankönyvekre, segédanyagokra is, illetve esetlegesen már a képzés során is szükséges anyagokra, szerszámokra, ha azok a tanfolyam díjába nincsenek beépítve.

Kamatmentes képzési hitel a tanfolyamok költségére

A Képzési Hitelt szakmai oktatáshoz, részszakmára felkészítő szakmai oktatáshoz, engedélyhez kötött szakképesítésre felkészítő szakmai képzéshez, illetve nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzéshez kapcsolódóan veheted igénybe. Felnőttképzés esetén legalább középfokú végzettséghez kötött szakmai oktatásra, illetve szakmai képzésre igényelheted. Ugyanakkor csak azokban az oktatási intézményekben kérhető, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a Diákhitel Központtal. Erről a tanfolyamot szervező intézményben vagy a Diákhitel Direkt igénylési felületen tájékozódhatsz.

A Képzési Hitel feltételei:

 • 18-55 éves életkor
 • aktív tanulói vagy felnőttképzési jogviszony
 • bejelentett lakcím
 • büntetlen előélet
 • köztartozásmentesség
 • 1 év TB jogviszony (nem számítható bele a közfoglalkoztatás és az álláskeresési támogatás igénybevételének időszaka), vagy 1 év folyamatos tanulói, felnőttképzési vagy felsőoktatási hallgatói jogviszony
 • felnőttképzésben maximum 500 ezer Ft igényelhető, szakképzésben a képzési díjjal megegyező összeg a maximum
 • minimum 3 hónapig tartó képzésekre igényelhető
 • kamata 0%, nincsenek rejtett költségek
 • igényléséhez Ügyfélkapus hozzáférésre van szükség, csak online igényelhető
 • korábbi Diákhitel tartozás kizáró ok

A képzési díj legalább 20 százalékát önerőből kell finanszíroznod. A igényelt összeget két részletben kapja meg az intézmény (felnőttképzésben a tanfolyam kezdetén és a felénél, szakképzésben tanulmányi félévenként). Képzési Hitel szerződéssel lehetőséged van kedvezményes Diákhitel Számlát nyitni az Erste, Gránit, MBH és OTP bankok valamelyikében.

A Képzési Hitel törlesztése:

 • a tanulói vagy felnőttképzési jogviszony megszűnése után kell kezdeni a törlesztést
 • 1-10 éves futamidő választható
 • előtörlesztés és végtörlesztés díjmentes
 • a családtámogatások révén törlesztésszüneteltetés, tartozáscsökkentés vagy -elengedés kérhető a Diákhitelhez hasonlóan a Képzési Hitelből is

Egy 500 ezres Képzési Hitelt kamatmentesen 1 év alatt 41.667 forintos, 2 év alatt 20.833 forintos havi törlesztőrészletekkel kell visszafizetni. 10 éves futamidő esetén 4.167 forint lenne a havonta fizetendő összeg.

Személyi kölcsönből is finanszírozható a képzés

A tanulásra általában a jövőbe való befektetésként tekintünk, így olyan megtérülő beruházás lehet, amelyet - saját forrás híján - megéri akár kölcsönből is finanszírozni.

Ha a Képzési Hitelt nem tudod felvenni, például mert egyáltalán nincs önerőd, vagy a képzést nyújtó iskola nem szerződéses partnere a Diákhitel Központnak, esetleg magasabb összeget igényelnél, akkor a személyi kölcsönök közül választhatsz. Alacsonyabb összeg esetén (400-500 ezer forintig) érdemes megnézni a kis összegű kölcsönöket is.

