Hitelnet.hu a money.hu része lett!
A hitelnet tartalmai mostantól a money.hu-n érhetők el. Még több hasznos információ és segítség vár az oldalainkon!

Milyen hitelt kaphatunk irodának minősített lakás vásárlására?

Ernszt Anikó
Ernszt Anikó
Olvasási idő: 3 perc

Lakáscélú hitel felvételének egyik alapfeltétele, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan tulajdoni lap szerinti megnevezése lakás legyen. Irodaként nyilvántartott lakás vásárlásakor kézenfekvő megoldásnak tűnhet tehát az iroda lakássá történő átminősítése, ebben az esetben ugyanis már klasszikus lakáshitelből megvásárolható az ingatlan. 

Az átminősítésnek ugyanakkor vannak kritériumai. Feltételeit elsősorban az építésügyi jogszabályok határozzák meg, de figyelembe kell venni az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény rendelkezéseit is. Iroda lakássá történő minősítése esetén javasoljuk elsőként a területileg illetékes építésfelügyelettel történő egyeztetést. 

Nem minden esetben járható ez az út, vagyis nem mindig lehetséges az irodát lakássá átminősíteni. Mutatjuk milyen banki lehetőségek maradnak ebben az esetben.

Iroda, fehér íróasztal, bézs szék, polc, íróasztalon laptop, irodaszerek.

Elfogadja az irodát fedezetként a bank?

A pénzintézetek szabályzata rögzíti az általuk kínált jelzáloghitelek lehetséges céljait, valamint a fedezetül elfogadható ingatlanok típusát. 

Az irodavásárlás mint hitelcél általában nem szerepel a lakossági oldalról finanszírozható célok között. Fedezetként ugyan több bank is elfogadja az iroda megnevezésű ingatlant, de mivel maga az irodavásárlás a legtöbb banknál nem preferált hitelcél, ezért a lakossági hitelkonstrukciók többsége nem nyújt megoldást.

Iroda fedezetként történő bevonása elfogadható például szabad felhasználású jelzáloghitel felvételénél, vagy plusz fedezetként lakáscélú hitel igénylésekor is. Mindkét esetben feltétel, hogy az adott iroda tulajdonviszonyai rendezettek legyenek. Ez azt jelenti, hogy az érintettek tulajdonjoga végleges határozattal be van már jegyezve. 

Amikor a hitel célja és a fedezete is az iroda

Kifejezetten iroda vásárlásához csak egy pénzintézet kínál lakossági jelzáloghitelt. A hitelfelvételre szabad felhasználású hitel keretében 60 millió forintos összeghatárig van lehetőség. A kölcsön maximum 15 éves futamidőre vehető fel.

Ezen felül van olyan pénzintézet, amely nem utasítja el automatikusan az iroda vásárlásra irányuló lakossági hitelkérelmet, de csak egyedi elbírálás alapján nyújt lehetőséget a hitelfelvételre. Az ehhez szükséges egyeztetéseket érdemes egy tapasztalt hitelszakértőre bízni.

Fontos kiemelni, hogy bár egyedi engedéllyel akár működhet is az irodaként nyilvántartott lakás jelzáloghitellel történő finanszírozása, a vásárláshoz kapcsolódóan támogatás, valamint támogatott lakáshitel igénybevételére nincsen mód.

Vehetsz irodát szabad felhasználású jelzáloghitellel és pótfedezettel is

Megoldás lehet a megvásárolni kívánt iroda vételárának kiegyenlítésére a szabad felhasználású jelzáloghitel egy másik, a bank számára megfelelő ingatlanfedezettel. Ez lehet lakás, lakóház, üdülő, hétvégi ház és nyaraló egyaránt. Ha tehát van lakásod és a bank számára elfogadható jövedelmed is, akkor az arra felvett szabad felhasználású jelzáloghitelből is finanszírozhatod az irodaként nyilvántartott ingatlant.