500 ezer forint 2 éves futamidővel

Mutatjuk, jelenleg mely bankoknál igényelhető 500 ezer forint személyi kölcsön 2 éves futamidőre a legkedvezőbb kondíciókkal (300 ezer forint jövedelem mellett):

Bank és termékKamat (THM)Havi törlesztőrészletTeljes visszafizetendő összegKezdeti költség
CIB Előrelépő Személyi Kölcsön12,29% (13,2%)23.644 Ft567.467 Ftnincs
UniCredit Fix Kamat személyi kölcsön (Prémium Aktív kedvezménnyel)15,95% (17,43%)24.523 Ft588.541 Ftnincs
MBH Start Plus Személyi Kölcsön16,49% (18,1%)24.654 FT591.688 Ftnincs

Adatok forrása: money.hu személyikölcsön-kalkulátor 2024.05.16., 500 ezer forint, 2 éves futamidő, 300 ezer forint jövedelem mellett, végig fix kamatperiódussal

Érdekes, hogy a kamatmentes Képzési Hitel mindössze alig 3 ezer forinttal kedvezőbb havi törlesztőrészlettel érhető el, mint a táblázatban szereplő paraméterekkel igényelhető legkedvezőbb személyi kölcsön. Ugyanakkor érdemes már ilyen kis összegnél is körültekintően választani a bankok ajánlatai közül, ugyanis van olyan kölcsön is, amelynek a havi törlesztője közel 27 ezer forint, és majdnem 650 ezer forintot kell összesen visszafizetni.

1 millió forint 3 éves futamidővel

Összehasonlítottuk a banki ajánlatokat 1 millió forintos személyi kölcsön esetén is, mert ha drágább képzést választasz, illetve a képzéshez kapcsolódó járulékos  költségeket is a kölcsön segítségével oldanád meg, akkor magasabb összegre lehet szükséged:

Bank és termékKamat (THM)Havi törlesztőrészletTeljes visszafizetendő összegKezdeti költség
CIB Előrelépő Személyi Kölcsön12,29% (13,2%)33.435 Ft1.203.652 Ftnincs
Raiffeisen Személyi Kölcsön (Aktív számlahasználat és Jövedelem300 kedvezménnyel)12,99% (14,6%)33.689 Ft1.222.809 Ft10.000 Ft
UniCredit Fix Kamat személyi kölcsön (Prémium Aktív kedvezménnyel)15,59% (17%)35.062 Ft1.262.217 Ftnincs

Adatok forrása: money.hu személyikölcsön-kalkulátor 2024.05.16., 1 millió forint, 3 éves futamidő, 300 ezer forint jövedelem mellett, végig fix kamatperiódussal

A személyi kölcsönöket már a hitelfelvétel utáni hónapban el kell kezdened törleszteni, ellentétben a képzési hitellel. Ugyanakkor szabadon felhasználhatóak, már a tanfolyam kiválasztása előtt is igényelheted, nem szükséges hozzá tanulói vagy felnőttképzési jogviszony. A képzés díjától magasabb összeg is kérhető, amelyet másra is költhetsz, a tanfolyamtól függetlenül. Így akár több célodat is meg tudod valósítani egyszerre.

Egy tanfolyam díjának előteremtéséhez lehetőséget adhat még a folyószámlahitel vagy egy hitelkártya-keret is. 

Mennyit lehet keresni ezekkel a szakmákkal?

Az építőipari szakmák esetében - mint minden más foglalkozásnál - számos tényezőtől függ, hogy mennyit lehet vele keresni. A Központi Statisztikai Hivatal összesítése alapján mutatjuk az alábbi foglalkozásokat végző, teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresetét a 2023-as évre vonatkozóan:

 • ács: 374.010 Ft
 • épületasztalos: 364.761 Ft
 • kőműves: 353.927 Ft
 • szigetelő: 441.660 Ft
 • tetőfedő: 446.178 Ft
 • vezeték- és csőhálózat-szerelő (víz, gáz, fűtés): 458.686 Ft

Ezek az átlagkeresetek ugyanakkor csak támpontot adhatnak a várható jövedelemhez, a  tényleges fizetés akár nagyságrendekkel is eltérhet. Különösen azoknak, akik vállalkozóként szeretnének a szakmájukban dolgozni. Az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) szerint az építőipari ágazat napjaink legmeghatározóbb iparága, amelynek jelentős hatása van a gazdaságra. Az oktatási rendszer nagy hangsúlyt fektet erre a területre, cél, hogy a tanulók hasznos tudással és szakmai tapasztalattal felvértezve kerüljenek ki a munkaerőpiacra.

chatsimple